Newsroom

Newsroom

Μήνυση Σαρκοζί για τα περί χρηματοδότησης από τον Καντάφι

Μήνυση κατά της ιστοσελίδας Mediapart, ετοιμάζεται να καταθέσει ο Νικολά Σαρκοζί, για τη δημοσιοποίηση εγγράφου το οποίο κάνει λόγο για…

Μήνυση κατά της ιστοσελίδας Mediapart, ετοιμάζεται να καταθέσει ο Νικολά Σαρκοζί, για τη δημοσιοποίηση εγγράφου το οποίο κάνει λόγο για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου το 2007 από το συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο Σαρκοζί σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 χαρακτήρισε το έγγραφο ως «πλαστό» και διευκρίνισε ότι θα καταθέσει μήνυση πριν το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

«Θα καταθέσουμε μήνυση κατά του Mediapart. Το έγγραφο αυτό είναι ένα χονδροειδές ψέμα, τα δύο πρόσωπα στη Λιβύη που είχαν αναλάβει την αποστολή του εγγράφου αυτού και την παραλαβή του το διέψευσαν», δήλωσε ο Σαρκοζί και συμπλήρωσε «δεν είναι όλα το ίδιο. Υπάρχει μια ηθική, αυτοί που ψεύδονται, αυτοί που φυγοδικούν πρέπει να καταδικάζονται από τη δικαιοσύνη».

Η ιστοσελίδα Mediapart δημοσίευσε το Σάββατο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Μούσα Κούσα, πρώην επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών εξωτερικών Πληροφοριών που ζει εξόριστος στη Ντόχα, αναφέροντας ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε δεχτεί το 2006 να χρηματοδοτήσει με 50 εκατομμύρια ευρώ την εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Μπασίρ Σάλεχ, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αφρικανικών Επενδύσεων της Λιβύης, φέρεται να είχε λάβει το έγγραφο αυτό.

Οι δύο πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι δήλωσαν ότι το έγγραφο είναι πλαστό. «Όλες αυτές οι ιστορίες είναι παραποιημένες», ανέφερε ο Κούσα και πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι όλα όσα λέγονται είναι αβάσιμα».

Από την πλευρά του ο Μπασίρ Σάλεχ, πρώην διευθυντής του γραφείου του Καντάφι, που βρίσκεται στη Γαλλία, σύμφωνα με το δικηγόρο του Πιέρ Χαΐκ, εξέφρασε «τις πιο ρητές επιφυλάξεις για τη γνησιότητα του εγγράφου» που δημοσίευσε η Mediapart. «Σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι ουδέποτε ήταν ο παραλήπτης ενός τέτοιου εγγράφου», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Το εν λόγω έγγραφο δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου, στον οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ προηγείται του Σαρκοζί.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η δικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί του θέματος. «Αν το έγγραφο είναι πλαστό, τότε η ιστοσελίδα θα καταδικαστεί. Αν δεν είναι πλαστό, τότε λοιπόν θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις», ανέφερε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος αρνήθηκε κάθε σχέση με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, την οποία ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε «μαγαζάκι χρηματοδοτούμενο από πλούσιους φίλους» του Φρανσουά Ολάντ.


Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet