Newsroom

Newsroom

Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι

Νεκρός σύμφωνα με το Al Jazeera είναι ο Μουαμάρ Καντάφι ενώ το Reuters πριν από λίγα λεπτά ανακοίνωσε πως συνελήφθη…

Νεκρός σύμφωνα με το Al Jazeera είναι ο Μουαμάρ Καντάφι ενώ το Reuters πριν από λίγα λεπτά ανακοίνωσε πως συνελήφθη με τραυματισμένα και τα δύο πόδια.

Ο στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ανακοίνωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Reuters τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι στη Σύρτη. Αν και λακωνικός επιβεβαίωσε ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης είναι τραυματισμένος και στα δύο πόδια και τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Η είδηση έρχεται μετά από την πτώση της Σύρτης, γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι και τελευταίου μεγάλου θύλακα αντίστασης. Να θυμίσουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο εκπρόσωπος του Μεταβατικού Συμβουλίου, Jamal abu-Shaalah, δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ότι ο Καντάφι κατά τη διάρκεια της σύλληψης του φώναζε «Μην πυροβολείτε, μην πυροβολείτε!».

Υπέκυψε στα τραύματα του ο Καντάφι. Ο θάνατος του αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη στη λεγόμενη εξέγερη της Άνοιξης που άλλαξε το ρουν της ιστορίας της Αιγύπτου και Τυνισίας και απειλεί τη Συρία και την Υεμένη. «Ο Καντάφι εκτός από τραύματα στα πόδια ήταν βαριά τραυματισμένος και στο κεφάλι» λέει ο εκπρόσωπος Abdel Majid Mlegta στο Reuters. “Αντάλλαξαν πολλά πυρά έτσι ώστε να τον απομονώσουν και να τον αιχμαλωτίσουν». Ο Mlegta είπε ακόμα στο Reuters ότι ο Gaddafi ήταν έτοιμος να ξεφύγει με ένα κονβόι από αυτοκίνητα όταν το NATO παρενέβη απο αέρος. Όταν έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο αλλά άφησε την τελευταία του πνοή καθ’ οδόν. Η σύγκρουση ακολούθησε ελάχιστα λεπτά μετά την πτώση της γενέτειρας του Σύρτης. Η εξόντωση του Καντάφι σηματοδοτεί την έναρξη μετάβασης της Λιβύης σ’ ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.