Newsroom

Newsroom

Ο Ραγκούσης για το νέο μισθολόγιο

Μετά την πρωτοφανή γκάφα του κ. Μιχελάκη να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα της Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές,…

Μετά την πρωτοφανή γκάφα του κ. Μιχελάκη να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα της Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές, με το επιχείρημα της συμμετοχής σε αυτές νόμιμων μεταναστών, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα γνώριζε ότι το δικαίωμα συμμετοχής νόμιμων μεταναστών αφορούσε μόνο τις δημοτικές εκλογές, έρχεται τώρα και η επιλογή του να χρησιμοποιήσει με αποσπασματικό, άρα παραπειστικό τρόπο, τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με το Νέο Μισθολόγιο.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε το σύνολο των δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ειλικρινά εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για το απαράδεκτο επίπεδο των «τεχνικών» και «μεθόδων» που έχει επιλέξει η Νέα Δημοκρατία για να χρησιμοποιεί και άρα για να την χαρακτηρίζουν.

Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ΝΕΤ, 15/03/2011

«κα ΣΤΑΗ:

Κύριε Ραγκούση, υπάρχουν περίπου 300.000 υπάλληλοι του δημοσίου οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, έτσι δεν είναι; Δικαστικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες και άλλοι.

Τι θα γίνει με αυτούς;

κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, υπάρχουν, τα περισσότερο αν όχι όλα τα ειδικά μισθολόγια δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί στη βάση τους στην πραγματικότητα αφορούν πολύ ειδικές κατηγορίες στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή για παράδειγμα τον γιατρό δεν μπορείς να τον εξομοιώσει με κάποιας άλλης ειδικότητας δημόσιο υπάλληλο.

Αυτό όμως που θα κάνουμε είναι το μισθολόγιο στο δημόσιο να έχει ενιαία λογική. Άρα, ο γιατρός είτε είναι στο ΕΣΥ, είτε για παράδειγμα στους Δήμους, υπάρχουν ιατρεία των Δήμων, είτε ο γιατρός είναι κάπου αλλού, ο γιατρός να αμείβεται με τις ίδιες αποδοχές.

Επίσης να διευκρινίσω με την ευκαιρία ότι ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας να καταργήσουμε ειδικά μισθολόγια που επίσης, ξαναλέω, είναι από τη φύση τους είναι τελείως ξεχωριστά. Οι δικαστικοί με ποιον να εξομοιωθούν;

κα ΣΤΑΗ:

Όπως ας πούμε δικαστικών, στρατιωτικών;

κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν μπορούν, από τη φύση τους, αυτά τα μισθολόγια να καταργηθούν διότι ακριβώς δεν μπορείς να βρεις ή να εξομοιώσεις τον ρόλο ή την ευθύνη ενός δικαστικού με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο, εξ αντικειμένου.

Αλλά να σας φέρω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε τι σημαίνει, όμως, ενιαία λογική του μισθολογίου, ότι όταν θα έχεις, όμως, ένα οικονομολόγο ένστολο, ο οποίος εργάζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός δεν μπορεί κατά κανόνα να αμείβεται με διαφορετικό τρόπο από ένα οικονομολόγο ο οποίος δεν είναι ένστολος, είναι πολίτης, ο οποίος εργάζεται σε ένα Υπουργείο, παραδείγματος χάριν στο Υπουργείο Οικονομικών.

κα ΣΤΑΗ:

Οπότε θα υπάρξει εξομοίωση στο ειδικό μισθολόγιο, ας πούμε. Αυτό μου λέτε τώρα.

κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θα υπάρξει αυτή η πολύ δύσκολη προσπάθεια να επικρατήσει μία ενιαία λογική χωρίς την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων που από τη φύση τους δεν μπορούν να μην υπάρχουν.»