Μουζάλας: Νέο "παιχνίδι" κατηγοριών κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό – Ψηφίζεται το ν/σ για το προσφυγικό

Με φόντο τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για ένα νέο «παιχνίδι κατηγοριών» εις βάρος της Ελλάδας με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Την ίδια στιγμή, 7 στους 10 πρόσφυγες επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

56fe2c4d1dc524433c8b4627

Από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενσωματώνει την επικαιροποιημένη οδηγία της Ε.Ε. για ένα κοινό σύστημα ασύλου.

Στη σκιά της ψηφοφορίας της συμφωνίας, βρίσκονται οι δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα περί νέου «παιχνιδιού κατηγοριών» εις βάρος της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι παρά το γεγονός πως εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ξαφνικά γίνονται κατά της Ελλάδας και μάλιστα για μια «συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Το νέο αυτό «παιχνίδι κατηγοριών» αποτελείται, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, από επιχειρήματα τα οποία θέλουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Βέβαια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στα Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και στον Πειραιά, ένα υψηλό ποσοστό (77,6%) δηλώνει εμπιστοσύνη στη στάση της Ελλάδας απέναντί τους, αλλά ζητάει καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας.

Συναντήσεις Μουζάλα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, είχε σειρά συναντήσεων με διεθνείς παράγοντες και επικεφαλής αντιπροσωπειών από κράτη που πλήττονται άμεσα από την προσφυγική κρίση στη Συρία.

Κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της διάσκεψης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα με στοιχεία, από τα οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχει κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) William Lacy Swing, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές Karen AbuZayd, τον ειδικό εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Tomar Bocek, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Higginbottom, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβυ Ali Naci Koru και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Rachid Derbas.

Ο κ. Μουζάλας και ο κ. Grandi συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο αφορά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots), στα Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και στην εν γένει διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος του προσφυγικού. Ο κ Μουζάλας ξεκαθάρισε στον κ. Grandi ότι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν συνιστούν κέντρα κράτησης.

Κατά τη συνάντηση με την κ. AbuZayd, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως ειδικούς στο Άσυλο. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν φθάσει 200 ειδικοί, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ για ενίσχυση με 2.500.

Στην παρέμβασή του στη Ολομέλεια της Διάσκεψης ο κ. Μουζάλας υποστήριξε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της προοπτικής «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος», χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια.

Όμως την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση (relocation) – που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ – βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής που ζητήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…