Newsroom

Newsroom

Να εμβολιαστούμε κατά της συνωμοσιολογικής σκέψης

«Η Ιταλία γίνεται ένα είδος Αγριας Δύσης, όπου η υγεία των παιδιών επαφίεται ολοκληρωτικά στην οικογένεια». Αυτό δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος για θέματα Υγείας, Νταβίντε Φαραόνε, με αφορμή την εισαγωγή και ψήφιση από τη Γερουσία νομοσχεδίου της κυβέρνησης Λέγκας – Πέντε Αστεριών, το οποίο καταργεί τον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προτού φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία.

5b6dcf9c1dc5248f078b458e

Του Τάσου Τσακίρογλου

Ο νόμος αυτός τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο, έπειτα από το ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς. Ετσι, στα εμβόλια κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Β προστέθηκαν αυτά κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, του κοκίτη, της ανεμοβλογιάς και του αιμόφιλου της ινφλουέντζας τύπου Β.

Εκτός από τον ρατσισμό, τις ακροδεξιές απόψεις και τον ακραίο λαϊκισμό η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας φαίνεται ότι οδηγεί τη χώρα στον βάλτο ενός κοινωνικού συντηρητισμού, όμοιου με εκείνον που βίωσε (και εν μέρει βιώνει ακόμα) η Αμερική με το Κόμμα του Τσαγιού και τις υπερσυντηρητικές του απόψεις.

Αυτές που θεωρούν το κράτος εξ ορισμού εχθρό και την επιστήμη απειλή, με αποτέλεσμα σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν ψηφιστεί νόμοι που επιτρέπουν στους γονείς να σταματούν τα παιδιά τους από το σχολείο και να αναλαμβάνουν δήθεν την εκπαίδευσή τους οι ίδιοι κατ’ οίκον. Και αυτό γιατί, υποτίθεται ότι, το κράτος τα διαφθείρει.

Τώρα η Ιταλία αφήνει στους γονείς το ελεύθερο να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα σε σημαντικές απειλές για τα ίδια, αλλά και τη δημόσια υγεία. Βασικό επιχείρημα είναι ότι οι γιατροί πληρώνονται από τις μεγάλες φαρμακευτικές για να συνταγογραφούν εμβόλια που προκαλούν αυτισμό. Χωρίς να αμφισβητείται το φαινόμενο του χρηματισμού από τις λεγόμενες Big Pharma, τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου της υγείας, ωστόσο ο μη εμβολιασμός είναι άλλο θέμα.

Η Ιταλία είχε πέρσι 5.000 κρούσματα ιλαράς, έναντι 870 το 2016, αριθμός που αντιστοιχεί στο 29% του συνόλου της Ε.Ε., ενώ τέσσερα παιδιά πέθαναν. Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ιταλία ότι βρίσκεται πίσω από την επιστροφή της ιλαράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Οργανισμός Υγείας της χώρας προειδοποιεί ότι ο ελλιπής εμβολιασμός στην Ιταλία θα οδηγήσει σε κύμα νέων επιδημιών.

Η άποψη ότι το ιατρικό κατεστημένο γενικά και οι φαρμακευτικές εταιρείες ειδικά συντονίζονται και δρουν κατά της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού αποτελεί μία από τις γρήγορα διαδιδόμενες θεωρίες συνωμοσίας διεθνώς. Τόσο λοιπόν ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, όσο και ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, θεωρούν ότι τα δέκα εμβόλια είναι «άχρηστα και ενδεχομένως επικίνδυνα». Εδώ έχουμε το ίδιο είδος επίθεσης στην επιστήμη και στα δεδομένα της, όπως εκείνο στις ΗΠΑ από τον Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και επιτίθεται διαρκώς στους επιστήμονες κάθε είδους.

Ο ανορθολογισμός, ο αντιεπιστημονισμός και η συνωμοσιολογική σκέψη διευκολύνονται αφάνταστα στις μέρες μας μέσω των κοινωνικών δικτύων, στα οποία κυριαρχούν αναπόδεικτες θεωρίες, αβάσιμοι ισχυρισμοί και εξωφρενικές ιστορίες, οι οποίες εκλαμβάνονται σαν πραγματικές.

«Τα εμβόλια δεν είναι μια επιβολή της γραφειοκρατίας, αλλά η καλύτερη μέθοδος πρόληψης των φονικών ασθενειών» δήλωσε ο Αντόνιο Σαΐτα, συντονιστής Υγείας στην Ομοσπονδία των Περιφερειών. Τώρα τον λόγο έχει η ιταλική Βουλή.

Πηγή: efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

assassin

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

Ο λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα φέρεται να είναι ο δράστης πίσω από την επίθεση με πυροβολισμούς…

Όλγα Βλαχοπούλου: Διαγνώστηκε με καρκίνο η γνωστή στιχουργός – Η ανάρτηση της στα social media

Καταγραφή 28

Όλγα Βλαχοπούλου: Διαγνώστηκε με καρκίνο η γνωστή στιχουργός – Η ανάρτηση της στα social media

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου με μια μακροσκελή ανάρτηση αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο στο στήθος

ΕΡΤ: Ακύρωσε τις δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις της Μαρίνα Σάττι σε εκπομπές του καναλιού (video)

Σάττι 1

ΕΡΤ: Ακύρωσε τις δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις της Μαρίνα Σάττι σε εκπομπές του καναλιού (video)

H διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται δυσαρεστημένη με τη στάση της Μαρίνας Σάττι κατά τη…