Newsroom

Newsroom

Νέο κείμενο συμφωνίας δίνουν στην κυβέρνηση οι δανειστές

Νέο κείμενο των δανειστών που θα δοθεί τις επόμενες ώρες στη κυβέρνηση, καταγράφει τη μέχρι σήμερα πρόοδο των συνομιλιών, μετά τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Το κείμενο αναμένεται να ενσωματώνει κι όλες τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία.

5833474f1dc524b44d8b45e3

Είχε προηγηθεί προσχέδιο Staff level agreement που απέστειλε το κουαρτέτο των θεσμών προς την κυβέρνηση, την περασμένη Κυριακή.

Αυτό πλέον που απομένει είναι ακόμα μία συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών που θα γίνει απόψε και θα διεξαχθεί στη βάση του παραπάνω κειμένου, ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα εκκρεμή ζητήματα προς επίλυση για τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως, μέσω e-mails.

Ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τις οποίες οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Να σημειώσουμε πως από το νέο κείμενο συμφωνίας που βρίσκεται υπό συζήτηση προέκυψαν την Κυριακή ανοιχτά ζητήματα στα εργασιακά και σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού. Όσον αφορά στο μεγάλο «αγκάθι» των εργασιακών αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν τρομακτικές πιέσεις στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου να δεχτεί να υποχωρήσει σε όλα ώστε να περάσουν οι σκληρές για τους μισθωτούς θέσεις του ΔΝΤ.

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως παραμένουν αρκετά ανοιχτά θέματα προς διευθέτηση, γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής (Staff level agreement) στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, «θα περάσουμε τη β’ αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά» και ότι πρωτίστως η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η Αθήνα επιδιώκει να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θέλει να είναι μέσα στο πρόγραμμα ή εκτός και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει, αλλά και ότι το Ταμείο πρέπει να μην θέτει ακραίους όρους. Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το στόχο στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη