Newsroom

Newsroom

Ο Κώστας Τσαρτσαρής στο koutipandoras.gr

Toυ Μάριου Αραβαντινού

Toυ Μάριου Αραβαντινού

 

Αν κάποιος αθλητής έχει ταυτίσει το όνομά του με τη φανέλα και την ιστορία του Παναθηναϊκού, αυτός είναι σίγουρα ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Βέροια και το ’97 ταξίδεψε στη μακρινή Ισλανδία για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Γκρίνταβικ. Νηαρ Ηστ και Περιστέρι ήταν οι ομάδες που τον ανέδειξαν στην Ελλάδα για να καταλήξει το 2002 στον Παναθηναϊκό. Ήταν η περίοδος της μεγάλης ανάκαμψης του «τριφυλλιού» και ο νεαρός τότε Κώστας, θα αποδείκνυε ότι αξίζει να είναι μέλος της αρμάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Από τότε μέτρησε 21 τίτλους. Μετάλλια και κύπελλα κάθε διοργάνωσης κοσμούν την τροπαιοθήκη του. Μόνο παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν μπόρεσε να κατακτήσει, κι εκεί όμως έφθασε μέχρι τον τελικό κι έγραψε τ’ όνομά του στο πάνθεον εκείνων που στον ημιτελικό, συνέτριψαν το απόλυτο φαβορί, τις ΗΠΑ. Ο Κώστας Τσαρτσαρής αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια. Τι αποκόμισε; Εμπειρίες, συναισθήματα και κυρίως καλούς φίλους. Ο 34χρονος πρώην μπασκετμπολίστας, σε συνέντευξή του στο koutipandoras.gr και στο HOT DOC, μιλάει για όλα. Για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Για τους «κακούς» οπαδούς που καταστρέφουν τις ομάδες τους. Για τους φίλους του. Για τους τυχοδιώκτες παράγοντες που οδηγούν το μπάσκετ στη διάλυση και για πολλά ακόμη.

Διαβάστε τη συνέντευξή του

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια καριέρας αποφασίζεις να σταματήσεις…

Κάθε αθλητής καταλαβαίνει πότε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Μετά από 11 χρόνια στον Παναθηναϊκό κι έχοντας γνώση ότι η καριέρα μου έχει πάρει την κατιούσα, θεώρησα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγω με αξιοπρέπεια.

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο το ανακοίνωσες;

Την απόφαση την πήρα από κοινού με τη σύζυγό μου. Το συζήτησα επίσης με το Δημήτρη Διαμαντίδη. Περάσαμε πολλά όλα αυτά τα χρόνια και ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο το εκμυστηρεύτηκα. Ο Δημήτρης δεν μπορεί να με φανταστεί μακριά από τον αθλητισμό. Έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί. Οι εικόνες του ενός πάντοτε περιλαμβάνουν τον άλλο. Κανένας δεν θέλει να αποχωριστεί το «έτερον ήμισυ».

Είκοσι ένα πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό, 8 κύπελλα, 3 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ένα πρωτάθλημα Ευρώπης με την Εθνική. Τι ξεχωρίζεις;

Όλα έχουν μέσα πολύ ιδρώτα, πολύ κόπο, πολλές θυσίες.

Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;

Το χρυσό με την Εθνική. Έχει μια πολύ γλυκιά γεύση, γιατί έχεις όλη την Ελλάδα δίπλα σου. Στους τίτλους σε συλλογικό επίπεδο, πανηγυρίζει μόνο μια μερίδα του κόσμου. Ως χειρότερη στιγμή, θυμάμαι μόνο τους τραυματισμούς.

Κρατάς σε κάποιον κακία;

Όχι. Και εγώ δεν έδωσα δικαιώματα. Δεν ήμουν ποτέ κακός απέναντι σε κάποιον.

Βασίλης Σπανούλης, Στράτος Περπέρογλου. Δυο παιδιά τα οποία ανδρώθηκαν στο Παναθηναϊκό, βρέθηκαν στον Ολυμπιακό και συντέλεσαν στην ανάκαμψη της ομάδας η οποία βρέθηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης…

Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Υπήρξαμε συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική ομάδα. Έχουμε ζήσει χαρές και λύπες. Έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες ο ένας στήριζε τον άλλον. Το ότι αποφάσισαν να μετακινηθούν στο αντίπαλο στρατόπεδο δεν σημαίνει ότι θα χαλάσουμε τις φιλίες μας.

Αποφάσισαν αυτό που δεν αποφάσισες εσύ παρότι κάποια στιγμή σου δόθηκε η ευκαιρία.

Πράγματι είχε υπάρξει ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Εκείνη την περίοδο ήταν τέτοιες οι συγκυρίες που με οδήγησαν στην απόφαση να μείνω στον Παναθηναϊκό. Αυτό θεώρησα καλύτερο για την καριέρα μου. Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι.

Βλέπουμε οπαδούς και των δύο ομάδων να προβαίνουν σε έκτροπα. Διακόπτονται παιχνίδια ή γίνονται σε άδεια γήπεδα. Πώς το αντιμετωπίζετε οι αθλητές;

Είναι λυπηρό. Εμείς θέλουμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο, να προσφέρουμε ψυχαγωγία. Αυτά που συμβαίνουν από μια μικρή μερίδα οπαδών καταστρέφουν την όλη εικόνα και την όλη ιδέα του αθλητισμού. Εκτός αυτού, φοβόμαστε ότι μπορεί κάτι να μας συμβεί. Είμαστε στη μέση και δεξιά, αριστερά δύο στρατόπεδα. Εμείς ως αθλητές πρέπει να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι, να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να δούμε τι μπορεί να γίνει για ν’ αλλάξει η κατάσταση, διότι έτσι διώχνουμε τον κόσμο απ’ τον αθλητισμό.

Έζησες στα χρόνια της καριέρας σου κάτι το οποίο να σε στενοχώρησε, να σε αηδίασε ή ακόμη και να σου δημιούργησε σκέψεις να εγκαταλείψεις;

Τα οικονομικά προβλήματα. Υπήρξα μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια γραμματέας του ΠΣΑΚ και τα είδα. Τυχοδιώκτες πρόεδροι χρωστούν τόσο και τόσα χρήματα. Η κοινωνία και η πολιτεία δεν στέκονται στο πλευρό του αθλητή. Αυτό είναι κομμάτι που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και να λυθεί.

Φάνηκε να έρχεται η παρακμή. Τελικά αποδείχθηκε το αντίθετο. Θα συνεχίσει να μεσουρανεί ο Παναθηναϊκός;

Οπωσδήποτε. Ο Παναθηναϊκός έχει την «κατάρα» να πρωταγωνιστεί. Παρότι υπήρξαν αλλαγές στα πρόσωπα, όλοι από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν το βάρος της φανέλας και γνωρίζουν ότι πρέπει να δώσουν τα πάντα για να φθάσουν την ομάδα στην κορυφή. Με αυτή τη χρονιά οδηγό, οι επόμενες θα είναι ακόμη καλύτερες.

Ήταν η δυσκολότερη χρονιά;

Κάθε χρονιά είναι δύσκολη. Είτε πρόκειται για μεταβατική χρονιά όπως η φετινή είτε για μια χρονιά που το μπάτζετ της ομάδας είναι υψηλό.

Ο Παναθηναϊκός επί πολλά χρόνια ήταν μια ομάδα βεντετών, με την έννοια ότι αποτελούσατε το καλύτερο ρόστερ της Ευρώπης. Πώς σας διαχειριζόταν ο Ομπράντοβιτς;

Είναι όντως δύσκολο να κουμαντάρεις τόσες προσωπικότητες. Εκεί όμως φαίνονται οι μεγάλοι προπονητές. Μπορούσε να ψυχολογήσει κάθε παίκτη. Μας έκανε ομαδικούς. Χτυπούσε πολλές φορές το χέρι στο τραπέζι. Χωρίς πειθαρχία άλλωστε δεν μπορείς να πας μπροστά. Αυτή ήταν η συνταγή.

Tι είναι για εσένα ο Ομπράντοβιτς;

Μέντορας. Είναι ο άνθρωπος που με βοήθησε να κάνω το παραπάνω βήμα. Από καλός αθλητής, να γίνω πρωταθλητής. Με βοήθησε να σκέφτομαι την κορυφή και την παραμονή μου σε αυτήν.

Με τον Αργύρη Πεδουλάκη ξεκίνησες και το έφερε έτσι η τύχη να τον συναντήσεις ξανά στο τελείωμα…

Είναι ο άνθρωπος που με έβαλε στο χώρο. Μου έμαθε τα βασικά και με προετοίμασε για να κάνω το μεγάλο βήμα να παίξω για τον Παναθηναϊκό. Χωρίς αυτόν δεν θα έφθανα ποτέ εδώ.

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου;

Το μοναδικό πράγμα που ξέρω αυτό είναι. Δεν έχω σπουδάσει κάτι, δεν έχω γνώσεις σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που έχω ξαναπεί είναι ότι η σωστή «επιχειρηματική» κίνηση είναι να κάνει κάτι το οποίο γνωρίζεις.

Αισθάνεστε ως εξαιρετικά καλοπληρωμένοι για τα δεδομένα της εποχής, ότι προκαλείτε;

Ο αθλητισμός έχει καλύτερες απολαβές παντού στον κόσμο. Ένας αθλητής όμως προσφέρει και σε κόσμο που βρίσκεται από πίσω.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…