Newsroom

Newsroom

Μουζάλας: Ευρωπαϊκό πρόβλημα η Ειδομένη

Ευρωπαϊκό χαρακτήρισε το πρόβλημα στην Ειδομένη ο Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας πως ήρθε ως αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών άνευ συνεννόησης.

56e995d51dc52404318b4bc6 1

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη» και εξήγησε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, έως σήμερα, οι χώρες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν τότε.

Σημείωσε επίσης ότι ο διάδρομος των Βαλκανίων έκλεισε μονομερώς, χωρίς ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε πως μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, και λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων οδών, στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν 50.000 άνθρωποι σε λιγότερο από 10 ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στην Ειδομένη, «κάτω από συνθήκες που αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα η Ελλάδα προσπάθησε να βελτιώσει αυτήν την κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται η βοήθεια της Ευρώπης, όχι μόνο με οικονομικούς πόρους, αλλά και με υλικούς και τεχνικούς. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα δημιουργεί περίπου 10.000 θέσεις υποδοχής την εβδομάδα, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί 30.000 θέσεις.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει απέραντος καταυλισμός προσφύγων

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ζητήσω να ανταλλάξουμε με οικονομική βοήθεια την εγκατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα. Δε νομίζουμε ότι σαν Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη με την οποία φλερτάρουν μερικά κράτη – μέλη, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων, αν υπάρχει καλή χρηματοδότηση», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήδη από το Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει 23.000 πρόσφυγες, όμως αυτό τώρα χρειάζεται αλλαγές, με βάση τα καινούρια στοιχεία. «Να είσαστε βέβαιοι ότι θα τους κρατήσουμε, αλλά θα πάρουμε το μερτικό μας. Δεν θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός.

«Η Ελλάδα ξαφνιάστηκε, όσο και η Ευρώπη»

Σχετικά με τις ευθύνες της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και λάθη, τα οποία οφείλονται στις αδυναμίες του ελληνικού κράτους, αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα περνά παράλληλα μια βαθύτατη οικονομική κρίση. Προσέθεσε, όμως ότι η Ελλάδα ξαφνιάστηκε, όσο και η Ευρώπη, καθώς το ρεύμα των προσφύγων βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ολιγωρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Μάιο 1.400 άνδρες της FRONTEX και δεν έλαβε πάνω από 700, ενώ μόνο 60 άνδρες της EASO βρίσκονται στην Ελλάδα για να καλύψουν τα ζητήματα ασύλου 50.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επανεγκατάστασης και το ζήτημα των επιστροφών, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα σύμφωνη ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, τόνισε ότι δεν έχουν μειωθεί, ενώ επισήμανε ότι τον χειμώνα συνέχιζαν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70-85% είναι πρόσφυγες. Για τους οικονομικούς κοινοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι αρκετοί, ενώ βραχυπρόθεσμα ο ρυθμός εκταμίευσης είναι αργός. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έκτακτα κονδύλια της ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν πιο γρήγορα.

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

5732019

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον…

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

kraounakis kasselakis 987 new

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

Ο γνωστός συνθέτης έκλεισε τη βραδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «ευχαριστούμε Στέφανε, Τάιλερ σ’αγαπώ».

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