ΓΠ

Γιαννης Πούλλος

O Dani G. των 1000mods στο Documento: «Η νέα γενιά δεν έχει κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες»

Μια συζήτηση με τον τραγουδιστή και μπασίστα της μπάντας λίγες μέρες πριν από τη συναυλία τους στην Αθήνα.

συγκροτημα

Οι 1000mods κλείνουν τον κύκλο του «Youth of dissent» με μια μεγάλη συναυλία στην Αθήνα, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στο Floyd και το Documento πέρασε μια βόλτα από το δισκάδικο που έχει ανοίξει η μπάντα στο κέντρο της πόλης για μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα με τον τραγουδιστή και μπασίστα Dani G.

Μόλις ο Δάνης σήκωσε τα ρολά του μικρού καταστήματος στη στοά της οδού Χαριλάου Τρικούπη 2 αποκαλύφθηκε ο vintage χαρακτήρας ενός χώρου που για τους ίδιους τους 1000mods δεν αποτελεί κάποιο μέσο βιοπορισμού, αλλά λειτουργεί περισσότερο σαν σημείο συνάντησης μουσικόφιλων που αναζητούν ανεξάρτητες κατά κύριο λόγο κυκλοφορίες. Ένας χώρος στον οποίο το μίσος, η ομοφοβία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός και όποια άλλη μορφή διακρίσεων δεν έχουν καμία θέση, όπως καθιστά σαφές το κάδρο που δεσπόζει στην είσοδο πάνω από από ένα παλιό γραμμόφωνο. Μόνο συντροφικότητα και αλληλεγγύη. «Εδώ δίπλα κάνουμε πολλές φορές τις πρόβες μας και όταν είδαμε ότι νοικιάζεται δεν το πολυσκεφτήκαμε», λέει ο Δάνης. «Από τότε που οι τέσσερίς μας κάναμε παρέα στις διακοπές μας στο χωριό λέγαμε πόσο θα θέλαμε να είχαμε το δικό μας δισκάδικο. Μια από τις αγαπημένες μας ταινίες άλλωστε είναι το “High fidelity” και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να γίνουμε εμείς οι Τζακ Μπλακ και Τζον Κιούζακ της υπόθεσης, την αρπάξαμε. Προσπαθούμε μάλιστα μια Κυριακή το μήνα, όταν τα γύρω καταστήματα είναι κλειστά, να κάνουμε και ένα πάρτι που ξεκινάει το μεσημέρι και τελειώνει αργά το βράδυ».

6065798
«Αν μας έλεγε κανείς όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική με χαρτόκουτα και καπάκια από κατσαρόλες ότι θα φτάναμε στο σημείο να ζούμε από αυτό που αγαπάμε θα τον έλεγα τρελό»

Οι 1000mods είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις συγκροτημάτων που δεν έχουν ούτε μία αλλαγή στη σύνθεσή τους από τότε που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα. Η παρέα από το Χιλιομόδι της Κορινθίας, το χωριό από το οποίο καταγόταν και η Ειρήνη Παπά, μετρά πάνω από 15 χρόνια στο κουρμπέτι, στη διάρκεια των οποίων η μουσική τους έφτασε να ακούγεται από τα μικρά κλαμπ μέχρι τα μεγάλα εγχώρια και ευρωπαϊκά φεστιβάλ. «Αν μας έλεγε κανείς όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική με χαρτόκουτα και καπάκια από κατσαρόλες ότι θα φτάναμε στο σημείο να ζούμε από αυτό που αγαπάμε θα τον έλεγα τρελό. Ζούμε άλλωστε σε μια χώρα η οποία δεν είναι και τόσο… φιλόξενη για οποιαδήποτε μορφή τέχνης που δεν έχει να κάνει με μπουζούκια και μόδα» υπογραμμίζει ο Δάνης και θυμάται ότι το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Super van vacation» που κυκλοφόρησε το 2011 ηχογραφήθηκε στο υπόγειο ενός εξοχικού έξω από την Κόρινθο. «Περάσαμε ένα μήνα κυριολεκτικά μέσα σε ένα υπόγειο στο οποίο τρώγαμε πίτσες, πίναμε μπύρες και ηχογραφούσαμε».

Ήταν τα χρόνια της αθωότητας που πλέον έχουν δώσει τη θέση τους στα πρέπει και στους κανόνες του επαγγελματισμού. «Όπως σοφά λέει και ο Γιώργος ο κιθαρίστας μας, “κάνε το χόμπι σου επάγγελμα για να γίνεις δυστυχισμένος”. Μη φανταστείς ότι είμαστε δυστυχισμένοι, απλά είναι κάτι που ξεφεύγει από τη μουσική αυτή καθαυτή και μπαίνουν στην εξίσωση και άλλοι παράγοντες, όπως το οικονομικό, οι διαπραγματεύσεις για το πού θα παίξουμε, πού θα γράψουμε, πού θα ηχογραφήσουμε».

Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία το heavy rock των 1000mods κατέβηκε από το χωριό στην πόλη και πολύ γρήγορα βγήκε από τα σύνορα με το τελευταίο άλμπουμ τους «Youth of dissent» (2020) να ηχογραφείται στα περίφημα London Bridge Studio και Studio Litho στο Σιάτλ των ΗΠΑ με παραγωγό τον Matt Bayles, ο οποίος έχει συνεργαστεί με συγκροτήματα όπως οι Pearl Jam, οι Alice in Chains και οι Soundgarden. Μια εμπειρία πρωτόγνωρη για αυτοδίδακτους μουσικούς που τα έκαναν όλα μόνοι τους και ξαφνικά έπρεπε να ακολουθήσουν οδηγίες για το τι θα κάνουν και πώς θα το κάνουν. «Εγώ δεν ξέρω να διαβάζω μουσική, δεν ξέρω καν πάνω στο μπάσο ποια νότα είναι ποια. Όλοι μας δουλεύουμε περισσότερο με το αυτί και λιγότερο με το πεντάγραμμο αλλά όταν έχεις απέναντί σου έναν τέτοιο παραγωγό δεν χωράνε εγωισμοί. Πρέπει να είσαι έτοιμος να παίξεις ξανά και ξανά, εγώ να τραγουδήσω δέκα φορές το ίδιο πράγμα, μέχρι να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλει εκείνος. Και τότε συνειδητοποιείς ότι είναι το αποτέλεσμα που ήθελες κι εσύ. Η τέχνη όμως ακόμα και στα πιο αυστηρά πλαίσια, είναι πάντα εκεί. Η μαγεία του να δίνεις μορφή σε κάτι άυλο που είναι μέσα στο κεφάλι σου δεν χάνεται».

6065828
«Η τέχνη ακόμα και στα πιο αυστηρά πλαίσια, είναι πάντα εκεί. Η μαγεία του να δίνεις μορφή σε κάτι άυλο που είναι μέσα στο κεφάλι σου δεν χάνεται»

Στο διάστημα αυτό βέβαια τα τέσσερα μέλη της μπάντας έχουν μεγαλώσει, ωριμάσει και αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη μουσική: «Αλλάζουν τα ακούσματα, αλλάζουμε κι εμείς σαν άνθρωποι, έχουμε περισσότερες ανησυχίες από ό,τι όταν ξεκινούσαμε, οι παραστάσεις από τα ταξίδια μας και τη συναναστροφή μας με άλλες μπάντες είναι πολλές και ταυτόχρονα ρουφάμε κάθε εμπειρία και κάθε άκουσμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Στην απορία μου αν υπάρχει «κίνδυνος» οι 1000mods να γίνουν mainstream ο Δάνης ήταν ξεκάθαρος: «Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, καλώς να έρθει. Θα σημαίνει ότι η μουσική μας φτάνει σε περισσότερο, ενδεχομένως και σε διαφορετικό κόσμο. Ετσι κι αλλιώς ο δικός μας χαρακτήρας δεν αλλοιώνεται, μόνο σοφότεροι γινόμαστε μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες από τις οποίες έχουμε περάσει και μας έχουν κάνει καλύτερους μουσικούς και καλύτερους ανθρώπους».

