Newsroom

Pandora Newsroom

"Ναι" σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ο Κρεμαστινός

Ανοικτός σε διάλογο για συνεργασία, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.

5af6995d1dc52436788b4585

Επιπλέον ο Δημήτρης Κρεμαστινός θεωρεί λογικό η Φώφη Γεννηματά να ζητάει εκλογές ενώ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής υπό την προϋπόθεση να δεσμευτούν και μάλιστα προεκλογικά τα κόμματα για συννενοήσεις και συγκλίσεις. Κάνει αναφορά στην έξαρση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ σχετικα με την τουρκική προκλητικότητα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου τύπου Ιμίων για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύεσεων.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση “με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ” ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής απαντά:

«Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του 34% του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εκλογών ήταν άνθρωποι που στο παρελθόν στήριξαν επανειλημμένα εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Είναι κατά συνέπεια λογικό το Κίνημα Αλλαγής να απευθύνεται πρωτίστως σε αυτόν τον χώρο. Όμως, μετά την αναγνώριση από τον ίδιο των πρωθυπουργό στη Βουλή ότι αυταπατήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, δηλαδή ότι πίστευε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από αυτούς των μνημονίων, χιλιάδες από αυτούς τους ψηφοφόρους δηλώνουν σήμερα δημοσκοπικά ότι έχουν απογοητευτεί και δεν ξέρουν τι να πράξουν στις προσεχείς εκλογές.

Κατά συνέπεια, είναι λογικό οι ηγεσίες των δύο κομμάτων να αναζητήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αξιόπιστο απευθυνόμενο προς τους ψηφοφόρους τους. Για το λόγο αυτό πρότεινα ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει ένα διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας. Εάν όμως δεν υπάρξει συμφωνία δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η χώρα. Είδατε ότι το SPD στη Γερμανία συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες ύστερα όμως από προγραμματικές συμφωνίες, η συζήτηση των οποίων διήρκεσε μήνες και στην οποία συμμετείχε όχι μόνο η κορυφή αλλά και η βάση του κόμματος».

Στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Ως βουλευτής των ακριτικών Δωδεκανήσων, σε ποιο βαθμό ανησυχείτε για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και τη Κύπρο;

Η Τουρκία δια του Προέδρου της ζητά επικαιροποίηση της συνθήκης της Λοζάνης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο εκνευρισμός και η επιθετικότητα και κυρίως οι εξοπλισμοί. Όλα αυτά στόχο έχουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε επαναδιαπραγμάτευση. Δεν βλέπω πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν αποκλείω όμως ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων, δηλαδή περιορισμένο επεισόδιο, που και αυτό θα έχει στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνείτε με την κυβερνητική τακτική στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει ανόητες δημόσιες απαντήσεις σε επιθετικούς κύκλους της Τουρκίας διότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα. Αντίθετα, πρέπει να προσφεύγει συνεχώς και αδιαλείπτως στο συμβούλιο αρχηγών– κρατών της Ευρώπης και φυσικά στο ΝΑΤΟ με στόχο πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος ακόμα και ενός περιορισμένου επεισοδίου.

Εκείνο το οποίο θα έπρεπε να πράξει η κυβέρνηση είναι όταν συνομιλεί για εθνικά θέματα να υπάρχει η δυνατότητα εκ των προτέρων ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο την επίτευξη ομοφωνίας. Αυτό έχει ζητήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό.μεαναστευτικό; Πώς θα ανακουφιστούν τα νησιά του Αιγαίου;

Από την αρχή έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι ήταν λάθος τα hotspots να γίνουν στα νησιά. Είχα πει στη Βουλή ότι τα hotspots στο τέλος θα γίνουν μονάδες εγκατάστασης και όχι υποδοχής όπως έλεγαν όλοι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι. Και δυστυχώς αυτό συνέβη. Κατά συνέπεια θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επανεξεταστεί το θέμα των hotspots. Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με ειδικά πλοία που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα αμέσως μετά την άφιξή τους στα νησιά. Η διαδικασία υποδοχής και παροχής ασύλου πρέπει να γίνεται στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά. Έτσι μόνο θα ανασάνουν τα νησιά.

Συμφωνείτε, κύριε Κρεμαστινέ, με την πρόταση Γεννηματά να γίνουν εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες τι θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου;

Η κ. Γεννηματά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξ αρχής είχε ζητήσει συμμετοχή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σταθερό πολιτικό κλίμα που να προσελκύσει επενδύσεις και επενδυτές, και να οδηγήσει στην πολυπόθητη από όλους ανάπτυξη.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε επίσης να προχωρήσει η διαδικασία του Συντάγματος μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της χώρας. Όμως επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, είναι λογικό να ζητάει εκλογές προκειμένου η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος να διασφαλιστεί τουλάχιστον μετά τις εκλογές.

Χωρίς αξιόπιστο σταθερό πολιτικό σχήμα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ανάταξη της οικονομίας. Κανείς δεν εμπιστεύεται ασταθείς κυβερνήσεις για να επενδύσει σε μία χώρα όπου δεν θα ξέρει τι θα του συμβεί τον επόμενο χρόνο σε φορολογικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ανακινεί θέμα εκλογικού νόμου και φαίνεται να επαναφέρει την απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Συμφωνείτε;

Η απλή αναλογική προϋποθέτει συνεννοήσεις και συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων. Εάν αυτό συμβεί μετεκλογικά τότε και πολύς χρόνος θα χρειαστεί και ενδεχομένως να προκύψει ακυβερνησία. Κατά συνέπεια, οι διεργασίες αυτές πρέπει να γίνουν προεκλογικά για να πιστέψουν όλοι και ιδίως οι επενδυτές ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Στο ερώτημά σας εάν συμφωνώ, απαντώ ότι συμφωνώ αλλά υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

Συμμερίζεσθε την εκτίμηση ότι ο κ Τσίπρας αποδέχεται τους όρους των δανειστών για να κλείσει το κεφάλαιο Μνημόνια συνεχίζοντας τη λιτότητα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να δεσμευτεί για το τι θα πράξει αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η λιτότητα θα συνεχίζεται ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Κατά συνέπεια, αλλού πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί πολική σταθερότητα και να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημεία που θα συγκροτήσουν την Εθνική Συνεννόηση, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας το οποίο πρέπει να στηρίξουν όλα τα κόμματα που θα συγκροτήσουν μια κυβέρνηση τετραετίας. Από εκεί και πέρα, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες είναι αυτονόητες, μπορεί να αναμένουν μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η οικονομία οπότε το κάθε κόμμα θα έχει την πολυτέλεια να υποστηρίξει την ιδεολογική του θέση.

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

AP26127579769669

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

Η ιρανική υπηρεσία χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζοντας ότι πρόκειται για…

Εμπρησμοί στη Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη έλαβαν οι τρεις κατηγορούμενοι

2142053

Εμπρησμοί στη Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη έλαβαν οι τρεις κατηγορούμενοι

Υπενθυμίζεται πως οι συλλήψεις αφορούν έναν πυροσβέστη, τον πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας και τον αδελφό του.

Τροχαίο με ασθενοφόρο στα Χανιά: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης

EK Asthenoforo

Τροχαίο με ασθενοφόρο στα Χανιά: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης

Το ασημί ΙΧ φέρεται να οδηγούσε νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Χανίων, που αποχωρούσε από νυχτερινή βάρδια.

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

AP26180630366771

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

Τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι της Άκαμπα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με το πρακτορείο…

Οι Προτάσεις μας

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

896521 2

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

Ο μικρός τελικός του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία καθώς και δύο δυνατά φιλικά…

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

AP26182749586315

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

Καταγγελίες για ιδιώτες που ζητούν έως και 1300 δολάρια για να βγάλουν πτώματα από τα…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης διαφημίζει έργα, υποδομές και Κράτος Δικαίου ενώ είδε «διασυρμό στελεχών της ΝΔ» για ΟΠΕΚΕ και… θυμήθηκε το τεκμήριο αθωότητας

mitsotakis 10

Ο Μητσοτάκης διαφημίζει έργα, υποδομές και Κράτος Δικαίου ενώ είδε «διασυρμό στελεχών της ΝΔ» για ΟΠΕΚΕ και… θυμήθηκε το τεκμήριο αθωότητας

Εβδομαδιαία ανασκόπηση σε προεκλογικό κλίμα από τον πρωθυπουργό υπό τη σκιά σκανδάλων.

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός κορυφής – Συλλογική ηγεσία με Δούρου, Παππά και αναμονή για Πολάκη

5262097

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός κορυφής – Συλλογική ηγεσία με Δούρου, Παππά και αναμονή για Πολάκη

Με εκλεγμένο Γραμματέα τον Νίκο Παππά και τη Ρένα Δούρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα…

ΣΥΡΙΖΑ: Η Δούρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης με την ΕΛ.Α.Σ – Στήριξη με… όρια από Πολάκη

5262073

ΣΥΡΙΖΑ: Η Δούρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης με την ΕΛ.Α.Σ – Στήριξη με… όρια από Πολάκη

Για «ιστορική ευθύνη» και «συλλογικά νικηφόρα σχήματα» έκανε λόγο η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα…

Ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κράτηση του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές

photo collage.png 1

Ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κράτηση του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές

Συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Έλον Μασκ βρήκε ο φυλακισμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης.