Newsroom

Newsroom

Ο Καντάφι πέθανε ζήτω ο Μοχάμεντ

Ένας 20χρονος με το όνομα Μοχάμεντ έγραψε το τέλος. Πέρασε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που σκότωσε τον Μουαμάρ Καντάφι.…

Ένας 20χρονος με το όνομα Μοχάμεντ έγραψε το τέλος. Πέρασε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που σκότωσε τον Μουαμάρ Καντάφι. Χρειάστηκαν μερικά δευτερόλεπτα. Τον φαντάζομαι στο μέλλον να ζει αρκετά λεπτά δημοσιότητας στην τηλεόραση της “Δημοκρατίας” της Λιβύης.

Το βίντεο με τον αιμόφυρτο Καντάφι να σέρνεται από τους αντικαθεστωτικούς πριν εκτελεστεί είναι φρικιαστικό για κάποιον που βλέπει ένα βίντεο και έναν άνθρωπο πριν τον θάνατο σε αυτό. Στην πραγματικότητα είναι η καταγραφή του βίαιου τρόπου με τον οποίο αλλάζει η Ιστορία. Όχι πάντα δίκαια.

Ο Καντάφι ανήκε σε εκείνο το είδος των ηγετών, που αναδείχθηκε από έναν λαό τον οποίο αργότερα θεώρησε ως είδωλο του εαυτού του. Όπως αδυνατούσε να αποδεχθεί την γερασμένη του εικόνα στον καθρέφτη, έτσι αρνιόταν και αυτή του ειδώλου του.Η άρνηση αυτή λύνεται νομοτελειακά με τον θάνατο.

Έχω γνωρίσει τους περισσότερους από αυτούς τους ηγέτες που κυριάρχησαν στον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια. Έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Απολυτοποίησαν τον εαυτό τους, καταπίεσαν τους λαούς τους, έπαιξαν σε όλα τα γεωπολιτικά παιχνίδια με κριτήριο την επιβίωσή τους. Είχαν και το ίδιο τέλος.

Η τιμωρία τους ήταν κάτι ανάμεσα σε εκδίκηση της ιστορίας, ικανοποίηση του όχλου που κουράστηκε να χειροκροτά και ανακάλυψε ξαφνικά τον ιστορικό του ρόλο και βολική λύση. Κανένας από αυτούς δεν επιβίωσε,από τον Τσαουσέσκου ως τον Μιλόσεβιτς και τον Σαντάμ, για να μιλήσει

Έτυχε να μιλήσω με ανθρώπους που την κρίσιμη στιγμή πάτησαν την σκανδάλη για να πεθάνει ένας τύραννος. Το επιχείρημά τους είναι πως έβαλαν τέλος στη ζωή ενός μισητού τυράννου και στην αναρχία που θα δημιουργούσε στη χώρα η πιθανή επιβίωσή του. Αν ο 20χρονος Μοχάμεντ δεν το έχει πει ακόμη αυτό, όταν ανοίξουν οι κάμερες θα το πει. Έτσι γράφεται η Ιστορία. Με σκοπιμότητες που μοιάζουν ηρωισμοί και ηρωισμούς που καταλήγουν να εξυπηρετούν τις πιο σκοτεινές σκοπιμότητες.

Κώστας Βαξεβάνης

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα σκληρές

Footage shows Gaddafi’s bloodied body by Stefanelonikitelo