Μπάιντεν ή Σάντερς; Tα φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών και οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών έχουν ξεκινήσει, με τους Μπάιντεν και Σάντερς να ηγούνται της κούρσας. Όπως όλα δείχνουν, οι ψηφοφόροι είναι περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ να επιλέξουν φέτος κάποιον που να μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά κάποιον που συμμερίζεται τα ενδιαφέροντά τους.

sanders biden

Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς παραμένουν τα φαβορί στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να επιλέξουν φέτος κάποιον που να μπορεί να νικήσει, παρά κάποιον που συμμερίζεται τα ενδιαφέροντά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανισμών Reuters / Ipsos που δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Μπάιντεν έχει μικρό προβάδισμα μεταξύ των καταγεγραμμένων ως ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, αν και ο Σάντερς έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη όταν συνυπολογισθούν και οι ανεξάρτητοι. Ενώ κάθε Πολιτεία ορίζει τους δικούς της κανόνες για την επιλογή του υποψήφιου του κόμματος, δύο από τις Πολιτείες που διεξάγουν πρώτες τις προκριματικές εκλογές –το Νιού Χαμσάιρ και η Νότια Καρολίνα– επιτρέπουν στους ανεξάρτητους να συμμετάσχουν στις εκλογές αυτές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 8 και 9 Ιανουαρίου, 23% των καταγεγραμμένων ως ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος είπαν ότι υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, ενώ 20% υποστήριξαν τον Σάντερς και 15% είπαν ότι θα ψηφίσουν τη γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υποστηρίχθηκε από το 8% των καταγεγραμμένων ως ψηφοφόρων των Δημοκρατικών και 7% υποστήριξαν τον Πιτ Μπούτιτζατζ, πρώην δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα.

Κανένας από τους άλλους υποψηφίους δεν έλαβε πάνω από 3% και ένα άλλο 13% των καταγεγραμμένων ως ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος είπαν ότι δεν ξέρουν ποιον υποψήφιο να υποστηρίξουν.

Οι πέντε κορυφαίοι υποψήφιοι παρέμειναν οι ίδιοι μετά τον συνυπολογισμό των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, αν και ο Σάντερς είχε προβάδισμα 2% έναντι του Μπάιντεν στο ευρύτερο δείγμα.

Ο Σάντερς επιλέγεται επίσης από τους περισσότερους Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους ως ο καλύτερος διαχειριστής του περιβάλλοντος και της οικονομίας, καθώς και ως ο υποψήφιος που θα χειριζόταν καλύτερα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Μπάιντεν ωστόσο θεωρείται ευρέως ο υποψήφιος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Τραμπ στις εκλογές.

Η αντίληψη ότι ο Μπάιντεν είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί με αντίπαλο τον Τραμπ μπορεί φέτος να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos των λίγων τελευταίων ετών, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να βρουν απλώς έναν υποψήφιο που να μπορεί να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 15% των Δημοκρατικών είπαν πως ο κύριος λόγος που υποστηρίζουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο είναι το ότι αισθάνονται πως ο υποψήφιος αυτός μπορεί να νικήσει. Συγκριτικά μόνο το 7% των Δημοκρατικών είχαν πάρει αυτή τη θέση σε παρόμοια δημοσκόπηση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη ηλεκτρονικά, στα αγγλικά και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεντρώθηκαν συνολικά απαντήσεις από 1.116 ενηλίκους, που περιλάμβαναν 479 Δημοκρατικούς και 144 ανεξάρτητους.

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Ντέμη Γεωργίου 3

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου της πρώην παίκτριας του Masterchef Ντέμης Γεωργίου, μόλις…

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

6075581

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από αύριο…