Ο πρωθυπουργός θα πει… «μη με αναγκάσετε»

To ενδιαφέρον δεν είναι τι θα πει ο πρωθυπουργός, αλλά τι αναφέρουν οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου και τα φιλοκυβερνητικά ρεπορτάζ ότι θα μας πει.

5135117

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κρούσματα να αυξάνονται με επίκεντρο την Περιφέρεια Αττικής, τις δηλώσεις λοιμοξιωλόγων ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός δεύτερου – τοπικού, όπως φαίνεται – lockdown, τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό, το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι στις 18.00 ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, όπως μετέδωσε και το, παρά τω πρωθυπουργώ, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός δε θα αναγγείλει μέτρα και lockdown. Περίπου την ίδια ώρα μάλιστα, βρισκόταν σε εξέλιξη και η συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους αρμόδιους τομεάρχες των υπόλοιπων κομμάτων. 

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα, με το πέρασμα της ώρας και όσο πλησιάζουμε στις 18.00 όλο και περισσότερα ρεπορτάζ «βγαίνουν» για να μας προϊδεάσουν σχετικά με το τι περιμένουμε να ακούσουμε.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει να γνωρίζεις εκ των προτέρων τι πρόκειται ν’ ακούσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας; Για ποιο λόγο έχει ανάγκη ένας πρωθυπουργός τόσα ρεπορτάζ τα οποία περιγράφουν από πριν το ύφος και το περιεχόμενο στο οποίο αναμένεται να κινηθεί το μήνυμα; 

Με βάση τα όσα γράφουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός έχει πάρει απόφαση να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να απευθυνθεί ο ίδιος στους πολίτες. Μέτρα και lockdοwn δε θα ανακοινώσει αλλά θα τονίσει την ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους πολίτες για να μην πάρει μέτρα. 

Με λίγα λόγια, δηλαδή, να περιμένουμε περίπου ν’ ακούσουμε κάτι το οποίο λέει, «μην είστε κακά παιδιά και με αναγκάσετε. Εγώ δε θέλω. Αν πάρω μέτρα, εσείς θα φταίτε».

Η πολιτική απόφαση της μετακύλισης πολιτικών ευθυνών στους πολίτες διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στην Ελλάδα. Ένα στείρο «Μένουμε Σπίτι» και με ατομική ευθύνη να κρυφτούμε να σωθούμε. 

Όσο φυσικά αυτό συνέβαινε, αντιστρόφως ανάλογη ήταν η κρατική μέριμνα και προετοιμασία για ένα δεύτερο κύμα και τις ελλείψεις που θα έπρεπε να καλυφθούν. Αντί για έμφαση στην Υγεία και το προσωπικό το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κρούσης, εκατομμύρια για πιλοτικούς περιπάτους και θωράκιση του συστήματος που περισώζει την εικόνα της κυβέρνησης.

Κι έτσι βρισκόμαστε λίγη ώρα πριν το μήνυμα, να περιμένουμε έναν πρωθυπουργό να αποποιείται των ευθυνών του, κάποιος που βρέθηκε σε μια θέση που μάλλον αλλιώς φανταζόταν και αλλιώς του έκατσε, ο οποίος όπως διαρρέεται και αναπαράγεται για να προλειανθεί το έδαφος, θα εμφανιστεί δραματικός αλλά και σοβαρός, θα πει ότι φταίει ο συνωστισμός στα ΜΜΕ και σε πλατείες, οι νέοι, οι ξένοι κοκ. Τα μέτρα που δεν τηρούμε. 

Θα πει ότι εγώ δε θέλω να πάρω μέτρα κι αν τα πάρω θα είναι γιατί εσείς με αναγκάσατε. Σαν «κακός δάσκαλος» ή Δρακουμέλ που κυνηγάει στρουμφάκια θα μας κουνήσει το δάχτυλο. 

Τελικά, το δραματικότερο όλων δεν είναι τι θα πει ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός. Ούτε ότι γνωρίζουμε ότι θα μετακυλήσει ευθύνες αντί να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για την αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης. Το ότι προτιμά την επικοινωνιακή διαχείριση και προσπαθεί να αποπολιτικοποιήσει τις επιλογές του, μέσω τηλεοπτικών μηνυμάτων που δεν έχουν να πουν τίποτα, είναι σαφές.  

Το χειρότερο είναι ότι δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα για το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει να σκηνοθετεί ένα ολόκληρο επικοινωνιακό show για να μπορέσει τελικά να απευθύνει το βαρετό, τηλεοπτικά μιλώντας, μήνυμά του. 

Ο πρωθυπουργός θα πει… «μη με αναγκάσετε», είναι ο τίτλος που ακόμα δεν έχουμε δει. Μήπως με τη δεύτερη λίστα Πέτσα που έρχεται, είναι εικόνα από το μέλλον; 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…