Newsroom

Newsroom

Νέο "μαχαίρι" στις συντάξεις εξαιτίας του Μνημονίου

Νέα μείωση στα πενιχρά εισοδήματά τους θα υποστούν οι συνταξιούχοι καθώς αρχίζει από την 1η Ιουλίου η σταδιακή εφαρμογή των…

Νέα μείωση στα πενιχρά εισοδήματά τους θα υποστούν οι συνταξιούχοι καθώς αρχίζει από την 1η Ιουλίου η σταδιακή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στο Ασφαλιστικό. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις σχεδιάζονται για το φθινόπωρο, με «όχημα» τις ενοποιήσεις των Ταμείων και στόχο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Υπερταμείου.

Οι αλλαγές θα βασίζονται σε δύο άξονες: ενιαίοι κανόνες για όλους και εξασφάλιση μηδενικών ελλειμμάτων ώστε να μειωθεί περαιτέρω η κρατική χρηματοδότηση.
Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που θα επεκταθεί σταδιακά από το 2015 σε όλο το ασφαλιστικό σύστημα, θα αποτελεί στο εξής μόνιμη απειλή για μειώσεις παροχών και συντάξεων.

Την ίδια ώρα το Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η Ελλάδα μείωσε τις συντάξεις κατά 30% μεταξύ 2009 και 2013.

«Αν χαλαρώσουμε την εφαρμογή των μέτρων, αυτομάτως θα δούμε την αρνητική αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε για να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα Ταμεία», επισήμανε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αποθαρρύνοντας όσους πίστευαν ότι θα μπει φρένο στις περικοπές. Ωστόσο η τρόικα έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε ρύθμιση πλην των τρεχουσών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε εξηγήσεις για την ανανέωση μια παλαιότερης ρύθμισης που αφορούσε 13.000 οφειλέτες επειδή ψηφίστηκε χωρίς τη συμφωνία της.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα Ταμεία έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

Από την 1η Ιουλίου 2014 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» (4052/2012), αρχής γενομένης από το ενιαίο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ). Η διοίκηση του Ταμείου εισηγήθηκε στο υπουργείο Εργασίας οριζόντια μείωση 5,2% στις συντάξεις του. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση ανέρχεται στα 9-10 ευρώ για τη μέση επικουρική σύνταξη που κυμαίνεται στα 192-200 ευρώ.

Μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις στους τομείς του ΕΤΕΑ που χορηγούν υψηλότερες επικουρικές. Ετσι, η σύνταξη του τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ) από 382 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 362, η σύνταξη των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΚΔΠΥΚ) από 420 ευρώ θα μειωθεί στα 414,8, η σύνταξη του ΤΕΑΠΟΚΑ και των υπαλλήλων της ΔΕΗ από 256 θα διαμορφωθεί στα 242,7, η επικουρική του ΕΤΑΤ από 678 ευρώ θα μειωθεί στα 642,8 και η επικουρική της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) από 540 ευρώ θα μειωθεί στα 512.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…