Ο Μανιαδάκης ...αποκαλύπτει πως τον στρίμωξαν οι εισαγγελείς και οι άλλοι μάρτυρες (video)

Το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση της Νovartis, πρώην μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης, με τη σημερινή του συνέντευξη στον Σκάι αποκαλύφθηκε: Παραδέχτηκε πως η υποτιθέμενη άσκηση πίεσης από τους εισαγγελείς ουσιαστικά προήλθε από την ανάγκη να απαντήσει σε καταθέσεις άλλων προστατευόμενων μαρτύρων που τον εμφανίζουν ότι δωροδόκησε τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

NewsRoom 02/01/2019 | 21:23

Δηλαδή, δυο μάρτυρες πριν από αυτόν και πριν την προσπάθεια φυγής του στο εξωτερικό είχαν καταθέσει πως ο Ν. Μανιαδάκης ήταν αυτός που χρημάτιζε τους πολιτικούς. Έτσι οι εισαγγελείς του ζήτησαν να καταθέσει αν όλα αυτά ισχύουν.

Στη συνέντευξή του ο Μανιαδάκης δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί επέλεξε να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας ενώ κατά τη δήλωσή του προσέτρεξε απλώς να καταθέσει ως τεχνοκράτης.

Δεν μπόρεσε επίσης να εξηγήσει γιατί και οι Αμερικάνοι του ζητούσαν να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και τελικά για ποιον λόγο έχει καταθέσει στο FBI εφόσον ήταν ένας απλώς… τεχνοκράτης.

Παρά το φιλικό δημοσιογραφικό περιβάλλον που δεν τον πίεσε για τις λεπτομέρειες όσων παρέθετε έγινε εμφανές ότι ο Μανιαδάκης επέλεξε να καταθέσει με «κουκούλα», όπως έλεγαν οι μέχρι πρότινος αντίπαλοί του, για λόγους που δεν μπόρεσε να εξηγήσει.

Επίσης, ο Ν. Μανιαδάκης που ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι… είδε φως στην Εισαγγελία και μπήκε για να βοηθήσει ως τεχνοκράτης, απέκρυψε ότι μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του από τις εισαγγελικές αρχές βρέθηκε με μαύρο χρήμα στην κατοχή του το οποίο προκειμένου να νομιμοποιήσει πλήρωσε πρόστιμο που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Η δε εμφάνισή του στις εισαγγελικές αρχές δεν έγινε καθόλου οικειοθελώς όπως το εμφανίζει αλλά εξαιτίας δημοσιεύματος του Hot Doc το 2012, που αποκάλυπτε τη σχέση εταιριών της συζύγου του με φαρμακευτικές εταιρίες ενώ ο ίδιος ήταν σύμβουλος υπουργών. Μάλιστα και στην έκθεσή του το FBI τον υποδεικνύει ως πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο Novartis. Και γι’ αυτό το λόγο έγινε η προσέγγισή του από τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές για το ελληνικό κομμάτι του σκανδάλου.

Ο κ. Μανιαδάκης δεν απάντησε γιατί όπως υποστήριξε εκτός από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές και το FBI, τον πίεζε να καταθέσει ενταγμένος σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Στην… προστατευμένη του τηλεοπτική εμφάνιση αποσιώπησε (και η δημοσιογράφος δεν ρώτησε) και όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχει καταθέσει εναντίον του Μάριου Σαλμά, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Το Documentonews.gr του υπενθυμίζει το όσα κατέθεσε με με ψευδώνυμο για τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Μάριο Σαλμά. 


Στην κατάθεσή του την 1 Φεβρουαρίου 2018, ο Νίκος Μανιαδάκης, ή αλλιώς ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα, Ιωάννης Αναστασίου, είχε στραφεί ευθέως εναντίον του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη:

«Ερώτηση: Στην από 29-1-2018 κατάθεσή σας, μας αναφέρατε ότι η Bασιλική Κατραβά ήταν η εξ’ απορρήτων ιδιαιτέρα γραμματέας του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη και από πολλά έτη συνεργάτης του. Τι εννοείτε ως “εξ’ απορρήτων γραμματέας»” Θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμη και τις παράνομες πράξεις του υπουργού;

Απάντηση: Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κα. Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη. Στα πλαίσια της επαγγελματικής αυτής σχέσης, έχει ακουστεί ότι δεν συνεργαζόταν μόνο στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο πολιτικό του γραφείο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κ. Γεωργιάδη και επομένως δεδομένων των ανωτέρω, η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη.»

Δεν ήταν όμως η μοναδική φορά που ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε –σε αντίθεση με ότι δήλωσε στην τηλεοπτική του εμφάνιση- εναντίον πολιτικών προσώπων, αφού έχει αναφερθεί σε «Αδιαφάνεια» την περίοδο υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου

(…)Ερώτηση: Παρακαλούμε να μας προσδιορίσετε συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτές προκύπτουν από την εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων;

Απάντηση: Θεωρώ ότι κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την πολιτική ηγεσία υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και στη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοώντας τη Novartis. Συγκεκριμένα το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου υγείας, Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν και είχαν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών.

«… Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές τωνς τοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους. Όπως προκύπτει εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμένα δελτία τιμών πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων όπως έχω ήδη καταθέσει. Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγονται στους στενούς συνεργάτες του υπουργού θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του. Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιο 2013 έως Ιούνιο 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρουλιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Τίμων, ο δε Καραθάνος αναπληρωτής πρόεδρός της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές, επ’ ωφελεία της Νοβάρτις και θεωρώ λογικά αδύνατο να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο». 

Για τον Σαλμά

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά είχε δηλώσει:

Απαντώντας στην ερώτηση «τι γνωρίζετε για πράξεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών σε σχέση με την εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς ή άλλες φαρμακευτικές εταιρείες;» ο «Αναστασίου» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ηταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεων (σ.σ. με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών) ο Μάριος Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών»,

Επίσης σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είχε αναφέρει επίσης για τον Σαλμά:

«Σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Πηγή: Documentonews.gr

 

 

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.