Newsroom

Newsroom

Νέο χαράτσι έως και 4.000 ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια

Νέο φοροσόκ αναμένει χιλιάδες έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Όπως μεταδίδει το…

Νέο φοροσόκ αναμένει χιλιάδες έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Όπως μεταδίδει το protothema.gr η κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλλει νέο χαράτσι αυτή τη φορά για τα αγροτεμάχια το οποίο θα κυμαίνεται από 70 έως 4.000 ευρώ ανα στρέμμα.

Μάλιστα το ποσό του φόρου θα πενταπλασιάζεται σε περίπτωση που μέσα στο αγροτεμάχιο έχει κτιστεί και κατοικία ενώ θα προβλέπεται και 20% επιπλέον επιβάρυνση σε περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποδέχτηκε τους ελεγκτές της τρόικας με σχέδια για προβλέψεις στις εισπράξεις από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κατά 30% έως 50% μεγαλύτερες από ότι σχεδιαζόταν. Και αυτό προκειμένου τα προς βεβαίωση έσοδα να αυξηθούν σε 4-4,5 δισ. ευρώ, αντί για 2,9 δισ. που επιδιώκεται πρακτικά να εισπραχθεί.Το σημαίνει αυτό πρακτικά; Νέα χαράτσοια στις πλάτες των ελλήνων φορογουμένων μόνο και μόνο για να εξευμενιστεί η τρόικα.

Το σχέδιο Στουρνάρα προβλέπει ελάχιστο φόρο από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικά στα κτίσματα, αντί 2 ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά, αλλά και λιγότερα κλιμάκια (20 αντί 33) ώστε να εντάσσονται περισσότεροι σε αυξημένο κλιμάκιο φόρο. Έτσι ο φόρος στα κτίσματα αυξάνεται 15-30% στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γης, εξετάζεται το σενάριο να φορολογούνται με ελάχιστο φόρο 70-80 ευρώ ανά στρέμμα εφόσον είναι δασικά ή αγροτικά, ενώ προβλέπονται αστρονομικά ποσά έως 20.000 ευρώ ανά στρέμμα αν έχει αξία οικοπέδου με κτίσμα.

Το ακραίο σενάριο

Το πιο ακραίο σενάριο προβλέπει ότι ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τους με ειδικούς συντελεστές, όπως του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας:

Για εκτάσεις έως 130 στρέμματα σε ακριβές περιοχές ή κοντά στη θάλασσα, ο φόρος θα μπορεί να κυμαίνεται στα 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα για πολλές περιπτώσεις ή και 4000 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις!

Το ποσό του φόρου θα μπορεί να 5πλασιάζεται όμως, αν έχει κτιστεί και κατοικία στο αγροτεμάχιο ενώ προβλέπεται και 20% επιβάρυνση – αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό. Σε γη με ακίνητο η επιβάρυνση θα ξεκινά από 350 ευρώ κατ΄’ελάχιστον ανά στρέμμα, εκτός αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και εφόσον έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ.

Σε ότι αφορά τα κτίσματα, ο φόρος θα προκύπτεια από τα τετραγωνικά της επιφάνειας του ακινήτου, από τον βασικό συντελεστή, τον συντελεστή παλαιότητας, τον συντελεστή ορόφου και τν του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει. Θα εξαρτάται και από την κατάσταση ή τη χρήση των χώρων του (αποθήκες, ημιτελή κτίσματα κλπ).

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…