Newsroom

Newsroom

Ο Τραμπ διεκδικεί τα εύσημα για την απόσυρση της HUAWEI από το βρετανικό δίκτυο 5G

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε την απαγόρευση αγοράς νέων εξοπλισμών από το τέλος του 2020

AP Huawei

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εκείνος ευθύνεται για την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει τη γιγάντια κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei από το βρετανικό δίκτυο 5G εξαιτίας κινδύνων για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου από το τέλος του 2027.

Χθες Τρίτη ο Τζόνσον ανακοίνωσε την απόφαση αυτή του Λονδίνου, σκληραίνοντας έτσι τη θέση του έναντι του Πεκίνου, το οποίο έκανε λόγο για «πολιτική» και «απογοητευτική» απόφαση.

“Πείσαμε πολλές χώρες, πολλές χώρες, το κατάφερα μόνος αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του, το να αποκλειστεί η Huawei, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένας επισφαλής κίνδυνος για την ασφάλεια, ένας μεγάλος κίνδυνος ασφαλείας”, δήλωσε ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Υγείας διέψευσε σήμερα τον ισχυρισμό του Τραμπ λέγοντας ότι η απόφαση ήταν μελετημένη παρά τις προσπάθειες κάποιων προσώπων να λάβουν τα εύσημα.

Κληθείς να σχολιάσει το σχόλιο του Τραμπ ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε στο Sky News: “Όλοι γνωρίζουμε τον Ντόναλντ Τραμπ, έτσι δεν είναι;”.

“Ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να λάβει τα εύσημα για την απόφαση αυτή, αλλά αυτή βασίστηκε σε μια τεχνική αξιολόγηση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας για το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερης ποιότητας συστήματα 5G στο μέλλον”, δήλωσε ο υπουργός.

Η αγορά νέων εξοπλισμών Huawei θα απαγορευθεί από το τέλος του 2020 και οι υφιστάμενοι εξοπλισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2027, δήλωσε χθες ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Ψηφιακή Πολιτική, τον Πολιτισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Αθλητισμό Όλιβερ Ντόουντεν μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον.

Η Huawei χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι είναι «πολιτική» και οφείλεται «στην αμερικανική εμπορική πολιτική».

Το Λονδίνο δεχόταν εδώ και μήνες ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατηγορεί την Huawei ότι διεξάγει κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου, κάτι που ο κινεζικός όμιλος αρνείται.

Παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, η βρετανική κυβέρνηση είχε επιτρέψει τον Ιανουάριο στη Huawei να κατασκευάσει έως το 35% της απαραίτητης μη στρατηγικής υποδομής για την ανάπτυξη του νέου δικτύου 5G της χώρας.

Όμως αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον και των συντηρητικών βουλευτών, η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα σκλήραινε τη στάση της, προβάλλοντας τον κίνδυνο για την ασφάλεια που μπορεί να αντιπροσωπεύει η παρουσία της κινεζικής εταιρείας στις υποδομές της.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…