Newsroom

Newsroom

Ο Ρέστης δάνειζε τον ΔΟΛ όταν ήταν μέτοχός του

Υπέρογκα δάνεια, περισσότερα από τα μέχρι σήμερα γνωστά, για λογαριασμό οργανισμών των οποίων ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης ήταν μέτοχος ή…

Υπέρογκα δάνεια, περισσότερα από τα μέχρι σήμερα γνωστά, για λογαριασμό οργανισμών των οποίων ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης ήταν μέτοχος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είχε εκδώσει η δικής του ιδιοκτησίας τράπεζα First Business Bank. Μεταξύ αυτών κι ένα δάνειο ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), την περίοδο κατά την οποία ο Ρέστης ήταν βασικός μέτοχος και μέλος της διοίκησης. Επίσης υπάρχει δάνειο που δόθηκε εκτός τραπεζικής πρακτικής στην εταιρεία DA Ανώνυμη Εκδοτική Εμπορική Εταιρεία, που εκδίδει την εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ. Πρόκειται για δύο δάνεια τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία της First Business Bank, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί περισσότερα στοιχεία γι΄αυτά.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που αποκαλύπτει το thepressproject.gr, η First Business Bank ενέκρινε χρηματοδότηση με κάλυμμα μετρητά, τα οποία δεν αφορούν σε ίδια διαθέσιμα των εταιριών, αλλά στο προϊόν του δανείου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το προϊόν της κατάθεσης αποδεσμεύεται σταδιακά με συνέπεια η εγκριθείσα χορήγηση να παραμένει χωρίς εξασφάλιση.

Για τη δανειοδότηση του ΔΟΛ αναφέρεται ότι: η Τράπεζα χορήγησε μακροπρόθεσμα δάνειο ποσού 8 εκατ. ευρώ στο ΔΟΛ Α.Ε. διάρκειας 7 ετών με αποπληρωμή κεφαλαίου στη λήξη (Ιούλιος 2018) με επιτόκιο euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 4% και εισφοράς του Ν. 128/75. Το δάνειο χορηγήθηκε με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης των εταιριών του ομίλου ΔΟΛ Α.Ε. Ως εξασφάλιση προβλεπόταν η λήψη ισόποσης κατάθεσης.

Επιπλέον παρατηρείται ότι:

1. Ο όμιλος Ρέστη κατείχε το 19,23% των μετοχών του ΔΟΛ Α.Ε. ενώ παράλληλα τα χαρακτηριστικά της εν λόγω χορήγησης κρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκά για μία ζημιογόνα εταιρία που δραστηριοποιείται σε έναν ιδιαίτερα επηρεασμένο από την οικονομική κρίση κλάδο. Καθίσταται συνεπώς απαραίτητη η ένταξή της στα χρηματοδοτικά ανοίγματα του ομίλου Ρέστη.

2. Η χρηματοδότησή της εταιρίας στη βάση της προόδου του προγράμματος αναδιοργάνωσης είναι γενική και δεν μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί και να επιβεβαιωθεί. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να αφορά συγκεκριμένα αντικείμενα/προγράμματα τα οποία θα πρέπει να είναι ελεγμένα εκ μέρους της τράπεζας.

3. Δεν υπάρχει δεσμευμένη κατάθεση από ίδια διαθέσιμα της εταιρίας αλλά το προϊόν του δανείου έγινε κατάθεση σε δεσμευμένο λογαριασμό από τον οποίο γίνονται σταδιακά οι εκταμιεύσεις. Αποτέλεσμα αυτό το δάνειο είναι ανεξόφλητο κατά το ήμισυ.

4. Μία εκ των τριών εκταμιεύσεων στις 28.9.2011 ποσού 1,25 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε με καθυστέρηση από την Επιτροπή δανείων (ημερομηνία έγκρισης 22.11.2011). Αίτημα της εταιρίας από 20.12.2011 για εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού 4,25 εκατ. ευρώ του εγκριθέντος ορίου μέχρι το πέρας του ελέγχου δεν είχε εγκριθεί να εκταμιευθεί.

5. Δεν αναφέρεται ο λόγος αποπληρωμής του δανείου με μία πληρωμή στη λήξη του μετά από επτά έτη, ούτε οι πηγές, προέλευσης των ταμειακών ροών αποπληρωμής του. Αν ληφθούν υπόψη και τα δυσμενή στοιχεία του ομίλου, η αποπληρωμή τίθεται εν αμφιβόλω.

6. Το επιτόκιο χορήγησης euribor 3 μηνών και περιθώριο 4% βάσει των οικονομικών στοιχείων του ομίλου ΔΟΛ, αλλά και γενικότερα της τραπεζικής πρακτικής με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θεωρείται ευνοϊκό. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η δεσμευμένη κατάθεση ποσού 4,25 εκατ. ευρώ προσφέρει επιτόκιο 3,02% γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο το περιθώριο κέρδους της τράπεζας.

7. Μέχρι 30.4.2012 δεν είχαν πληρωθεί τόκοι συνολικού ποσού 241 χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι αφορούν το εάμηνο 31.10.2011 έως 30.4.2012 και ως εκ τούτου θα πρέπει να παύσει ο εκτοκισμός της απαίτησης (άρθρο 88 του Ν. 3601/2007).

8. Λόγω των απλήρωτων τόκων της μη εκταμίευσης του συνόλου του δανείου των δυσμενών οικονομικών στοιχείων της εταιρίας και του ομίλου, της μη ύπαρξης εξασφαλίσεων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής προτείνεται ο σχηματισμός πρόβλεψης σε ποσοστό 25% επί της ακάλυπτης απαίτησης 3,991 εκατ. ευρώ.

9. Αναφορικά με την ΠΔ/ΤΕ 2442/99 η τράπεζα κατατάσσει τη χρηματοδότηση στην κατηγορία των ενήμερων απαιτήσεων ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στην κατηγορία των απαιτήσεων με καθυστέρηση 3-6 μήνες.

Ο Ρέστης είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Ιούλιο και κατηγορείται ότι μαζί με τους συνεργάτες του Αναστάσιο Πάλλη και Δημήτρη Καλλιμάνη υπεξαίρεσε χρήματα της τράπεζας μέσω δανειοδότησης. Στην αποκάλυψη αυτή είχε προχωρήσει ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος σε πόρισμά του κατέγραφε τη διαδρομή δανείου ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί από την τράπεζα First Business Bank του ομίλου Ρέστη σε εταιρία συμφερόντων της ίδιας οικογένειας.

Ειδικότερα, στο πόρισμά του ο κ. Π. Νικολούδης διαπίστωνε ότι το επίμαχο δάνειο χορηγήθηκε από τη συγκεκριμένη τράπεζα στην εταιρεία AAM Holding τη 13η Ιουνίου 2012 με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης. Το χρηματικό ποσό, σε ένα μήνα, φέρεται να κατέληξε στην εταιρεία BSR Fund S.A., το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποτελείτο από μέλη της οικογένειας Ρέστη. Στη διαδρομή των 5,8 εκατ. ευρώ από την ΑΑΜ Ηolding στην BSR Fund S.A. μεσολάβησε, μεταξύ άλλων, η Ronda Shipmanagement Inc., που έχει έδρα τη Λιβερία και ήταν υπό τον έλεγχο του Αναστάσιου Πάλλη.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…