Ο Μητσοτάκης κούνησε το δάχτυλο στους εργοδότες και έστειλε τελεσίδικο μήνυμα στους αγρότες

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges». Έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή του πλούτου», για τους αγρότες ενώ διεμήνυσε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, να μην διαδηλώνουν «τσάμπα».

μητσο

«Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενούς σας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, νίπτοντας τας χείρας του για τους χαμηλούς μισθούς στη χώρα και την ακρίβεια που έχει γονατίσει τους καταναλωτές, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges».

«Απαράβατη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης είναι η συνέχιση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που τουλάχιστον τρεις στους δέκα εργαζόμενους στο τέλος του 2023 είχαν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά. Το στοιχείο αναδεικνύεται μεταξύ άλλων από τα επίσημα στοιχεία των επιχειρήσεων (για το διάστημα 1/10/2023 έως 15/12/2023) και τα οποία περιλαμβάνονται στο ειδικό τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

Ετσι, παρά τα παχιά λόγια και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για «αξιοπρεπείς μισθούς», οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να στενάζουν καθώς ο μέσος όρος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών περιορίστηκε στα 1.251 ευρώ το 2023, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την «αύξηση» που καταγράφεται από τα 1.176,4 ευρώ του 2022, την ίδια ώρα που η ακρίβεια λεηλατεί τα μίζερα και πολλές φορές αβέβαια εισοδήματά τους.

Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν πως η πραγματική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου περιορίστηκε σε 47.246 (2,1%), από 2.249.599 το 2022 σε 2.296.845 το 2023.

Φυσικά για τον κ. Μητσοτάκη αυτά είναι ψιλά γράμματα, και απλά ήθελε να αποφύγει τις ευθύνες της κυβερνητικής του πολιτικής.

Εμπαίζει τους αγρότες-Έχει δοθεί ένα δισ.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις, επιμένοντας στο κυβερνητικό επιχείρημα… «είμαστε δίπλα τους», παρά τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους, κατεβάζοντας τα τρακτέρ στην Αθήνα.

«Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά», υποστήριξε ο πρωθυπυργός.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή του πλούτου», αναφέροντας πως «είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι δεν τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ».

Με λίγα λόγια, διεμήνυσε σε αγρότες, φοιτητές και πολλές άλλες ομάδες πολιτών, να μην διαδηλώνουν «τσάμπα», γιατί η κυβέρνηση «δεν τα δίνει όλα» σε αυτούς που διαδηλώνουν και χαλάνε την κυβερνητική εικόνα

 

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.