Newsroom

Newsroom

Ο Στουρνάρας "ξέρει πως είναι να ζεις με 500 ευρώ"

Υπομονή στην πείνα και την ανέχεια διότι σε κάποια χρόνια (άγνωστο πόσα) έρχεται η ανάπτυξη, η τρόικα θα μας κατσικωθεί…

Υπομονή στην πείνα και την ανέχεια διότι σε κάποια χρόνια (άγνωστο πόσα) έρχεται η ανάπτυξη, η τρόικα θα μας κατσικωθεί για καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και «το καλό πράγμα αργεί να γίνει» αναφορικά με την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα που βγάζει κάποιος που παρακολούθησε τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο enikos.gr.

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην παραδοχη ότι οι αυτοκτονίες είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες τις περισσότερες φορές με την κρίση που υπάρχει. Ωστόσο για τον κ. Στουρνάρα δεν φταίνε οι υποχρεώσεις που καθημερινά αυξάνονται αλλά η ανεργία και το ότι… κλείσανε επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα ήταν χώρα με πολύ λίγες αυτοκτονίες, και τώρα είναι μία χώρα όπου έχουν αυξηθεί σοβαρά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Δεν είναι όμως οι φορολογικές επιδρομές. Οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης. Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έχω πολύ μεγάλη κατανόηση σε αυτό το πράγμα, αλλά αυτό που λέω: πείτε μου άλλο δρόμο».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο star και το enikos.gr ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε ακόμα παραπέρα… Δεν ντράπηκε να δηλώσει πως γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς με 500 ευρώ, τονίζοντας ότι υπάρχει φως στο τούνελ γιατί… οι δείκτες της μακροοικονομίας πάνε καλά. «Ξέρω πως είναι να ζεις με 500 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου , ο πεθερός μου, η πεθερά μου…Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Έχουμε βγει από την ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Αρχίζουν και σταθεροποιούνται οι προσδοκίες» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά περνάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης: «Ανά τρίμηνο πάμε σε θετικό ρυθμό ανάλογα με το πώς γίνεται η διόρθωση».

Κανένα θέμα κουρέματος των καταθέσεων

«Μακάρι να πάμε στο ομόλογο των 50 ετών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα κουρέματος των καταθέσεων. Η τρόικα θα φύγει όταν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές».

Καθυστερήσεις στη λίστα Λαγκάρντ  

«Όντως υπάρχει καθυστέρηση» παραδέχθηκε αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση της αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ. Πρόσθεσε δε ότι είναι ο υπουργός που έκανε ό,τι μπορούσε για να έρθει ξανά στην Ελλάδα. Εξηγώντας γιατί υπάρχει καθυστέρηση, τόνισε ότι υπάρχουν άτομα στη λίστα που έχουν 150 λογαριασμούς. «Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ελεγχθούν τα πάντα. Αν το κάνουμε αυτό θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ», είπε.