Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά από μία μαραθώνια διαβούλευση γεμάτη εντάσεις. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία με το νομοσχέδιο να περνά με 176 ψήφους.
Το νομοσχέδιο πέρασε με 176 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 2 παρόντες, ενώ υπήρξαν 46 αποχές.
Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές.
Όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός την Πλεύση Ελευθερία που και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας το υπερψήφισαν.
Με ένα παρατεταμένο υπερκομματικό χειροκρότημα έγινε δεκτή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο από βουλευτικά έδρανα όσο και από τα θεωρεία.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μοναδική αποχή ήταν ο ο Παύλος Πολάκης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε και αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε, ενώ οι αποχές φαίνεται πως είναι 11.
Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η Ελλάδα από το βράδυ, θα γίνει η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «κανονικό μπούλινγκ» και «φροντιστήρια», ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομόφυλων». Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη το έχε καταψηφίσει και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τώρα δεχόμαστε κάτι πολύ πιο σοβαρό όπως η τεκνοθεσία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του, στην ομιλία του στη Βουλή υπερασπίστηκε τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, λέγοντας πως αίρονται ανισότητες και προστατεύονται τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, ενώ κάλεσε τα μέλη «γαλάζιας» ΚΟ να πουν «ναι στη Δικαιοσύνη». Ακόμα αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της Εκκλησίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που κρίνει απαραίτητες. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο σημειώνοντας ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, «τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών».
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι «η ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση». «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι είναι για τη μεταρρύθμιση της ισότητας στο γάμο εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, τα νομοθετήματα της περιόδου 2015-2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο. Το ερώτημα είναι πόσοι από τους Βουλευτές και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.