Newsroom

Newsroom

Μπροστά ΠΑΣΟΚ και αναποφάσιστοι

Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της πολιτικής που εφαρμόζει, καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της…

Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της πολιτικής που εφαρμόζει, καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Παρ’ όλα αυτά και μέσα σε ένα εξάμηνο η διαφορά που χώριζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (ήταν 8%) μειώθηκε στο 4,1%, αλλά από τα ευρήματα των τάσεων διαπιστώνεται ότι το κυβερνών κόμμα «αντέχει» παρά τα μη δημοφιλή και σκληρά μέτρα λόγω του μνημονίου.
Σημειώνεται ότι οι τάσεις της MRB δείχνουν ότι εάν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές η Βουλή θα ήταν εξακομματική -εισέρχονται και οι Οικολόγοι Πράσινοι-, ενώ εκτός μένουν η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Πάντως, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (23,3%). Η φθορά του πολιτικού συστήματος αλλά και οι αποστάσεις που κρατούν οι ψηφοφόροι καταγράφονται στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Στο ερώτημα αυτό -δίπολο Παπανδρέου – Σαμαρά- προηγείται ο «κανένας».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 33%, ο Αντώνης Σαμαράς 24,7% (διαφορά 8,3%), ενώ «κανένας από τους δύο» δηλώνει το 37,2% των ερωτώμενων. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ο κ. Παπανδρέου έχει άνοδο 1,6% και ο κ. Σαμαράς 4 ποσοστιαίες μονάδες. Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται και σε ό,τι αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν κανένα από τα δύο κόμματα σε ποσοστό 39,2% έναντι 28,3% του ΠΑΣΟΚ και 22,4% της ΝΔ σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κυβερνών κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν διαφορά 5,9% (στη μέτρηση του Ιουνίου η διαφορά ήταν 9,7%).

Ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν και σε σχέση με τον βαθμό εμπιστοσύνης Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά σε θέματα όπως η οικονομική πολιτική (ο κ. Παπανδρέου 26,3% και ο κ. Σαμαράς 22,6%).

Στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής το 26,4% δείχνει εμπιστοσύνη στον κ. Παπανδρέου και το 22,4% στον κ. Σαμαρά, και στην εξωτερική πολιτική και πάλι βρίσκεται μπροστά ο πρωθυπουργός με 29,9%, ενώ τον κ. Σαμαρά εμπιστεύονται το 23,6%.

Σε σχετικό ερώτημα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 22,7% λέει «αυτοδύναμη κυβέρνηση», το 18,2% οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και το 18% αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΞΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Δεν μπαίνει οριακά η Ντόρα, εκτός και η Δημοκρατική Αριστερά

Οριακά εκτός βουλής είναι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ εκτός είναι και η Δημοκρατική Αριστερά. Σε σχετικό ερώτημα για την εικόνα των νέων κομμάτων ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν έχουν «καθόλου καλή» εντύπωση, ενώ ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά σε όσους έχουν «καλή εικόνα» – γύρω στο 5%.

Ενδιαφέρον αποκτά το ερώτημα με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ: το 24,7% πιστεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 24,1% με τη Δημοκρατική Αριστερά και το 21,9% με τους Οικολόγους Πράσινους. Νέα Δημοκρατία: το 46,7% με το ΛΑΟΣ και το 18,6% με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

http://www.ethnos.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…