New York Times: Η έρευνα κατά του Μενέντεζ αφορά εταιρεία πιστοποίησης κρέατος «χαλάλ» στις ΗΠΑ

Ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ελέγχεται για τη σχέση του με μυστηριώδη εταιρεία πιστοποίησης χαλάλ που εγκρίθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση

ρόμπερτ μενέντεζ

Μπορεί η είδηση ότι για μια ακόμη φορά ο πολύ δημοφιλής στους ελληνικούς πολιτικούς κύκλους, αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών, ερευνώμενος για οικονομικές υποθέσεις, να πέρασε στα «ψιλά» των περισσότερων ΜΜΕ.

Άλλωστε, ο κ. Μενέντεζ έχει υπάρξει ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα και των ελληνικών ΜΜΕ, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που στην αμερικανική γερουσία έχει υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Έτσι, η είδηση ότι ύστερα από πέντε χρόνια αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερεύνησε (και αθώωσε) τον Μενέντεζ για υπόθεση διαφθοράς, το όνομα του γερουσιαστή φιγουράρει και πάλι στους τίτλους των αμερικανικών ΜΜΕ έπεσε σαν «βόμβα» και στην Ελλάδα.

Ωστόσο, για αρκετές ημέρες παρέμενε άγνωστος ο λόγος για τον οποίο ερευνάται ο κ. Μενέντεζ στις ΗΠΑ. «Φως» στο μυστήριο ήρθε να ρίξει εκτενές άρθρο των New York Times, αποκαλύπτοντας ότι ο γερουσιαστής ερευνάται για τις σχέσεις του με εταιρεία που πιστοποιεί ως «χαλάλ» κρέατα που εξάγονται από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα των NYT

Σύμφωνα με τους New York Times, για πολλά χρόνια τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες στις ΗΠΑ είχαν την έγκριση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να παρέχουν πιστοπίηση χαλάλ σε κρέατα που εξάγονταν στην Αίγυπτο. Ωστόσο, ξαφνικά, τον Απρίλιο του 2019, οι αιγυπτιακές αρχές απέσυραν τις άδειες και έδωσαν το δικαίωμα μόνο σε μία εταιρεία να χορηγεί τέτοιες πιστοποιήσεις.

Επρόκειτο για την IS EG Halal, μια startup εταιρεία από το New Jersey, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον ίδιο μήνα και δεν είχε καμία εμπειρία σε τέτοιες πιστοποιήσεις.

Λίγους μήνες αργότερα, πράκτορες του FBI εισέβαλλαν στα γραφεία της εταιρείας, αλλά και στο σπίτι του ιδιοκτήτη, Wael Hana, κατάσχοντας υπολογιστές, κινητά το διαβατήριο του Χάνα και «κάθε κομματάκι χαρτί», όπως ανέφεραν οι δικηγόροι του ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα των NYT, η έρευνα αφορούσε τις σχέσεις της με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Παρόλ’ αυτά, ο Μενέντεζ την περασμένη Παρασκευή δήλωνε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της έρευνας που γίνεται σε βάρος του.

Πάντως, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το άρθρο των NYT, τόσο ο Χάνα, όσο και ο συνεργάτης του και δικηγόρος, Αντρανίγκ Ασλανιάν Τζούνιορ, είχαν σχέσεις τόσο με αμερικανικούς όσο και με αιγυπτιακούς οικονομικούς κύκλους. Και οι δύο φέρονται να έχουν προσφέρει μετριοπαθή χρηματικά ποσά στις εκλογικές καμπάνιες του Μενέντεζ, ενώ το 2016 ο Ασλανιάν εκπροσώπησει την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε κτηματομεσιτική υπόθεση για ακίνητο στο New Jersey το οποίο αγοράστηκε για διπλωματική χρήση.

Τι σημαίνει η ξαφνική αλλαγή των πιστοποιήσεων χαλάλ στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος, η οποία είναι μια μουσουλμανική χώρα 100 εκατομμυρίων κατοίκων, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εισάγει περίπου 300.000 τόνους κρέατος χαλάλ και συνεπώς αποτελεί μια τεράστια αγορά για τους αμερικανούς εξαγωγείς.

