Newsroom

Newsroom

Ο Ομπάμα εναντίον των όπλων με μέτρα

Ενάντια της βιας των όπλων στάθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε «Πραγματική δράση αμέσως». Αμέσως μετά τη σφαγή 20…

obama

Ενάντια της βιας των όπλων στάθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε «Πραγματική δράση αμέσως». Αμέσως μετά τη σφαγή 20 παιδιών και έξι εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν, στο Κονέτικατ, μεγάλο κομμάτι της Αμερικής πιέζει τον Ομπάμα για άμεσα μέτρα ελέγχου των όπλων.

Ο αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε χθες πως διόρισε τον αντιπρόεδρό του – και βετεράνο γερουσιαστή – Τζο Μπάιντεν επικεφαλής ομάδας δράσης, από την οποία θέλει «συγκεκριμένες προτάσεις» που θα μπορέσει να στείλει στο Κογκρέσο «το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου». Εδωσε όμως ήδη το περίγραμμά τους: ανανέωση της απαγόρευσης των επονομαζόμενων assault weapons, που έχει εκπνεύσει από το 2008, περιορισμοί στους γεμιστήρες υψηλής χωρητικότητας, τέλος στα παραθυράκια που επιτρέπουν την αγορά όπλων χωρίς έλεγχο του ιστορικού του πελάτη αλλά και άλλα μέτρα, μια ολιστική προσέγγιση που συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση στην πνευματική υγεία. «Αυτή τη φορά, τα λόγια πρέπει να οδηγήσουν σε μέτρα. Το γεγονός ότι πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι πια δικαιολογία για απραξία. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε κάθε πράξη βίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περιορίσουμε σταθερά τη βία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε και στο πανίσχυρο λόμπι των όπλων, τη NRA, που έσπασε προχθές τη σιωπή της για να δηλώσει «πρόθυμη να βοηθήσει ώστε να μην επαναληφθεί» η τραγωδία του Νιούταουν. Θέλει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή πίεση και τη συναισθηματική ένταση που έχουν κάνει ακόμα και μέλη του Κογκρέσου φανατικά υπέρ της οπλοκατοχής να βάλουν νερό στο κρασί τους – προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος των κηδειών στο Νιούταουν, καταλαγιάσει το σοκ και κάποιο άλλο γεγονός έλθει να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου. Ο Ομπάμα μάλιστα επικαλέστηκε το μακελειό καθώς και τις καταστροφές που επέφερε ο κυκλώνας Σάντι, ως επιχείρημα προς τους Ρεπουμπλικανούς ότι έπειτα από όλα αυτά, «οι ψηφοφόροι επιθυμούν ένα συμβιβασμό» ώστε να αποφευχθεί ο επονομαζόμενος «φορολογικός γκρεμός», οι βαθιές περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων κατά δισεκατομμύρια δολάρια που θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ στο τέλος της χρονιάς αν δεν υπάρξει δικομματική συμφωνία στο Κογκρέσο.

Τέμπη: Από μία… κλωστή κρέμεται η γέφυρα στην Αγία Παρασκευή – Οκτώ μήνες μετά τον Daniel (Photos)

gefyra

Τέμπη: Από μία… κλωστή κρέμεται η γέφυρα στην Αγία Παρασκευή – Οκτώ μήνες μετά τον Daniel (Photos)

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel η Θεσσαλία προσπαθεί να επουλώσει…

Συνεχίζει ακάθεκτη η υπερθέρμανση του πλανήτη: Θερμοκρασίες-ρεκόρ και τον Απρίλιο

FS climate change

Συνεχίζει ακάθεκτη η υπερθέρμανση του πλανήτη: Θερμοκρασίες-ρεκόρ και τον Απρίλιο

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέχισε να αποδυναμώνεται, αλλά δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στη βασική…