Ν. Φίλης: Να μην εισβάλει η Εκκλησία στην πολιτική, όπως στην εποχή του Χριστόδουλου

«Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς, αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού», τονίζει ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης καλώντας παράλληλα την εκκλησία να μην εισβάλει στην πολιτική όπως γινόταν στην εποχή Χριστόδουλου.

NewsRoom 01/10/2016 | 20:10

Μιλώντας στην ΕφΣυν, ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνεται της αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.

«Η διαθεματική και βιωματική διδασκαλία έχουν προκαλέσει την αντίδραση όσων πιστεύουν ότι η σχολική αίθουσα πρέπει να λειτουργεί σαν άμβωνας και υποτιμούν τη σημασία της επίδρασης του θρησκευτικού φαινομένου στο σύνολο της τέχνης και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών», τονίζει.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως η κοινωνία δεν πρόκειται να διχαστεί: «Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων. Η ίδια η βαθιά κρίση που ζούμε έχει διαφοροποιήσει τους πολίτες και τους θεσμούς», σημειώνει.

Ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας» σημειώνει πως το υπουργείο και η Εκκλησία συνεργάζονται «στο πλαίσιο των συνταγματικά διακριτών τους ρόλων». Τονίζει ωστόσο ότι «την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και το υπουργείο».

Χωρίς να σχολιάσει την επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον πρωθυπουργό, ο Ν. Φίλης δήλωσε πως περιμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την άλλη βδομάδα και περιμένει να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του «ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος», ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εκκλησιαστική διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και μάλιστα με το επιχείρημα της δημοκρατίας.

«Γενικότερα, πάντως, πιστεύω ότι την περίοδο της κρίσης η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο, που είναι άλλωστε και η πρώτη εντολή του Χριστού, έχει θετικό ρόλο. Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία. Η εποχή της «δεξιάς του Κυρίου» έχει παρέλθει», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο Ν. Φίλης είπε πως «έπειτα από 27 χρόνια τελείωσε το καθεστώς της ασυδοσίας με τις λεγόμενες «προσωρινές» άδειες. Τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο που αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του χειμαζόμενου κοινωνικού κράτους. Για πρώτη φορά, κυβέρνηση δεν λειτούργησε με στερεότυπα τύπου παλιάς ή νέας διαπλοκής».

Ο υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την κατοχή υπογραμμίζοντας πως αναφέρθηκε σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας.

«Προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν. Στη Βουλή αναφέρθηκα σε δύο προσωπικές εμπειρίες, εκείνη του παπά-Γιώργη Πηρουνάκη, τον οποίο κατεδίωξε ο μετέπειτα μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, και του Τιμόθεου Λαγουδάκη, αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών», πρόσθεσε ο Ν. Φίλης και συνέχισε:

«Όλα αυτά είναι βεβαίως θέματα Ιστορίας που διαχρονικά συζητούνται. Όπως όμως είπα και στη Βουλή, δεν μπορώ ως πολίτης να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι επιχειρείται να ξαναγραφεί η Ιστορία και μάλιστα με τη δική μας σιωπή. Οι άνθρωποι που δεν «διάβαζαν» την περίοδο της χούντας είναι πολλοί και ευτυχώς ζουν ακόμη ανάμεσά μας», κατέληξε.