Μητσοτάκης και Μενδώνη μετατρέπουν τη Βουλή σε πλυντήριο για τη νομιμοποίηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας

Η Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες που με ευθύνη της υπ. Πολιτισμού δεν επαναπατρίζονται, αλλά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ.

μενδωνη 0

Η Σία Αναγνωστοπούλου τονίζει:

Με παράδοξη και ιδιαίτερη σπουδή η κυβέρνηση φέρνει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη (8/9) και χωρίς αυτό να έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, μίας συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής και άλλων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που δεν έχει ακόμη απαντηθεί, πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια που αποτρέπει την χώρα μας από τη νόμιμη και ηθική διεκδίκηση αρχαιοτήτων που της ανήκουν και που παρανόμως έχουν κλαπεί και απομακρυνθεί από το έδαφός της ως προϊόντα λαθρανασκαφών.

Μέσω της «κύρωσης» μιας συμφωνίας που έγινε εν κρυπτώ και ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη επιχειρούν να παρακάμψουν αδίστακτα, λειτουργώντας αντιθεσμικά, για μια ακόμη φορά, το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας, δημιουργώντας με τις ενέργειές τους «άλλο» δίκαιο από το ισχύον, προκειμένου να μην ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες διεκδίκησης για την επιστροφή στη χώρα μας των 161 κλεμμένων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού πρώτα:

– φρόντισε με νυχτερινή τροπολογία να νομοθετήσει τον εκπατρισμό αρχαιοτήτων για 50 χρόνια,

– θέσπισε με νόμο μυστικά κονδύλια στο ΥΠΠΟΑ για συναλλαγές με τον υπόκοσμο της αρχαιοκαπηλίας,

– έσπευσε με άλλη διάταξη να.. απαλύνει την ευθύνη Νομικών Προσώπων σχετικά με εγκλήματα του αρχαιολογικού νόμου που γίνονται από αυτά ή προς όφελός τους

– φρόντισε με πρόσχημα την κύρωση του Κώδικα Αρχαιοτήτων να τροποποιήσει παρανόμως κρίσιμες αρχαιολογικές διατάξεις για να υποβαθμίσει την ποινική αντιμετώπιση κακουργημάτων του νόμου,

Τώρα επιχειρεί να στερήσει από τη χώρα και τον ελληνικό λαό να διεκδικήσει την κυριότητα, την κατοχή και την επιστροφή στον τόπο τους πολύτιμων αρχαιοτήτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, απεμπολώντας όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει το Ελληνικό Δημόσιο, με κίνδυνο η κατοχή τους να μην περιέλθει ποτέ σε αυτό, αλλά σε ένα Ίδρυμα άγνωστης σύνθεσης στις ΗΠΑ, όπως καταγγέλλει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Μενδώνη, με όση αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει, να μην προχωρήσουν στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που θα αποτελέσει την αρχή για τη νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων, με τη βούλα, μάλιστα, της Βουλής των Ελλήνων.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, ως έχει δεσμία αρμοδιότητα και όσο υπηρετεί ακόμα το αξίωμα του ΠΘ, να επανέλθει στον δρόμο της ηθικής και νόμιμης υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να σταματήσει να την αντιλαμβάνεται –και αυτή- ως την προσωπική του περιουσία και να σταματήσει επιτέλους να προσβάλλει και να υπονομεύει τα δίκαια της χώρας και του ελληνικού λαού με τις πράξεις και τις παραλείψεις του.

Κλιματισμός στο αυτοκίνητο: Νέα έρευνα δείχνει πως εκτός από «κρύους» μας κρατά και ασφαλείς

driving 2934477 1280

Κλιματισμός στο αυτοκίνητο: Νέα έρευνα δείχνει πως εκτός από «κρύους» μας κρατά και ασφαλείς

Η χρήση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού γιατί, εκτός…

Μύκονος: Δύο τραυματίες, ξαπλώστρες και αντικείμενα στη θάλασσα από κύμα που προκάλεσε πλοίο (video)

μυκονος

Μύκονος: Δύο τραυματίες, ξαπλώστρες και αντικείμενα στη θάλασσα από κύμα που προκάλεσε πλοίο (video)

Το περιστατικό έγινε στην παραλία του Αγίου Στεφάνου στη Μύκονο το μεσημέρι του Σαββάτου (20/07)