Newsroom

Newsroom

Novartis: Προς νέα αποχώρηση η ΝΔ εν μέσω εκκωφαντικών αντιφάσεων

Τρόπο να δραπετεύσει αναζητεί η ηγεσία της ΝΔ από την ψηφοφορία της Παρασκευής για την επιστροφή του φακέλου Novartis - Gate στην τακτική δικαιοσύνη, με δεδομένο πως στο πρόσφατο παρελθόν υποστήριζε και έπραττε τα άκρως αντίθετα.

5afab2f71dc524465a8b45dc

του Άγγελου Προβολισιάνου

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με θέμα την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία της Novartis. Κατά τις πληροφορίες, αν και το εν λόγω ζήτημα είχε διευθετηθεί από την προηγούμενη Διάσκεψη που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας (σ.σ. δηλαδή ούτε ένα 24ωρο δεν είχε περάσει), οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές αρχές έκριναν σκόπιμο να το επαναθέσουν προς συζήτηση.

Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να εισηγήθηκε εν τέλει την πρακτική που είχε ακολουθηθεί στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, παρά τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προέβαλλε άλλα αιτήματα. Μάλιστα, η εισήγηση – απόφαση του Νίκου Βούτση φέρεται να δυσαρέστησε έντονα τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας που δεν μπορούσαν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους, παρά του ότι η πρακτική που ακολουθείται είχε βρει σύμφωνη την «γαλάζια» παράταξη κατά την πανομοιότυπη διαδικασία για την παραπομπή ή μη του καταδικασμένου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ολοφάνερη ανακολουθία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση η πρώτη σκέψη που επικρατεί για την γραμμή που θα τηρήσει κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής είναι η αποχώρηση από τη διαδικασία, πρακτική που είχε ακολουθήσει και κατά την ψηφοφορία σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής, απέχοντας δια της παρουσίας της.

Αν το εν λόγω σκεπτικό της Νέας Δημοκρατίας μετουσιωθεί και σε πράξη, τότε θα προκύψει μία μεγαλειώδης αντίφαση μεταξύ των πεπραγμένων και των λεγόμενων της. Κατά την συζήτηση για την άσκηση δίωξης ή μη από τη Βουλή εναντίον του Γιάννου Παπαντωνίου, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναγκαιότητας της διευκρίνισης της αναρμοδιότητας της Βουλής ως προς την άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου.

Παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών της Ολομέλειας κατά τη συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Για μια διευκρίνιση μόνο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Τσιάρα, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Επειδή έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά και ενδεχομένως να περάσει μια λανθασμένη εικόνα, ειδικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θέλω να διευκρινίσουμε ότι για τη δεύτερη περίπτωση, που αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων, το «ΟΧΙ» προσδιορίζει ουσιαστικά την αναρμοδιότητα της Βουλής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Αυτό ακριβώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, διότι πιθανότατα να υπάρξει ένα λάθος μήνυμα σε σχέση με αυτό που θα ψηφίσει το Σώμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Την παραγραφή και τη μη αρμοδιότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Πάντως, αυτό αναγράφεται, κύριε Τσιάρα, με σαφήνεια στο ψηφοδέλτιο. Επομένως νομίζω ότι είναι…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Εσείς το είπατε, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος και να το επαναλάβω και να το διευκρινίσω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Σύμφωνοι. Καλά κάνατε και ευχαριστώ πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: …απλώς και μόνο, διότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε σχέση με το τι σημαίνει το «ΟΧΙ».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Εντάξει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Ξέρω ότι υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του κυρίου Προέδρου να διατυπωθεί σωστά το ψηφοδέλτιο, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να το τονίσουμε.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε, η Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε πλήρως με το σκεπτικό της αναρμοδιότητας της Βουλής για την άσκηση δίωξης εναντίον του κ. Παπαντωνίου αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παραπέμποντας τον καταδικασμένο πρώην υπουργό στην τακτική δικαιοσύνη. Πάρα ταύτα, στην επικείμενη επιστροφή του φακέλου Novartis στη Δικαιοσύνη, η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ευθυγραμμιστεί με τα πεπραγμένα της. Ενόσω διατείνεται πως το σκάνδαλο είναι προϊόν σκευωρίας, κάτι που θα διασαφηνιστεί πλήρως από την τακτική δικαιοσύνη, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτιμά την κοινοβουλευτική διαφυγή, εκθέτοντας τα στελέχη του κόμματος που στο πρόσφατο παρελθόν υποστήριζαν εκ δια μέτρου αντίθετες θέσεις.

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

6189189

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

Μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φαίνεται πως χρειάζεται ο Σωτήρης Σέρμπος της ΝΔ

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα