Newsroom

Newsroom

Ο μηχανικός που έχτισε τον τρόμο

Ο ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΠΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Νο1 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Η βίαιη εκστρατεία του με…

laden

Ο ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΠΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Νο1 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η βίαιη εκστρατεία του με στόχο τη δημιουργία μουσουλμανικής αυτοκρατορίας, στα πρότυπα αυτής του 7ου αιώνα, έδωσε νέες διαστάσεις στην τρομοκρατική απειλή τον 21ο αιώνα. Για τους αντιπάλους του, ήταν ένας τρομοκράτης με χέρια βαμμένα από το αίμα, για τους υποστηρικτές του ένας οραματιστής που ανταπέδωσε τη δυτική επιθετικότητα έναντι του μουσουλμανικού κόσμου. Ολοι δέχονται ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι από τα πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία.
Με τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο Μπιν Λάντεν, γόνος πλούσιας οικογένειας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, εκτοξεύεται στη «σφαίρα του κακού», στην οποία οι Αμερικανοί είχαν τοποθετήσει τον Χίτλερ και τον Στάλιν. Γεννημένος τον Μάρτιο του 1957, ο Μπιν Λάντεν έγινε ο νέος εχθρός που απειλούσε όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό.

«Θέλετε τον Μπιν Λάντεν νεκρό;» ρώτησε τον Τζορτζ Μπους δημοσιογράφος έξι ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Τον θέλω… Θέλω δικαιοσύνη», είχε απαντήσει ο πρόεδρος και το ανθρωποκυνηγητό ξεκίνησε. Ο Λάντεν διαφεύγει από το καταφύγιό του στα όρη Τόρα Μπόρα και η «δικαιοσύνη» ήρθε 10 χρόνια αργότερα. Πρωτού γίνει «ήρωας» του ισλαμικού κόσμου, είχε ήδη ενώσει ένοπλες οργανώσεις και αντάρτες από την Αίγυπτο και την Τσετσενία ώς την Υεμένη και τις Φιλιππίνες, κάτω από το όνομα της Αλ Κάιντα.

Κατά των Σοβιετικών

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, ο Μπιν Λάντεν κληρονομεί εκατομμύρια ύστερα από το θάνατο του πατέρα του σε αεροπορικό δυστύχημα. Το 1979 αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο King Abdul της Τζέντα ως πολιτικός μηχανικός και για λίγο χρόνο ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Εχει ήδη έρθει σε επαφή με κληρικούς του Ισλάμ. Τη δεκαετία 1979-1989 χτίζει τη φήμη του βοηθώντας τον αγώνα των μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών, και μετά την ήττα τους το 1989 μαζί με 14 ακόμη άτομα ιδρύουν την Αλ Κάιντα με στόχο το θρησκευτικό πόλεμο.

Τον Αύγουστο του 1990, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ, ο Λάντεν προσφέρθηκε να συγκροτήσει ένα στρατό από βετεράνους του αφγανικού μετώπου για να πολεμήσει τον «άθεο» Σαντάμ. Η πρότασή του απορρίφθηκε. Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας τον θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό ύστερα από τη σκληρή κριτική του επειδή επέτρεψαν σε αμερικανικά στρατεύματα να μπουν στο ιερό αραβικό έδαφος. Διαφεύγει στο Χαρτούμ και δίνει νέα ώθηση στο σχέδιο «Αλ Κάιντα», προετοιμάζοντας με τους συνεργάτες του δεξαμενή εθελοντών για το νέο τζιχάντ.

«Επικίνδυνος» από το ’93

Στη λίστα των «επικίνδυνων» μπαίνει από το 1993, μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το 1996 έχει ήδη διοργανώσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, υπό την προστασία των Ταλιμπάν. Το πρώτο σχέδιο για τη σύλληψή του αρχίζει να εκπονείται από τη CIA το 1997. Ηδη από τότε, στις πρώτες συνεντεύξεις του, δήλωνε: «Είμαι βέβαιος ότι οι μουσουλμάνοι θα μπορέσουν να γκρεμίσουν το θρύλο της αμερικανικής υπερδύναμης».
(Πηγές: Ass. Press, BBC, www.nytimes.com, www.aljazeera.net, ΑΠΕ)
http://www.enet.gr