Ο πολύχρωμος… σοσιαλδημοκράτης στις εσωκομματικές μάχες του ΚΙΝΑΛ

Η Γεννηματά έχει βρει έναν τρόπο να κρατά ισορροπίες και να αποφεύγει τον πολιτικό οδοστρωτήρα των εκλογικών σεναρίων και τη μάχη διαδοχής στο όνομα του …ΠΑΣΟΚ, που ξαναθυμήθηκαν οι εκσυγχρονιστές και εσωκομματικές φιλοδεξιές δυνάμεις με προεξάρχοντα τον Ανδρέα Λοβέρδο.

4110616

Για πολλούς η σοσιαλδημοκρατία είναι σαν τη χύτρα του Δρυίδη, που μια βουτιά μέσα της δίνει εσαεί «μυθοστορηματική» δύναμη στους «βαπτισμένους». Κι ας αλλάζει μορφές στο διάβα της καπιταλιστικής εξέλιξης, αναζητώντας προ πολλού την καλή αστική διαχείριση. Για άλλους πάλι η σοσιαλδημοκρατία μοιάζει πια με τατάμι πολεμικών τεχνών για ξεκαθάρισμα μεταξύ Κεϊνσιανών και Φριντμανικούς, έχοντας σβήσει προ αμνημονεύτων ετών, τις μαρξιστικές μήτρες (και μνήμες).

Στα πράσινα πηγαδάκια του Κινήματος Αλλαγής αποφεύγουν τέτοιες συζητήσεις, παρά τις προσπάθειες του Γραμματέα Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής με το διαδικτυακό «δελτίο σκέψης» (ο σόσιαλ ο Ντέμοκρατ ο σωστός) που ξεφυλλίζει τη διεθνή αρθρογραφία και φέρνει ερωτήματα του τύπου «Έχει νόημα να αμφισβητούμε την ηθική του καπιταλισμού;» (Laura Pennacchi). Στον καθημερινό πολιτικό στίβο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να προτάσσει συνεχώς μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις. η ρεάλ πολιτικ είναι η απάντησή της στην υπαρξιακή αγωνία για την ολική επαναφορά του Κινήματος Αλλαγής και αποφεύγει να μετρά δημοσκοπικά ποσοστά με πήχυ άνω του τελευταίου εκλογικού ποσοστού (όβερ 6% ). Θέλοντας να μην συντριβεί το ΚΙΝΑΛ στην αυτόνομη (προσώρας πορεία του) ανάμεσα στον διπολισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά του πάλαι ποτέ επωνομαζόμενου κεντρώου ψηφοφόρου αλλά και να γλυκαίνει πάντα το αυτί της επιχειρηματικότητας. Βομβαρδίζει με προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας, για την προοπτική μιας ήπιας ενεργειακής εποχής κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά και προτείνει νέα πράσινα συμβόλαια, όπως αυτό που ανέφερε στη συνάντησή της με τον ομογάλακτό της ιδεολογικά Ισπανό πρόεδρο των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ (“Οι Σοσιαλιστές Πρωταγωνιστές Για Ένα Νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο” κατά των ανισοτήτων, το συνόψισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), έχει βρει έναν τρόπο να κρατά ισορροπίες και να αποφεύγει τον πολιτικό οδοστρωτήρα των εκλογικών σεναρίων και τη μάχη διαδοχής στο όνομα του …ΠΑΣΟΚ, που ξαναθυμήθηκαν οι εκσυγχρονιστές και εσωκομματικές φιλοδεξιές δυνάμεις με προεξάρχοντα τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών είναι μια ευκαιρία για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά να θέσει την οπτική του χώρου που εκπροσωπεί για μεγάλα ζητήματα κοινωνικοοικονομικά. Μάλιστα μιλά για προοδευτικές δυνάμεις που πρέπει να ανασυνταχθούν, και όπως εξήγησε ο Παύλος Χρηστίδης, το ΚΙΝΑΛ αναδεικνύει ακόμα και θέματα αμοιβαιοποίησης του χρέους «που έχει συσσωρευθεί, όπως τα είχαν προσδιορίσει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2009-2010», ζητήματα που αφορούν το ταμείο ανάκαμψης «με πράσινο πρόσημο» και ζητήματα που αφορούν «τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσουμε αυτή τη μεγάλη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ». Με τις προτάσεις για νέο κλιματικό νόμο στην Ελλάδα που η Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει αρχές Ιουνίου (διοργανώνει «Πράσινη Εβδομάδα») τείνει δεξιά χείρα συναίνεσης, έχοντας ήδη έρθει σε επαφή με τη ΝΔ (επιστολή προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη). Την ίδια ώρα στα εργασιακά διαφωνεί με το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη αλλά πλαγιοκοπεί και τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο κρατά απόσταση ασφαλείας. Οι ασκήσεις ισορροπίας είναι δύσκολες.

Και για να επανέλθουμε στα πράσινα πηγαδάκια… Είναι δείγμα της πολιτικής αστάθειας και της αρρυθμίας που διατρέχει από καιρό το Κίνημα Αλλαγής ότι το 2020 «έκλεισε» και το 2021 άνοιξε και συνεχίζει να δονείται από σούσουρο, κατά την προσφιλή διατύπωση της ειδησεογραφίας, στη Χαριλάου Τρικούπη για συμμετοχές σε εκδηλώσεις που τις αποκρυπτογραφούν εσωκομματικά είτε με εκφράσεις «τα μαχαίρια βγήκαν από τα θηκάρια», είτε σαν προοίμιο αλλαγών στην εσωτερική γεωγραφία. Τον Δεκέμβριο του 2020 έδωσαν και πήραν τα σχόλια για την εκδήλωση περί ΑΣΕΠ όπου μετείχε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. Τώρα, πέντε μήνες μετά, από την άλλη πλευρά της εσωκομματικής εσκαλιέρας του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε σούσουρο η είδηση (Βήμα-Δημήτρης Χόνδρος) για την εκδήλωση που ετοιμάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος με τη συμμετοχή της Εύας Καϊλή και του Γιάννη Δατσέρη.

Παρασκήνιο με… πολύχρωμη ουρά στην πράσινη εσωκομματική μάχη της διαδοχής. Και στο βάθος εκλογικές και κυρίως μετεκλογικές επιλογές…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…