Newsroom

Newsroom

Νέο ράπισμα στην Ελλάδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν δικαιοσύνη όσον αφορά τις δολοφονίες δημοσιογράφων και άμεση συμφωνία σχετικά με την οδηγία κατά του SLAPP

pega

Η τελευταία έκθεση που αξιολογεί τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώνει μια σειρά συστάσεων για τον τρόπο αντιμετώπισης πληθώρας προβλημάτων σε όλα τα κράτη μέλη -ιδίως την Ελλάδα-  που αφορούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους και το λογισμικό κατασκοπείας. Στη συζήτηση για την τελευταία έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, η ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν’τ Βελντ, είπε ότι υπάρχουν τρεις, πολύ υψηλού προφίλ, υποθέσεις δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι και εκείνη του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021

«Πρέπει να πω ότι στην περίπτωση του Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει υπάρξει σοβαρή έρευνα. Υπάρχει λοιπόν τεράστια κάλυψη της κατάστασης δύο χρόνια μετά τον θάνατό του» είπε χαρακτηριστικά η Σόφι ιν’τ Βελντ.

«Όσο οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, η κατάσταση συνεχίζει να είναι προβληματική» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ακούγονται μεγάλα λόγια και ευχολόγια για την δράση που θα αναλάβουν Κομισιόν και εθνικές αρχές, ωστόσο η κατάσταση «τελικώς υποβαθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια».

«Ακούσαμε για τα SLAPPs. Βλέπουμε δημοσιογράφους να έχουν να αντιμετωπίσουν  καταχρηστικές αγωγές, δημοσιογράφους που τους κατασκοπεύουν, δημοσιογράφους που τους συλλαμβάνουν. Και δεν μιλάμε για δημοκρατίες μπανανίες αλλά για την Γαλλία, για την Ελλάδα και άλλες αντίστοιχες χώρες» τόνισε η ευρωβουλεύτρια.

«Πρέπει λοιπόν να είμαστε σοβαροί όταν θέλουμε να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε τη δημοσιογραφία» συμπλήρωσε ζητώντας από την Κομισιόν να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για διερευνητική και ποιοτική δημοσιογραφία στα κράτη-μέλη.

Αναφερόμενη στα κατασκοπευτικά λογισμικά είπε ότι «βλέπω ότι τα κράτη-μέλη προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ματαίως τις παράνομες δραστηριότητες κατασκοπείας και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι να βλέπει κανείς ότι κανένα από τα κράτη-μέλη δεν θέλει να εφαρμόσει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε το σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ το 2022 και το 2023. Το κείμενο εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, έξι κατά και μία αποχή.

 

Κράτος δικαίου και πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν δικαιοσύνη όσον αφορά τις δολοφονίες δημοσιογράφων και άμεση συμφωνία σχετικά με την οδηγία κατά του SLAPP (Στρατηγική μήνυση κατά της δημόσιας συμμετοχής), καθώς και άλλες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνουν την ανησυχία τους σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, ζητώντας να ρυθμιστεί αυστηρά ο κλάδος και καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου.

Το σχέδιο έκθεσης ασχολείται με το ζήτημα της διαφθοράς, αναφερόμενο σε περιπτώσεις στα κράτη μέλη και στο ίδιο το Κοινοβούλιο, και ζητά μηδενική ανοχή σε όλους τους τομείς και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε αρκετές χώρες της ΕΕ και ζητεί μια στρατηγική της ΕΕ που θα βασίζεται σε παραδείγματα από την εξωτερική πολιτική της ΕΕ για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Ευρώπης. Υποστηρίζει επίσης το πάγωμα της χρηματοδότησης της ΕΕ, όπου αυτό είναι απαραίτητο, καταδικάζει έντονα τη συστηματική αποδιοπομπαία τράπεζα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από τις ουγγρικές αρχές και επαναλαμβάνει την έκκλησή της για έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό αξιών της ΕΕ.

Ελευθερίες

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες απειλές κατά των ελευθεριών του συναθροίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, και καταδικάζουν τη χρήση βίαιης επέμβασης από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων, καθώς και τις περιπτώσεις μαζικών συλλήψεων κατά διακριτική ευχέρεια. Τονίζουν την απειλή που συνιστά η παραπληροφόρηση, υπογραμμίζοντας ότι η καλλιτεχνική ελευθερία πρέπει να διασφαλιστεί. Στο σχέδιο κειμένου τονίζεται ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι ανεξάρτητες και ζητείται η υιοθέτηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…