Newsroom

Newsroom

Νέο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στη Γαλλία – Τζιχαντιστές έκοψαν τον λαιμό ιερέα

Ακόμη ένα περιστατικό βίας στη Γαλλία με την υπογραφή του ISIS. Δυο δράστες έπεσαν σήμερα νεκροί από αστυνομικά πυρά αφού πρώτα είχαν σκοτώσει τον 84χρονο ιερέα της εκκλησίας στο Σεντ Ετιεν Ντι Ρουβρέ στη Νορμανίδα στη Βόρεια Γαλλία. Οι δράστες κρατούσαν ομήρους πιστούς, μια εκ των οποίων παλεύει για τη ζωή της.

579766c01dc524ce2e8b47bf

Συγκεκριμένα, οι δυο τζιχαντιστές εισέβαλαν στην εκκλησία κατά την πρωινή λειτουργία οπλισμένοι με μαχαίρια. Πήραν ομήρους τον 84χρονο πάστορα Ζακ Χάμελ, δυο καλόγριες και ακόμη τέσσερις πιστούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην εκκλησία. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση, ενώ στην περιοχή έσπευσαν οι επίλεκτες δυνάμεις της Γαλλίας, RAID.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ενημερώθηκε για την ομηρία από μία καλόγρια που κατάφερε να ξεφύγει από τους δράστες. Η ομηρία τελικά τελείωσε με τους δυο δράστες να πέφτουν νεκροί από αστυνομικά πυρά όταν βγήκαν από την εκκλησία. Πρώτα όμως, είχαν σκοτώσει τον άτυχο ιερέα και τραυματίσει ομήρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που είναι ακόμα συγκεχυμένες, ο 84χρονος ιερέας, κατά ορισμένες πηγές μαχαιρώθηκε στο λαιμό και κατά ορισμένα τοπικά μέσα αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου της Ρουέν, τρεις ενορίτες επίσης τραυματίστηκαν στην επίθεση. Όμηροι κρατούνταν και δυο καλόγριες, η μια εκ των οποίων παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία του ιερέα που σκοτώθηκε από τους τζιχαντιστές στην εκκλησία στο Σεντ Ετιέν Ντι Ρουβρέ:


Γνωστός στις αρχές ο ένας από τους δράστες

Ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν.

Όπως τόνισε ο Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερμίς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη πέρσι.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο του 2015 ο Κερμίς, με καταγωγή από την πόλη της Νορμανδίας όπου συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί να ταυτοποιήσει τον δεύτερο δράστη της επίθεσης και έφοδοι της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε ο Μολάν.


Τον ανάγκασαν να γονατίσει και τράβηξαν βίντεο;

Την ίδια ώρα ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία φέρονται να υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και να βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή.

Η μοναχή, που μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τους δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη Ρουέν. «Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.

Ολάντ: «Χυδαίο» χτύπημα των τζιχαντιστών

Για ποταπό και χυδαίο τρομοκρατικό χτύπημα από τους τζιχαντιστές έκανε λόγο ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Σε δηλώσεις του από το σημείο της τραγωδίας, στο οποίο και μετέβη αμέσως, τόνισε πως οι δράστες υποστήριξαν ότι ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Ο γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για νέα «τρομοκρατική επίθεση» επισημαίνοντας πως η Γαλλία πρέπει να πολεμήσει κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης με όλα τα μέσα.

Στο σημείο μετέβη και ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Όπως δήλωσε, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία (BRI) έφτασε άμεσα στην εκκλησία. Άνδρες της αντιτρομοκρατικής ήταν αυτοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δυο δράστες, όταν εκείνη έβγαιναν έξω από την εκκλησία.

Μάλιστα, ο Ολάντ επαίνεσε τους άνδρες της υπηρεσίες λέγοντάς τους πως «απέτρεψαν μια μεγαλύτερη τραγωδία σώζοντας τις ζωές των ομήρων». Ο Ολάντ δήλωσε επίσης πως συναντήθηκε με την οικογένεια του δολοφονημένου ιερέα και μίλησε με τους ομήρους οι οποίοι του εξέφρασαν το πόνο και τη στενοχώρια τους αλλά και την επιθυμία τους να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πλήρως τί συνέβη».

Από τη μεριά του, μέσω twitter, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς, έκανε λόγο για βάρβαρη επίθεση η οποία χτύπησε την καθολική κοινότητα αλλά και ολόκληρη τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η γαλλική αστυνομία, προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου που φέρεται να έχει σχέση με την αιματηρή ομηρία στην εκκλησία.

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη επίθεση τζιχαντιστών στη Γαλλία σε διάστημα 18 μηνών. Μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, στις 19 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είχε αναφέρει πως η χώρα θα πρέπει να περιμένει και άλλες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.






Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…