Newsroom

Newsroom

"Μήπως δεν εξαντλήθηκαν όλα τα διπλωματικά περιθώρια για Συρία"; (Ανάλυση)

«Τυχόν αποδοχή της ρωσικής πρότασης για την παράδοση και καταστροφή των χημικών της Συρίας θα καταδείξει τα αδύναμα επιχειρήματα από…

syria3

«Τυχόν αποδοχή της ρωσικής πρότασης για την παράδοση και καταστροφή των χημικών της Συρίας θα καταδείξει τα αδύναμα επιχειρήματα από πλευράς ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει τη Μόσχα σε φωνή της λογικής, επιβεβαιώνοντας ότι εν τέλει δεν είχαν εξαντληθεί όλα τα διπλωματικά περιθώρια». Αυτή είναι η σκέψη του Κωνσταντίνου Φίλη, του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), όπως την καταγράφει σε επίκαιρη ανάλυσή του.

Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά πως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την κατοχή από πλευράς Συρίας περίπου χιλίων τόνων χημικών, τα οποία είναι διάσπαρτα σε πενήντα διαφορετικά σημεία ανά την επικράτεια, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη δυνατότητα πλήρους αφοπλισμού. «Για να μην μετεξελιχθεί η πρόταση της Μόσχας σε λεκτικό πυροτέχνημα ή φιάσκο πρέπει να ξεπεραστούν τεχνικές δυσκολίες που μοιάζουν σχεδόν ανυπέρβλητες κι ασφαλώς να συμφωνηθούν εκ των προτέρων όλα τα βήματα υλοποίησης, αλλά και οι συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αξίζει συνεπώς να διερευνηθεί η προοπτική παράλληλης έναρξης και των συνομιλιών μεταξύ καθεστωτικών κι αντικαθεστωτικών, ώστε χάριν αυτής να μετριαστεί η ένταση στο εσωτερικό της χώρας και να δοθεί η χρονική δυνατότητα στους ειδικούς να ελέγξουν πλήρως τις χημικές εγκαταστάσεις της χώρας», υποστηρίζει ο κ. Φίλης.

Διαβάστε όλη την ανάλυση Φίλη για τη Συρία:

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…