Ο Χάνα στα υπομνήματά του προς την αμερικανική δικαιοσύνη παραδέχεται πάντως ότι καθώς είναι χριστιανός, δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στην πιστοποίηση χαλάλ και ότι για τον λόγο αυτό η αιγυπτιακή κυβέρνηση τού παρείχε τους τρόπους να πραγματοποιεί τους ελέγχους. «Μου παρείχαν υπαλλήλους που μπορούν να βοηθήσουν με την πιστοποίηση χαλάλ. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση μου παρείχε ιμάμηδες και εκπαιδευμένους κτηνιάτρους για να με βοηθήσουν», αναφέρει ο Χάνα.

Η Αίγυπτος επίσης η μοναδική χώρα που απαιτεί όλα τα εισαγόμενα κρέατα από τις ΗΠΑ να είναι πιστοποιημένα από μια συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με την έρευνα των NYT. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, μετά την ανάκληση της άδειας από τους προηγούμενους τέσσερις παρόχους πιστοποιήσεων, η τιμή του βοδινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 200 δολάρια/τόνο, από τα 20 δολάρια που κόστιζε μέχρι τότε. «Οι υψηλότερες χρεώσεις θα αυξήσουν τις τιμές του βοδινού στους αιγύπτιους καταναλωτές» αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο σε σχετική αναφορά του.

Με συνταγή… ισλαμικής τρομοκρατίας η δικαιολόγηση της ανάληψης του έργου

«Δεν μας έδωσαν καμία εξήγηση. Δε μας είπαν τίποτα. Απλά αποφάσισαν και μας διέγραψαν», εξηγεί ο Χαμπίμπ Γανίμ, ιδιοκτήτης μιας από τις αμερικανικές εταιρείες που εδώ και περίπου 10 χρόνια είχαν το δικαίωμα χορήγησης πιστοποιήσεων για τις εξαγωγές στην Αίγυπτο.

Στο δικαστήριο πάντως, ο Χάνα, ο οποίος έγινε μέσα σε μία νύχτα ο μοναδικός που μπορούσε να χορηγεί πιστοποιήσεις χαλάλ σε κρέατα που εξάγοντας στην Αίγυπτο, χρησιμοποίησε μια ιδιαίτερη δικαιολογία. Όπως είπε, η απόφαση ελήφθη για να εμποδιστεί η ισλαμιστική οργάνωση “Μουσουλμανική Αδελφότητα” να έχει οικονομικά οφέλη.

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακάλεσε τη δυνατότητα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα να πιστοποιεί τα προϊόντα χαλάλ ώστε να της στερήσει οικονομικούς πόρους. Μου έδωσαν την πιστοποίηση επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχω σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και επειδή εμπιστεύονται τη δουλειά μου», δήλωσε συγκεκριμένα ο Χάνα.

Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους NYT η δεν υπάρχει κανένα δημόσιο στοιχείο που να υποδηλώνει σχέσεις των προηγούμενων παρόχων πιστοποιήσεων χαλάλ με την ισλαμική οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τι είναι η πιστοποίηση Χαλάλ

Η πιστοποίηση Χαλάλ σε ό,τι αφορά το κρέας, αποτελεί την επιβεβαίωση ότι το ζώο που καταναλώνεται έχει σφαγιαστεί με την τελετουργική μέθοδο που επιβάλλει το Κοράνι.

Η πιστοποίηση επίσης επιβεβαιώνει ότι το προϊόν δεν περιέχει κανένα ίχνος χοιρινού και αλκοόλ.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των Εβραίων, Κόσερ. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και τις δύο πιστοποιήσεις χαλάλ και κοσέρ. Επίσης, Χαλάλ θεωρείται και το φαγητό των Χριστιανών και των Ιουδαίων, αρκεί να μην περιέχει ουσίες που απαγορεύονται.

Στα ελληνικά η λέξη χαλάλ, που επί της ουσίας σημαίνει το «επιτρεπτό», είναι γνωστή με την παρήχηση «χαλάλι», ενώ το αντίθετό της «χαράμ», δηλαδή το «μη επιτρεπτό, το απαγορευμένο, το αμαρτωλό» χρησιμοποιείται στα ελληνικά ως «χαράμι».

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

kallianos

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», το Διοικητικό Συμβούλιο της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), στην…

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

eikona2

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

Η έναρξη των μαθημάτων του επόμενου κύκλου είναι 17 Μαΐου 2024.

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

ναουσα

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Ο διευθυντής του Γυμνασίου κατήγγειλε τον 59χρονο ιδιοκτήτη του στάβλου

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

ρεντη document

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Τέσσερις φορές άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αλλά…