Newsroom

Newsroom

Νομοσχέδιο που επιβάλλει λογοκρισία στα ΜΜΕ προωθεί η ουκρανική κυβέρνηση

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας…

ukraine parliament

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας και το οποίο δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει τη λειτουργία μέσων ενημέρωσης για λόγους «εθνικής ασφάλειας», χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.

«Η τελική έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα αποτελούσε σημαντική οπισθοχώρηση για την ελεύθερη πληροφόρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γιόχαν Μπιρ, ο υπεύθυνος του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της οργάνωσης. «Παραχωρείται η εξουσία να επιβάλουν τη μέγιστη λογοκρισία, με βάση πολύ ασαφή κριτήρια και χωρίς κανέναν περιορισμό», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο αυτό θα επιτρέπει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, που ελέγχεται από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, να απαγορεύει τη μετάδοση ή την κυκλοφορία τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, είτε πρόκειται για εφημερίδες, για ιστοτόπους, για ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την ουκρανική κρίση έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα μέχρι τώρα: Tρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο, ενώ ένας Ιταλός φωτοειδησεογράφος και ο Ρώσος βοηθός του έχασαν τη ζωή τους τον Μάιο.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…