Ο ρόλος του ανασχηματισμού στη διαπραγμάτευση

Μπορεί η αντιπολίτευση να άσκησε σύσσωμη αυστηρή κριτική για τις πρωθυπουργικές επιλογές στον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ωστόσο τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από το εξωτερικό είναι διαφορετικά.

58216dc91dc52479768b478c

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς σύμφωνα με την ανάγνωση που εκείνοι κάνουν, οι κυβερνητικές αλλαγές ευνοούν την διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των θεσμών αντιμετώπισαν πολύ θετικά τις αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας, και συγχρόνως επικρότησαν την απομάκρυνση του Θοδωρή Δρίτσα -πολέμιου των ιδιωτικοποιήσεων- από το υπουργείο Ναυτιλίας. Παράλληλα όμως αξιολόγησαν ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός την ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, θεωρώντας ότι η αντίληψή του κινείται στην λογική του να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις, χωρίς καθυστερήσεις και χρονοτριβές.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές δεν έδειξαν να επηρεάζονται τις προηγούμενες ημέρες αρνητικά από την απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί αντισυνταγματική την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον υπουργό Επικρατείας από το ΕΣΡ για την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η άποψη που έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι πως και στο σύστημα της δικαιοσύνης επικρατεί ένα χάος το οποίο γενικώς χαρακτηρίζει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας σε άλλη κατεύθυνση από τις υποδείξεις του ESM, εξέλιξη που είχε ως συνέπεια την άρνηση αποδοχής της νέας διοίκησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στο Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τον απόηχο που είχε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ευρύτερα στην κοινωνία δεν ήταν αρνητικές.

Οι αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται. Στην θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής γραμματέως στον πρωθυπουργό η Ιωάννα Πεππέ. Προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει και πάλι ο Θόδωρος Μιχόπουλος, ενώ την θέση που είχε ως τώρα ο κ. Μιχόπουλος καταλαμβάνει ο Άγγελος Τσέκερης.

1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη