Νέα εμπλοκή στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ειδική δήλωση διακοπής έργων υπέβαλε στην Αττικό Μετρό η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda,…

metro thessalonikis

Ειδική δήλωση διακοπής έργων υπέβαλε στην Αττικό Μετρό η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda, γνωστοποιώντας ότι θα προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης με το Δημόσιο, καθώς αδυνατεί να συνεχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες.

Σε ανακοίνωσή της η Αττικό Μετρό σημειώνει ότι « το έργο επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, τις κατασκευαστικές εργασίες του σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι (Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, Πατρίκιος, Ν. Ελβετία), στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο Αμαξοστάσιο, όπως προβλέπει η Σύμβαση. Ισχύουν απαρέγκλιτα τα όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.Η σύμβαση κατασκευής του δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων για όλους».

Η κοινοπραξία στην επιστολή της αναφέρει ότι σχετικά με τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου δεν υπάρχει καμία πρόοδος και ως αποτέλεσμα η αποπεράτωση του έργου μέσα στο 2017, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, δεν είναι εφικτή.

«Κίνηση τακτικής»

Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, επισημαίνουν ότι η «ειδική δήλωση διακοπής» αποτελεί διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο δημοσίων έργων και λειτουργεί, κατά βάση, ως μέσο πίεσης προς την Αττικό Μετρό για την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Η Αττικό Μετρό μπορεί να ασκήσει ένσταση εντός 10 ημερών, καθώς επουδενί η δήλωση διακοπής δεν συνεπάγεται την αναστολή των έργων.

Οι οικονομικές διεκδικήσεις της κοινοπραξίας έχουν παραπεμφθεί στη διαιτησία. Ωστόσο, το ΣτΕ έχει δηλώσει ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν είναι σε θέση να ασχοληθεί με τη διαιτητική διαδικασία και γι’ αυτό το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Με άλλα λόγια, το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το έργο είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα, με πηγές προσκείμενες στο έργο να «φωτογραφίζουν» το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος δεν έχει αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου.

«Δεν έχω κανένα λόγο να αποσύρω την προσφυγή από το ΣτΕ που θα εκδικαστεί στις 2 Απριλίου. Ας προχωρήσουν οι καταστάσεις, ας δούμε την προκήρυξη του διαγωνισμού απομάκρυνσης και επανατοποθέτησης και μετά θα ζητήσουμε αναβολή από το ΣτΕ» είχε δηλώσει πρόσφατα.

Η πίεση, λοιπόν, που επιδιώκει να ασκήσει ο ανάδοχος σχετίζεται με την εξεύρεση λύσης για τις αρχαιότητες. Πάντως, σε κατασκευαστικό επίπεδο, εργασίες εκτελούνται στο ανατολικό τμήμα, καθώς στο δυτικό τμήμα τα έργα έχουν «κολλήσει» λόγω των αρχαιοτήτων.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου – www.capital.gr 

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

ΟΣΦΠ Πόλο 3

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

Ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στην Ισπανία την Μπαρτσελονέτα για την 5η αγωνιστική του Β΄ ομίλου…