Ο Μαδούρο κάνει πίσω για την απέλαση της πρέσβειρας της ΕΕ, αλλά περιμένει ανταλλάγματα

«Φαίνεται καλή ιδέα να δώσω μια ευκαιρία, όπως είπε ο Τζον Λένον»

Ap made

Το Καράκας ακύρωσε την απέλαση της πρέσβειρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βενεζουέλα, αλλά αναμένει «χειρονομίες» σε αντάλλαγμα, ανακοίνωσε χθες ο βενεζουελάνος υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.

Η ΕΕ επέβαλε την Δευτέρα κυρώσεις σε βάρος ένδεκα βενεζουελανών αξιωματούχων που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, μεταξύ των οποίων ο Λουίς Παρά, ο οποίος επιχείρησε τον Μάιο να αντικαταστήσει τον Χουάν Γκουαϊδό στην προεδρία του κοινοβουλίου.

Ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες.

Αντιδρώντας, αργότερα την Δευτέρα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως δίνει προθεσμία 72 ωρών στην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Καράκας, την Ιζαμπέλ Μπριχάντε Πεντρόσα για να εγκαταλείψει τη χώρα. Μια μέρα μετά η ΕΕ κάλεσε τη Βενεζουέλα να αντιστρέψει την απόφασή της, προειδοποιώντας ότι ήταν έτοιμη να λάβει «μέτρα ανταπόδοσης» εναντίον του πρέσβη της Βενεζουέλας στην ΕΕ.

Η υπαναχώρηση είναι «μια χειρονομία» για «να μην περιπλέξει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζουμε, ως εκ τούτου, ότι θα υπάρξουν επίσης χειρονομίες από την Ευρώπη για να έχουμε μια πολύ πιο αντικειμενική άποψη για τα γεγονότα στη χώρα» είπε χθες ο Αρεάσα σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάλεσε επίσης την Ευρώπη να «σταματήσει να ακολουθεί (…) τη στρατηγική της Ουάσινγκτον για αλλαγή της κυβέρνησης με τη βία».

«Είπα στον υπουργό Αρεάσα: άσε με να σκεφτώ, φαίνεται καλή ιδέα να δώσω μια ευκαιρία, όπως είπε ο Τζον Λένον (…), στο διάλογο, τη διπλωματία, την επικοινωνία και μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μαδούρο σε ομιλία του προς στρατιώτες στο Καράκας.

Λίγο νωρίτερα χθες ο Αρεάσα και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, είχαν με κοινή τους ανακοίνωση γνωστοποιήσει την ακύρωση της απέλασης της πρέσβειρας.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση που ελήφθη στις 29 Ιουνίου 2020, με την οποία η πρεσβευτής Ιζαμπέλ Μπιχάντε Πεντρόσα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο», ανέφερε η ανακοίνωση των Βρυξελλών μετά από τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανώτατων αξιωματούχων.

Ο υπουργός Χόρχε Αρεάσα και ο Ζοζέπ Μπορέλ «συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης του πλαισίου για τις διπλωματικές σχέσεις, ειδικά σε περιόδους που η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να διευκολύνει την πορεία του πολιτικού διαλόγου», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Και οι δύο συμφώνησαν να προωθήσουν τις διπλωματικές επαφές μεταξύ των μερών στο υψηλότερο επίπεδο, στο πλαίσιο ειλικρινής συνεργασίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…