Newsroom

Newsroom

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το περασμένο Σάββατο.

Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης εξελέγη το Σάββατο (11/5) παμψηφεί νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το περασμένο Σάββατο.

Γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Εφοίτησε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης.

Ισχυρό μήνυμα για την επανένωση της ελληνικής ομογένειας, την ισχυροποίηση των δεσμών με το Φανάρι

Η Ιερά Σύνοδος στήριξε πλήρως την εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη με τον ίδιο να διατηρεί τον τελευταίο λογο. Διασφαλίζοντας την πλήρη αποδοχή της απόφασης αυτής, ο Βαρθολομαιος είχε τα προηγούμενα 24ωρα αλλεπάλληλες επαφές με τη Νέα Υόρκη, αλλά και με την Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε απόλυτη εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο πρόσωπο – και όχι μόνο από μέρους της κυβέρνησης

Το παρασκήνιο της εκλογής

Πράγματι οι περισσότεροι συνομιλητές του Οικουμενικού Πατριάρχη έχουν εκφράσει στον ίδιο την βεβαιότητα ότι ο συγκεκριμένος ιεράρχης, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία επί πολλά χρόνια στο Φανάρι και στην τεράστιας σημασίας προσπάθεια να επαναλειτουργήσει η θεολογική σχολή της Χάλκης, έχει τα εφόδια να αναλάβει τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. 

Ωστόσο, ο Βαρθολομαίος διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος και την ύστατη ώρα για την πρότασή του προς την Ιερά Σύνοδο. 

Τελικά η εισήγησή του για τον Ελπιδοφόρο στηρίχθηκε από όλους ανεξαιρέτως σε μία εντυπωσιακή επίδειξη ομοψυχίας.

Εμπιστοσύνη στη νεότερη γενιά από τον ΟΠ Βαρθολομαίο 

Η απόφαση για την Αμερική είναι μέρος μίας ολόκληρης διαδικασίας αλλαγών στην ηγεσία της Ορθοδοξίας, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ήδη κινήσει τους μηχανισμούς με στόχο την «αλλαγή φρουράς» και τη μετάβαση σε μία νέα εποχή.

Είναι απολύτως ενδεικτική των προθέσεών του η πρότασή του που ψήφισε πανηγυρικά η Ιερά Σύνοδος στις αρχές Μαϊου 2019, εγκρίνοντας την ανάδειξη του Μητροπολίτη Χριστουπόλεως Μακαρίου σε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας.

Για πολλούς υπήρξε έκπληξη η επιλογή ενός νεότερου σε ηλικία μέλους της ιεραρχίας, αλλά για όσους γνωρίζουν τον Βαρθολομαίο ήταν λογική.
 

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

6189189

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

Μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φαίνεται πως χρειάζεται ο Σωτήρης Σέρμπος της ΝΔ

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα