"Να επιστραφούν στους Έλληνες τα δισεκατομμύρια των κερδών του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα"

Μια τεράστια καμπάνια «τρέχει» η μεγάλη γαλλική εφημερίδα «Humanitè» με στόχο να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η καμπάνια της «Humanitè» έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 7700 υπογραφές και συνεχίζει δυναμικά.

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο διευθυντής της εφημερίδας και ευρωβουλευτής, Πατρίκ Λε Γιαρίκ, που οργάνωσε την καμπάνια είπε ότι η συμφωνία επιστροφής των χρημάτων αθετήθηκε το 2015 «ύστερα από πολιτική απόφαση του Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αδιέξοδο και κατόπιν στην κατάρρευση».

Υπενθυμίζεται πως ΔΝΤ και ΕΚΤ είχαν συμφωνήσει το 2012 τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα μέσω ενός συστήματος αναδιανομής. Όμως το 2015, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ύστερα από απόφαση των κρατών – μελών. Έτσι τα 2,5 δισεκατομμύρια κερδών του ΔΝΤ και τα 7,8 δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έμειναν αδιάθετα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών έληξε στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία λήξης του προγράμματος του ΕΤΧΣ (EFSF) και όλων των σχετικών διευθετήσεων. Όταν υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο, επανήλθαν όλες οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που είχαν διακοπεί με τη λήξη του προγράμματος. Δεν επανήλθε όμως η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα. 

«Πρέπει να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις μας να σταθούν στο ύψος των λόγων τους. Αυτά τα χρήματα είχαν υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, που τα έχει μεγάλη ανάγκη. Σε αντάλλαγμα, οι Έλληνες έκαναν σπουδαίες προσπάθειες για να ικανοποιήσουν τις ουτοπικές και δογματικές απαιτήσεις της τρόικας. Και το κατάφεραν: ο δημόσιος τομέας, το σύστημα υγείας, οι συντάξεις μειώθηκαν, μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας ιδιωτικοποιήθηκε μέσω αμφίβολων ιδιωτικοποιήσεων, και η εργατική νομοθεσία έγινε ιδιαίτερα ευέλικτη. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθοδηγούμενες από την Γερμανία, δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους», δήλωσε Πατρίκ Λε Γιαρίκ.

Η ερώτηση Κούλουγλου

Εν τω μεταξύ, για το εν λόγω ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου – ο οποίος συνδιοργάνωσε με τον γάλλο ευρωβουλευτή μια έκθεση γελοιογραφίας που λογοκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο -, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν.

Με αυτήν, ζητά απαντήσεις για το πως θα αντιδράσει στην καμπάνια αυτή, που ως πολιτικό στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του γαλλικού κοινού και της γαλλικής κυβέρνησης να κρατήσει την υπόσχεσή της.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θέμα: Καμπάνια της «Humanite» για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Με το αίτημα «Επιστρέψτε τα χρήματα στους Έλληνες» [1] που βρίσκεται στο στάδιο συλλογής υπογραφών, προσπαθεί ο Patrick Le Hyaric, διευθυντής της εφημερίδας L’Humanité και ευρωβουλευτής, να ευαισθητοποιήσει τη γαλλική κοινή γνώμη και κατ’ επέκταση τη γαλλική κυβέρνηση προκειμένου η Γαλλία να ζητήσει από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι δύο παραπάνω θεσμοί είχαν συμφωνήσει το 2012 τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος βάσει ενός συστήματος αναδιανομής, που όπως είναι γνωστό η συμφωνία αυτή έσπασε το 2015.Τα πόσα αυτά ανέρχονται σε 2,5 δισεκατομμύρια για το ΔΝΤ και 7,8 δισεκατομμύρια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Draghi παραδέχτηκε ότι τα κέρδη ANFA και SMP που έχουν δημιουργηθεί από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων δεν είναι σε θέση να τα διαθέσει στην Ελλάδα, όπως είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν, γιατί αποτελεί απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Τι στάση προτίθεται να κρατήσει σχετικά με το αίτημα επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων;

2) Θεωρεί εποικοδομητική τη στάση ορισμένων κρατών μελών που αντιτίθενται σε αυτό το ενδεχόμενο;

3) Με ποιο τρόπο και συγκεκριμένο πλαίσιο σκοπεύει να διορθώσει αυτή την αλλαγή στάσης από το 2015;

Δήμος Αθηναίων: Κλειστοί αύριο Δευτέρα όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

Δήμος Αθηναίων: Κλειστοί αύριο Δευτέρα όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

Σε συνέχεια της απόφασης για κλείσιμο των σχολείων στην Αττική

Aναγνώστης αδειάζει…το εμετικό άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου για τον Ξαρχάκο στην Καθημερινή

Aναγνώστης αδειάζει…το εμετικό άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου για τον Ξαρχάκο στην Καθημερινή

Σε ένα χολερικό κείμενο, σε αντίθεση με όλα τα δημοσιεύματα που μόνον επαίνους είχαν για…