Νέα «ντρίμπλα» από Δένδια σε Μαξίμου: Αδειάζει την Πελώνη με διάβημα κατά Τουρκίας

Νέος πονοκέφαλος στο Μαξίμου μετά το άδειασμα Δένδια στην Πελώνη

NewsRoom 21/04/2021 | 14:26

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια να κατατεθεί διάβημα από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την τουρκική παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους που συνοδευόταν από ελληνική φρεγάτα εντός ελληνικής ΑΟΖ.

«Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά» είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. «Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;» αναρωτήθηκε στο Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος αντιλαμβανόμενος το κομφούζιο που προκάλεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι εξελίξεις πάντως δεν δικαίωσαν την κ. Πελώνη. Διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν σήμερα, Τετάρτη, την επίδοση διαβήματος στο τουρκικό ΥΠΕΞ από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα για το περιστατικό που κατά την κυρία Πελώνη ήταν… γαλλικό θέμα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί νέος γύρος αναστάτωσης στο Μαξίμου λόγω των πρωτοβουλιών Δένδια.

Πρόκειται για το δεύτερο «άδειασμα» του υπουργείου Εξωτερικών προς την κυβερνητική εκπρόσωπο, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μπορεί να μίλησε την Τρίτη για «συνειδητά fake news», ωστόσο, δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η έντονη αντιπαράθεση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία, όπου ο έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε στις προκλήσεις και παρέθεσε δημοσίως όλες τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Το Μαξίμου, τότε μάλιστα, είχε σπεύσει εκ των υστέρων να ξεκαθαρίσει ότι οι κινήσεις Δένδια έγιναν ύστερα από «εντολή Μητσοτάκη», προκειμένου να ανακόψει το μεγάλο κύμα υποστηριξης που έλαβε ο ΥΠΕΞ από μεγάλη μερίδα των πολιτών για τη στάση του.