Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών – Η διαπραγμάτευση για συμφωνία και το EuroWorking Group

Δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία στον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους εκπροσώπους των δανειστών που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής.

2399056

Δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία στον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους εκπροσώπους των δανειστών που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το νέο ραντεβού των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών ορίστηκε στις 12 το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του EuroWorking Group, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση τόσο της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ όσο και των 10 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών..

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου  με τους εκπροσώπους των θεσμών αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Αυτό ανέφεραν το βράδυ τoυ Σαββάτου κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, οι δύο πλευρές συζητούν επί της ελληνικής πρότασης που καλύπτει το 58%- 60% των δανειοληπτών, ενώ δεν έχει απορριφθεί και η μεσολαβητική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάλυψη του 60%. 

Άγνωστο είναι επί του παρόντος εάν θα συνέλθει εντός της ημέρας το EuroWorking Group (EwG) για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα ζητήματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (μείωση τιμών στα γενόσημα φάρμακα κ.λπ.).

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχει απόσταση μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Επίσης, για το εάν όσοι αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια (π.χ. funds), θα έχουν και τη δυνατότητα να «κυνηγούν» τον δανειολήπτη για την εξόφληση της οφειλής.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Χτες το πρωί, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το «παρών» έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.