Η αυγή του 2024 θα βρει τους 1000mods στα στούντιο Sierra για την ηχογράφηση του πέμπτου δίσκου τους που είναι προγραμματισμένος να κυκλοφορήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τις εικόνες από την σκληρή καθημερινότητα να δίνουν μπόλικο στιχουργικό υλικό: «Ζούμε σε μια εποχή που προβληματίζεσαι σε κάθε σου βήμα, με όλα όσα βλέπεις και βιώνεις καθημερινά. Πήγαμε στην Αμερική και είδαμε πολλή φτώχεια, ανισότητες που αν δεν τις δεις με τα μάτια σου δεν τις πιστεύεις. Ή θα είσαι πλούσιος ή θα μένεις στον δρόμο. Στην Ευρώπη δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα, αλλά υπάρχει τεράστια ακρίβεια, το ίδιο και εδώ. Πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και θέλω 30 ευρώ για λίγα βασικά πράγματα. Και καλά εγώ είμαι τυχερός και μπορώ να το κάνω, αλλά μια οικογένεια με παιδιά και υποχρεώσεις τι κάνει; Και όλο αυτό έχει περάσει στην καθημερινότητά μας σαν κάτι νορμάλ».

6065854
«Υπάρχει μια εγωπάθεια στην κοινωνία. Ο καθένας σήμερα κοιτάει πώς να επιβιώσει αλλά δεν μπορείς να πεις σε αυτόν που δεν έχει να φάει να μην κοιτάξει τον εαυτό του»

Αν υπάρχει κάτι που φαίνεται να προβληματίζει ακόμα περισσότερο τον Δάνη είναι η εγωπάθεια που έχει φέρει το συλλογικό σε δεύτερη μοίρα και κυρίως το ότι τα φαινόμενα αυτά είναι αναπόφευκτα αφού «ο καθένας κοιτάει πώς να επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά δεν μπορείς να πεις σε αυτόν που δεν έχει να φάει να μην κοιτάξει τον εαυτό του».

Εξίσου ανησυχητικό για τον ίδιο είναι και το γεγονός ότι φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας επιδεικνύει μια απάθεια, ειδικά οι νεότεροι: «Εχουν αλλάξει οι γενιές, τα νέα παιδιά δεν έχουν κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, δεν διαβάζουν βιβλία. Facebook, Instagram… ακόμα και το φλερτ έχει αλλάξει. Μιλάμε για μια γενιά παρατημένη στο έλεος των likes. Με την Παιδεία και την Υγεία παρατημένες εδώ και χρόνια θα περίμενε κανείς ότι τα νέα παιδιά θα ήταν τα πρώτα που θα αντιδρούσαν αλλά ακόμα και στις πορείες στην πρώτη γραμμή είναι άνθρωποι μεγαλύτεροι».

Με αυτούς τους προβληματισμούς και σκέψεις ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου όταν οι 1000mods θα ανέβουν στη σκηνή του Floyd live music venue (Πειραιώς 117-Γκάζι) για να ολοκληρώσουν έναν κύκλο συναυλιών που άνοιξε τον Απρίλιο του 2022. Τη συναυλία θα ανοίξουν oι Mystic Tension από τη Χαλκίδα.

Η διάθεση εισιτηρίων συνεχίζεται μέσω του more.com, τηλεφωνικά στο 2117700000 και στα παρακάτω φυσικά σημεία: Καταστήματα Νova, Public, Ευριπίδης, Yoleni’s, Viva Spot Τεχνόπολης και Supervan Records (Χαρ. Τρικούπη 2, εντός στοάς)

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…