O ΝΒΑer που τα έβαλε με τον Ερντογάν

Ο Ενές Καντέρ δεν ταξίδεψε με την αποστολή των Νιου Γιορκ Νικς στο Λονδίνο, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, μιας και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ανοιχτό.

kanter kentriki

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, ο «Σουλτάνος» βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκκαθαρίσεις σε όλους τους τομείς. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, κυρίως από τη στιγμή που η πολιτική του έχει στηρίξει πολλά σε αυτόν. Κυρίως στο ποδόσφαιρο. «Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο και η πολιτική μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Όπως και στον αθλητισμό, η ουσία της πολιτικής είναι ο ανταγωνισμός, ο αγώνας. Όπως και μια ομάδα που παίζει χωρίς πλάνο, τακτική ή στρατηγική έχει μηδενικές πιθανότητες να νικήσει έναν τίτλο, έτσι και οι πολιτικοί και τα κόμματα που δεν έχουν τίποτα να πουν στον κόσμο δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας. Όπως και στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς πάθος, αγάπη και αφοσίωση», έλεγε χαρακτηριστικά σε ομιλία του.

Λίγο πριν το δημοψήφισμα που έκρινε την συνταγματική αναθεώρηση και οδήγησε στην ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε για τα καλά στην αντεπίθεση. Οι εχθροί που έπρεπε να εξολοθρευτούν υπήρχαν σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, από τα διοικητικά πόστα, μέχρι το γήπεδο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του θρυλικού Τούρκου πρώην ποδοσφαιριστή Χακάν Σουκούρ, ο οποίος κυνηγήθηκε ως Γκιουλενιστής και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ. «Οι προδότες της χώρας μας δεν έχουν δουλειά στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους», έλεγε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Ακίφ Καταγκάι Κιλίτς. Η «έχθρα» όμως που συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφορά έναν Τούρκο που εδώ και μια δεκαετία ανήκει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, πολύ μακριά για να τον αγγίξει το αόρατο χέρι του κράτους. Τον Ενές Καντέρ. Ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του ως καθηγητής τις μέρες που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος και πέρυσι συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παρότι δημόσιο αποκήρυξε τον γιο του και τις πεποιθήσεις του.

Η στήριξη και το βράδυ του πραξικοπήματος

Ποιες είναι οι πεποιθήσεις του 26χρονου Τούρκου αθλητή, που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο του καθεστώτος; Μα φυσικά η στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αποτελεί για τον Ερντογάν persona non grata και υπαίτιο του πραξικοπήματος. O Γκιουλέν, πρώην πολιτικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου και ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια και κατηγόρησε τον «Σουλτάνο» για στημένη απόπειρα από τον ίδιο. Η Τουρκία έκανε επίσημο αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Πρόσφατη έκθεση της Άγκυρας με τίτλο «FETO – Μια Διεθνής Απειλή» χαρακτηρίζει το δίκτυο Γκιουλέν τρομοκρατικό, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Πριν από μερικούς μήνες, η γαλλική Le Monde έγραψε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία καταδιώκει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν από την Αφρική ως την Ασία.

 «Ο κόσμος συχνά με ρωτάω αν θα συνεχίσω να μιλάω ανοιχτά παρότι αυτό πληγώνει την οικογένειά μου. Όμως γι’ αυτό ακριβώς μιλώ ανοιχτά. Ο κόσμος που στοχεύει ο Ερντογάν είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι γείτονές μου, οι συμμαθητές μου. Πρέπει να μιλήσω ανοιχτά, αλλιώς η χώρα μου θα υποφέρει στη σιωπή», έγραφε χαρακτηριστικά στο περιοδικό Time ο Καντέρ, εκφράζοντας την επιθυμία να συνεχίσει να απαντά θετικά σε αιτήματα για συνεντεύξεις, προκειμένου να κρατά την ιστορία ψηλά στην επικαιρότητα. Τα αρνητικά σχόλιά του για τον Ερντογάν είναι συχνά και «αιχμηρά». Τον έχει χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων ως «Χίτλερ του αιώνα μας», «παρανοϊκό», «μανιακό» και «δικτάτορα». Δήλωσε ότι ήταν μαζί με το Γκιουλέν την ημέρα του πραξικοπήματος και προσεύχονταν για ειρήνη, ενώ τον επισκέπτεται συχνά.  Διατηρεί παράλληλα φιλικές σχέσεις με τον Χακάν Σουκούρ, καθώς τους ενώνει τόσο ο σεβασμός προς τον αντικαθεστωτικό ιμάμη, όσο και ο αθλητισμός.

