Newsroom

Newsroom

Ο Κώστας Μακεδόνας στο koutipandoras.gr: "Ο τραγουδιστής πρέπει να απευθύνεται στην καρδιά του κόσμου"

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία που θα παρουσιάσει στο θέατρο Πέτρας, ο Κώστας Μακεδόνας μας μιλάει για τις αλήθειες και τη μαγεία της μουσικής, ενώ παράλληλα θυμάται τις μεγάλες φωνές που σημάδεψαν την πορεία του στο τραγούδι και τους δασκάλους που καθόρισαν τη διαδρομή του.

577bfd811dc524aa5f8b4947

Όπως μας λέει, ο στόχος είναι το τραγούδι που μιλάει απ’ ευθείας στην καρδιά, το τραγούδι που δεν κρύβει καθόλου τις αλήθειες του. 

– Tι θα ακούσουμε στη μεγάλη συναυλία στο θέατρο Πέτρας στις 19 Ιουλίου;

Θα ακούσετε ωραία και διαχρονικά τραγούδια, συνοδευόμενα από πολύ χιούμορ, μία δυνατή και δεμένη ορχήστρα σε ένα από τους πιο όμορφους χώρους της Αθήνας και φυσικά έξι υπέροχους φίλους – καλεσμένους όπως η μεγάλη Κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού Πίτσα Παπαδοπούλου, η αγαπημένη μου Μελίνα Ασλανίδου που βρίσκεται στα καλύτερα της τα τελευταία χρόνια, το “φαινόμενο” Δημήτρης Σταρόβας, μία λαϊκή τραγουδίστρια της νεώτερης γενιάς που έχει πολύ δρόμο μπροστά της, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο ορισμός του κεφιού και των ανατροπών Κρατερός Κατσούλης και ο αδερφικός μου φίλος και συνθέτης μεγάλων τραγουδιών Γιώργος Θεοφάνους. Μαζί μας και δυο πολύ καλές νέες τραγουδίστριες η Βασιλκή Στεφάνου κι η Σουσάνα Τρυφιάτη.

– Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι αλήθειες που κρύβει μέσα της η μουσική αυτή την εποχή;

Η μουσική περιέχει μεγάλες αλήθειες όλες τις εποχές και δεν τις κρύβει καθόλου. Απλώς θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά αυτιά και κυρίως καρδιά για να τις καταλάβουμε. Για τον καθένα η αλήθεια της κάθε μουσικής είναι διαφορετική.

– Ποιο είναι το μυστικό για να αγαπήσει ο κόσμος ένα τραγούδι;

Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο μυστικό. Αν υπάρχει θα ήθελα κι εγώ να το ξέρω. Ίσως όμως και όχι. Γιατί η αγωνία αν θα αγαπήσει ο κόσμος ένα καινούργιο τραγούδι που παρουσιάζουμε σε συνδυασμό με την τελική, θετική, αποδοχή του, αυτή η διαδρομή, γεμάτη συναισθήματα, είναι κάτι το μαγικό και νιώθω πολύ τυχερός και ευτυχής που την έχω ζήσει αρκετές φορές.

– Ποιος στίχος πιστεύετε ότι εκφράζει καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα;

Ίσως αυτός:”Τώρα μη μλάς σου λένε, μη μιλάς δεν είναι ώρα, τώρα πρέπει να σωπαίνεις, πρέπει να σωθεί η χώρα..” αλλά ίσως και αυτός: “Κι αυτά που σού `λεγα παλιά θα γίνω και θα κάνω, ξέχνα τα, είμαι υπάλληλος και τρέχω και δε φτάνω.” Όρεξη να έχουμε και μπορούμε να βρούμε ένα σωρό στίχους.

– Με ποια τραγούδια μεγαλώσατε; Ποιες φωνές είναι ακόμα χαραγμένες στη μνήμη σας;

Οι γονείς μου, χωρίς να έχουν άμεση σχέση με τη μουσική, λάτρευαν το καλό λαϊκό τραγούδι. Έτσι αυτά που θυμάμαι από παιδί ήταν τα τραγούδια του Τσιτσάνη, του Παπαιωάννου, του Ζαμπέτα, του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή, αλλά και του Θεοδωράκη του Χατζιδάκη, του Μαρκόπουλου, του Σπανού και άλλων μεγάλων δημιουργών, και οι φωνές που “έγραψαν” στ´ αυτιά μου και στην ψυχή μου ήταν του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση, της Μασχολιού, της Μπέλλου και των συνεχιστών της μεγάλης σχολής του τραγουδιού, του Νταλάρα, του Μητσιά, της Γαλάνη, της Αλεξίου κι άλλων σπουδαίων τραγουδιστών.

– Τι είναι αυτό που σας δίνει έμπνευση και δύναμη να συνεχίζετε με το τραγούδι;

Ο καθαρός λόγος των στιχουργών – ποιητών μας, οι μουσικές εμπνεύσεις των συνθετών μας, οι καλοί συνεργάτες – φίλοι, η αγάπη του κόσμου, μία ωραία μουσική φράση ενός μπουζουκιού ή μία ωραία διφωνία, μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινότητάς μου μέσα στην μουσική.

– Η κοινωνία του θεάματος, μέσω των ΜΜΕ, της τηλεόρασης, πιστεύετε ότι άλλαξε τη μουσική; Με ποιον τρόπο;

Ίσως έχει αλλάξει ένα κομμάτι της μουσικής. Μάλλον την έχει κάνει πιο “γρήγορη”, πιο εύπεπτη για να μπορεί να καταναλωθεί γρήγορα αφού η κοινωνία του θεάματος όπως λέτε, κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και δεν αφήνει χρόνο για περισσότερες ακροάσεις και πιο βαθιά αισθήματα. Τώρα να σας πω ότι μ´ αρέσει αυτό, θα σας πω ψέμματα.

– Ποιοι είναι οι άνθρωποι που καθόρισαν την πορεία σας στο τραγούδι;

Σαφώς οι δάσκαλοί μου, δημιουργοί και τραγουδιστές που είχα την τύχη να δουλέψω-μαθητεύσω δίπλα τους, με προεξάρχοντα τον Σταμάτη Κραουνάκη ο οποίος ήταν ο μέντορας μου. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που βρέθηκα δίπλα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής και του τραγουδιού από την αρχή της πορείας μου μέχρι και σήμερα

-Ποια είναι τα λόγια ή η συμβουλή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Ότι ο τραγουδιστής δεν απευθύνεται στ´ αυτιά του κόσμου αλλά κατευθείαν στην καρδιά του.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Να είμαστε πρώτα καλά στην υγεία μας και τα υπόλοιπα θα έρθουν.Θα ήθελα πάρα πολύ, παράλληλα με τις κεντρικές εμφανίσεις του χειμώνα, να έχουμε την όρεξη και τη δυνατότητα να ξαναπαρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση που παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάιο. Ιδανικά θα ήταν να το παρουσιάζαμε σε μεγαλύτερη κλίμακα γιατί πραγματικά αξίζει να ακούμε τον λόγο του Ελύτη, του Καββαδία, του Σεφέρη, του Λειβαδίτη και τόσων άλλων σημαντικών ποιητών μας.

– Που θα θέλατε να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές;

Σε ένα μέρος ήσυχο, παρέα με την οικογένειά μου, καλούς φίλους, καλό φαγητό και καταγάλανη θάλασσα.

Info

Θέατρο Πέτρας

Ώρα έναρξης: 21.00Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 19.30Tιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10 ευρώ. Την ημέρα της συναυλίας στο ταμείο του θεάτρου: 12 ΕυρώΓια παιδιά έως 10 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη.  

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…