Newsroom

Newsroom

Nέες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για Κύπρο

Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκική πλευρά η οποία ζητάει από τη Λευκωσία να υιοθετήσει την τουρκική λίρα. Ο Τούρκος…

Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκική πλευρά η οποία ζητάει από τη Λευκωσία να υιοθετήσει την τουρκική λίρα. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, σύμφωνα με το vima.gr προκαλεί λέγοντας ότι προσφέρει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος με την προϋπόθεση να τα ζητήσει αυτά η Λευκωσία από το κατοχικό καθεστώς. Παράλληλα, δηλώνει ότι η Αγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Κύπρος επέλεγε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμά της τουρκική λίρα, «όπως κάνει η ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα εδάφη. Για την ακρίβεια δήλωσε: «Αυτά είναι πλέον για εμάς μικρά ποσά. Μπορούν να κάνουν αίτηση για να εκμεταλλευτούν το δάνειο των 5 δισ. ευρώ που θα δώσουμε στο ΔΝΤ. Δεν θα είχαμε μάλιστα αντίρρηση, εάν ήθελαν, να χρησιμοποιήσουν ως νόμισμα αντί του ευρώ την τουρκική λίρα, όπως κάνει η ΤΔΒΚ».

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η Άγκυρα έξ αρχής είχε επισημάνει τα προβλήματα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνώριζε εξ αρχής το κόστος από την ένταξη μόνο των Ελληνοκυπρίων. Η αποδοχή της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” υπό αυτές τις συνθήκες αποδείχθηκε ότι είναι περισσότερο μία αμοιβαία ζημιογόνος φόρμουλα παρά μία αμοιβαία επωφελής φόρμουλα. Τελικά και οι δύο πλευρές βγήκαν χαμένες».