Το κυνήγι από τις αρχές

Ο γεννημένος στην Ελβετία σέντερ έχει να δει την οικογένειά του από το 2015, όταν -όπως είπε ο ίδιος- η κυβέρνηση έκανε φύλλο και φτερό το σχολείο του αδερφού του και συνέλαβε έναν άνδρα, του οποίου ο γιος φωτογραφήθηκε με τον ταλαντούχο μπασκετμπολίστα. Πριν από τρία χρόνια, οι αρχές εισέβαλαν στο πατρικό του Καντέρ στην Τουρκία και κατάσχεσαν όλο το ηλεκτρονικό υλικό. Από τότε, έχει κόψει κάθε επικοινωνία μαζί τους, έχοντας ωστόσο τα αδέρφια του κοντά.

Τον Μάιο του 2017 ο Καντέρ πέρασε αρκετές ώρες σε αεροδρόμιο της Ρουμανίας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι εισαγγελείς πρότειναν δίωξη για προσβολή του Ερντογάν στα Social Media, θέλοντας να τον καταδικάσουν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί αρκετές απειλές μέσω των Social Media, ωστόσο συνέχιζε να παίζει για τους Νιου Γιορκ Νικς χωρίς να τον πολυνοιάζει. Θεωρεί ότι οι υπηρέτες του τουρκικού κράτους δεν μπορούν να κάνουν κάτι ακραίο στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά, αποφεύγει να τριγυρνά μόνος του στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Το State Department του έχει παραχωρήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία θεωρητικά του επιτρέπουν να ταξιδεύει ελεύθερα.

Ένα ταξίδι που δεν έγινε ποτέ

Στα μέσα του Ιανουαρίου, η ομάδα του κλήθηκε να δώσει αγώνα στο Λονδίνο στο πλαίσιο των NBA Global games. Πρόκειται για αγώνες του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ, οι οποίοι διοργανώνονται εκτός ΗΠΑ, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία σε φίλαθλο κοινό από όλο τον κόσμο να έρθει σε επαφή με το ΝΒΑ. Από το 2015-16, δύο ματς κάθε χρόνο για την κανονική διάρκεια διεξάγονται εκτός Αμερικής. Φέτος, ήταν η σειρά των Νικς.

«Δυστυχώς, δεν θα πάω εξαιτίας αυτού του παρανοϊκού, του Τούρκου προέδρου», είπε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο twitter ο Καντέρ, προσθέτοντας: «Είναι λυπηρό γιατί όλα αυτά επηρεάζουν την καριέρα μου και το μπάσκετ, καθώς θέλω να βρεθώ εκεί με την ομάδα και να νικήσω». Τόνισε ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει ποτέ πουθενά εκτός ΗΠΑ και Καναδά, καθώς η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. «Έχουν πολλούς κατασκόπους εκεί», υποστήριξε. Μια μέρα πριν το ματς, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε ότι η Τουρκία αναζητά τρόπο για την έκδοση του παίκτη, ενώ οι Τούρκοι εισαγγελείς πίεζαν για διεθνές ένταλμα σύλληψης, για συμμετοχή του Καντέρ σε τρομοκρατική οργάνωση. Επίσημα η Τουρκία αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα με το ταξίδι του, την ώρα που οι Νικς προσπάθησαν να τον πείσουν, λέγοντάς του ότι θα περιορίσουν τις μετακινήσεις του. Όταν αρνήθηκε, το δικαιολόγησαν κάνοντας λόγο για «θέμα με τη βίζα του». «Με μπέρδεψε αυτό. Έχω ταξιδιωτικά έγγραφα. Έχω πράσινη κάρτα, μπορώ να πάω οπουδήποτε», απάντησε ο ίδιος.

Το διάστημα που οι συμπαίκτες του βρίσκονταν στο Λονδίνο, ο ίδιος ήταν στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις με μέλη του Κονγκρέσου, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην υπόθεσή του. Παράλληλα, έγραψε άρθρο στην Washington Post με τίτλο: «όποιος μιλάει κατά του Ερντογάν αποτελεί στόχο, όπως κι εγώ» και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει ανοιχτά για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η κόντρα με τον Τούρκογλου

Η όλη κατάσταση άνοιξε ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τον πρώην μπασκετμπολίστα και νυν πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χέντο Τούρκογλου, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του Ερντογάν και εκτελεί χρέη συμβούλου. 

«Ξέρουμε πως δεν μπορεί να ταξιδέψει σε άλλες χώρες εξαιτίας θεμάτων με την visa του από το 2017. Με άλλα λόγια, ο Καντέρ δεν μπορεί να μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι γιατί φοβάται για τη ζωή του, αλλά εξαιτίας θέματος με το διαβατήριό του και την βίζα του. Αυτή είναι η ιστορία που γνωρίζουν όλοι εδώ και καιρό, προσπαθεί να έρθει στο προσκήνιο με παράλογες δικαιολογίες και πολιτικά σχόλια. Τέτοια σχόλια αποτελούν παράδειγμα πολιτικής εκστρατείας του Καντέρ κατά της Τουρκίας, καθώς και προσπάθειες να δώσει σημασία στον εαυτό του, καλύπτοντας την προσφορά του στην αθλητική του καριέρα.

Ο Καντέρ δεν βάζει στόχο μόνο την Δημοκρατία της Τουρκίας, που διέπεται από νόμους, με άδικες κατηγορίες, αλλά θεωρεί αδύναμη την βρετανική ασφάλεια και προσπαθεί να βλάψει τις σχέσεις Τουρκίας – Βρετανίας. Είναι προφανές ότι τα σχόλια αυτού του ανθρώπου είναι παράλογα και διαστρεβλώνουν την αλήθεια», έγραψε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του 26χρονου σέντερ, ο οποίος πόσταρε στο Instragram φωτογραφία του διαβατηρίου και ανέφερε: «Αυτό είναι το ταξιδιωτικό μου έγγραφο. Δεν υπάρχει θέμα με τη βίζα. Μπορώ να πάω στο Λονδίνο. Είτε έχεις παραισθήσεις, είτε είσαι σκυλάκι του Ερντογάν. Συνέχισε να κουνάς την ουρά σου».

Πάντως, είναι πιθανόν ο Καντέρ σύντομα να αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα της Νέας Υόρκης και να χρειαστεί να προσαρμόσει τη ζωή του σε κάποια άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι φυσικά ο χρόνος συμμετοχής του. Ο 26χρονος σέντερ έχει αρκετά προβλήματα στην άμυνα και αισθάνεται παραγκωνισμένος από τον προπονητή του, δηλώνοντας ανοιχτά πως αν συνεχίζει να μην παίζει, θα πρέπει να αναζητήσει το μέλλον του αλλού. Η περίοδος των trades ολοκληρώνεται στις 7 Φεβρουαρίου και ήδη φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του οι Σακραμέντο Κινγκς. Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει να μιλά ανοιχτά για τον Ερντογάν, καθώς «Έχω πολύ δυνατή φωνή, επειδή παίζω μπάσκετ στο ΝΒΑ. Και όποτε λέω κάτι, προκαλεί συζήτηση, γίνεται viral. Πότε, γιατί να μην συνεχίσω να την χρησιμοποιώ για καλό σκοπό, για να βοηθήσω κόσμο;…».

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…