Newsroom

Newsroom

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του "Mr Bitcoin" στις ΗΠΑ

Την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ ενέκρινε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου σήμερα.

5a312a591dc524cf748b464c

Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής η υπογραφή του οποίου απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μόλις καθαρογράφει η απόφαση.

Ο 38χρονος Ρώσος κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων – εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Υπέρ της έκδοσης του Αλεξάντερ Βινικ είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών, ωστόσο οι συνήγοροι του 38χρονου άσκησαν έφεση στον Άρειο Πάγο.

Ο εκζητουμενος εχει αρνηθεί οτι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Αίτημα για έκδοση του Βίνικ είχαν υποβάλει και οι ρωσικές αρχές που υποστηρίζουν ότι έχει διαπράξει απάτη ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής.

Πάντως, ο 38χρονος Ρώσος είχε εκφράσει την επιθυμία του να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο 38χρονος συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους, στις 25 Ιουλίου. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τότε δύο φορητοί υπολογιστές, δύο τάμπλετ, πέντε κινητά τηλέφωνα και ένα router που είχε στην κατοχή του. Το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε να παραδοθούν τα κατασχεθέντα στις ΗΠΑ που είχαν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα.