Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε

«Οι πεποιθήσεις μπορούν να χειραγωγηθούν. Μόνο η γνώση είναι επικίνδυνη», Frank Herbert

syriza Medium 1

Ζούμε καθημερινά σε πολλαπλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, κυριολεκτικά, το Θέατρο του Παραλόγου. 
Για όσους έχουν εντρυφήσει σε αυτό το είδος Θεάτρου θα γνωρίζουν ότι το έργο του Ιταλού δραματουργού Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» (που γράφτηκε καταμεσής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) θεωρείται από τους ειδικούς ως το προγονικό έργο Θεάτρου του Παραλόγου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε σαφής: 
“Το θέατρο είναι η διάγνωση της περιπέτειας της ανθρώπινης συνείδησης. Ο θεατής δεν μπορεί να δει το πρόβλημά του και ο συγγραφέας του το παραδίδει σε μορφή που να μπορεί να δει τι του συμβαίνει και γιατί”.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την  περιπέτεια της ανθρώπινης συνείδησης.

Διαβάζεις δημοσκοπήσεις και παρακολουθείς τα ευρήματα σε μια σειρά θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε όλες τις κατηγορίες (υγεία, παιδεία, οικονομία, εργασία, περιβάλλον, ασφάλεια κ.λ.π.) η κυβέρνηση συγκεντρώνει αρνητικές γνώμες από 55%-80%. Το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης (με δύο εξαιρέσεις, τους Δένδια και Πιερακάκη) οι αρνητικές γνώμες είναι πολύ μεγαλύτερες των θετικών (45%-65% αρνητικές και 25%-35% θετικές).

Ωστόσο στα ερωτήματα “πως κρίνεται το κυβερνητικό έργο” και “ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό” το «επιτελικό κράτος» και ο Κυριάκος σαρώνουν στις θετικές γνώμες. 
Αν κοιτάξεις δε την πρόθεση ψήφου οι διαφορές είναι χαώδεις και στο εύλογο ερώτημα “πως γίνεται να επιβραβεύετε ότι καταδικάζετε;” η απάντηση είναι:

“Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε”.

Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί με επιστημονικούς όρους και με ψυχολογικές αναλύσεις  (όπως το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης») πως γίνεται η φράση “ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε”  να αποτελεί την λύση πασπαρτού για κάθε πρόβλημα (που ωστόσο δεν σου λύνουν), την απάντηση εξήγησης για κάθε ερώτημα (που ποτέ δεν σου απαντούν) και το αντικλείδι για όλες τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες που πέφτεις πάνω τους (χωρίς τελικά να σου ανοίγουν).

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφησε το 3ο μνημόνιο ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τα δύο πρώτα”. 
Μα το πάλεψε μέχρι τέλους, όταν η ΝΔ πίεζε μαζί με τους δανειστές για άνευ όρων παράδοση στις ορέξεις τους και εν τέλει προσέφυγε -έντιμα- σε εκλογές και έλαβε την λαϊκή εντολή για την υπαναχώρηση.  
“Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα και μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ταπεινωτικό ΝΑΙ”. 
Μα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι το ΟΧΙ αφορά την Ε.Ε. και ισοδυναμεί με έξοδο, οι άλλοι το έλεγαν, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΟΧΙ αφορά το σχέδιο Γιούνγκερ το οποίο -ευτυχώς- δεν εφαρμόστηκε και η χώρα δεν βγήκε από την Ε.Ε. όπως ψευδώς διέδιδε η αντιπολίτευση τότε.
“Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε φιλοδώρημα και το ονόμασε 13η σύνταξη”. 
Μα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μνημόνια μείωσε την ανεργία 10% που οι άλλοι δημιούργησαν, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό στους νέους που οι άλλοι θέσπισαν, αύξησε τον βασικό μισθό και επανάφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που οι άλλοι κατάργησαν, έδωσε ελεύθερη πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ., δωρεάν γεύματα και δωρεάν μεταφορά στα Μ.Μ.Μ. για ανέργους, μοίρασε κοινωνικά επιδόματα αλληλεγγύης, ψήφισε νόμο και χορήγησε την 13η σύνταξη που η ΝΔ κατάργησε αμέσως, όπως και όλα τα μέτρα υπέρ αδυνάτων.  
“Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε”.

Για όλες τις πληγές του «Μωυσή»…….“Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε”.

“Οι πεποιθήσεις μπορούν να χειραγωγηθούν. Μόνο η γνώση είναι επικίνδυνη”,
Frank Herbert

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…