Newsroom

Newsroom

Ο πατέρας του Διαδικτύου είναι απογοητευμένος από το παιδί του

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, οι κολοσσοί του Internet και ο... Αρχιμήδης

berners lee

Οι κολοσσοί του Διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook, έχουν γίνει τόσο κυρίαρχοι που πιθανόν να χρειαστεί να διασπαστούν, αν άλλοι ανταγωνιστές ή αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών δεν περιορίσουν την επιρροή τους, σύμφωνα με τον “πατέρα” του Διαδικτύου, Τιμ Μπέρνερς-Λι.

Μιλώντας στο Reuters, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι δήλωσε απογοητευμένος από τη σημερινή κατάσταση του Διαδικτύου, με τα σκάνδαλα για κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και χρησιμοποίηση των κοινωνικών δικτύων για τη διασπορά ρητορικής μίσους.

“Αυτό που φυσιολογικά συμβαίνει είναι ότι καταλήγεις με μία εταιρεία να κυριαρχεί στο πεδίο, άρα η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη διάσπασή της”, δήλωσε ο 63χρονος Μπέρνερς-Λι, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος της συγκέντρωσης ισχύος. Ωστόσο, επεσήμανε πως η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν η τεχνολογία και οι προτιμήσεις ίσως από μόνη της περιορίσει κάπως το μέγεθος των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Apple, Microsoft, Amazon, Google και Facebook έχουν σήμερα αθροιστικά κεφαλαιοποίηση ύψους 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Γερμανίας το 2017.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο με την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica, ο Μπέρνερς-Λι σημείωσε: “Είμαι απογοητευμένος με την τρέχουσα κατάσταση του Διαδικτύου. Έχουμε χάσει το αίσθημα της προσωπικής ενδυνάμωσης και έως έναν βαθμό νομίζω επίσης ότι η αισιοδοξία έχει μειωθεί”.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της ρητορικής μίσους στα social media, σχολιάζοντας: “Αν ρίξεις μια σταγόνα αγάπης στο Twitter μοιάζει να χάνεται, αλλά αν ρίξεις μια σταγόνα μίσους αισθάνεσαι ότι στην πραγματικότητα διαδίδεται πολύ πιο έντονα. Και αναρωτιέσαι: μήπως είναι αυτό λόγω του τρόπου με τον οποίο το Twitter ως μέσο έχει κατασκευαστεί;”.

Σε πιο προσωπικό τόνο, σχετικά με το πώς κατέληξε στην ιδέα του Διαδικτύου, ο Μπέρνερς-Λι κατονόμασε τους γονείς του ως τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη πνευματική επιρροή πάνω του. “Κατασκεύαζαν υπολογιστές, οπότε μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου όλα ήταν μαθηματικά και ο ενθουσιασμός του να μπορείς να προγραμματίσεις κάτι ήταν πολύ καινούργιος”, ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως δεν υπήρξε κάποια ξαφνική μεγάλη ιδέα που οδήγησε στο Διαδίκτυο, αλλά υπήρξε σκληρή δουλειά, η εμπειρία εργασίας στην πληροφορική και η ανάγκη να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του διαμοιρασμού πληροφοριών μεταξύ συναδέλφων και φοιτητών.

“Οι στιγμές που λες ‘Εύρηκα!’ είναι απολύτως μπούρδες. Δεν πιστεύω ούτε την ιστορία με τον Αρχιμήδη. Το σκεφτόταν για πολύ καιρό”, υποστήριξε.

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…