Newsroom

Newsroom

Μιχ. Καρχιμάκης "για τη δημιουργία μιας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης"

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο του «Κινήματος Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι…

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο του «Κινήματος Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και, συγκεκριμένα, με τους: Κωνσταντίνα Μπέη, Πρόεδρο του Κινήματος Πολιτών και πρώην Υπερνομάρχη Αθηνών – Πειραιώς, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, Γενικό Γραμματέα του Κινήματος και πρώην Πρύτανη ΕΜΠ και Γεώργιο Καββαθά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Προώθησης της Ελληνικής Γαστρονομίας και Διατροφής (ΕΣΤΙΑ).

Μετά την συνάντηση, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όπως τόνισα και μετά τη συνάντηση που είχα προχθές με τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Εξαγωγέων, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν οι συλλογικοί φορείς, αλλά και μεμονωμένες πρωτοβουλίες πολιτών, για τη δημιουργία μιας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, έτσι ώστε να συμβάλει κάθε πολίτης συνειδητά στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Το «Κίνημα Πολιτών», που είναι σήμερα μαζί μας, «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», είναι ένα από τα κινήματα πολιτών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και ζητούν κάτι που φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι: να στηρίξουμε τα προϊόντα του τόπου μας, τις δικές μας επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, την τοπική παραγωγή, την τοπική οικονομία.

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ΠΑΣΟΚ θέλει πραγματικά να δώσει κινηματικά χαρακτηριστικά, γιατί όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών, από όλο το πολιτικό φάσμα, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, στη λογική του «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Και βεβαίως, αυτή είναι η λογική της διεξόδου από την κρίση. Είναι η λογική της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Είναι αυτό που ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει καθημερινά, σε όλες του τις παρεμβάσεις, ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς δάνειες δυνάμεις, αλλά με τις δικές μας δυνάμεις.

Αυτή τη λογική είχε σήμερα και η συνάντησή μου με το «Κίνημα Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», να δώσουμε πραγματικά έμφαση και να αναδείξουμε όλη αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια, που θα στηριχθεί στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους τους Έλληνες μαζί, σε μία προοπτική να απορροφήσουμε τα δικά μας προϊόντα και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις διεξόδου από την κρίση, που περνάει η Ελλάδα σήμερα.

Και αυτό, με τη συνεργασία όλων μας, δημιουργώντας κινήματα και κινηματικές λογικές, θα το κάνουμε πράξη. Θα τα καταφέρουμε.

Κ. ΜΠΕΗ: Μία ομάδα ανθρώπων, προβεβλημένων στελεχών και όχι μόνο, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε αυτό το Κίνημα, με τη λογική «ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», σε μία εποχή κρίσης. Αυτή η κρίση και η απαξία, πολλές φορές, που υπάρχει στη χώρα μας, έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα σε όλους μας και, κυρίως, στο μέσο Έλληνα.

Πιστέψαμε, και το βλέπουμε και από το πόσο έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το Κίνημα, πόσο ώριμο ήταν αυτό το αίτημα, να στραφούμε στη χώρα μας, να στραφούμε στα προϊόντα μας, να στραφούμε στις ωραίες περιοχές μας, να μείνουμε στην Ελλάδα για να κάνουμε τουρισμό. Να αναζητήσουμε το ελληνικό προϊόν, όχι μόνο στη διατροφή μας, που είναι άλλωστε και μία από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά ακόμα και στο ελληνικό παπούτσι, στο ελληνικό ένδυμα, από όπου δημιουργείται θέση εργασίας κι από όπου μπορούμε να διατηρήσουμε θέση εργασίας, γιατί το μεγάλο στοίχημα και η μεγάλη αγωνία της εποχής είναι η ανεργία.

Άρα, η διατήρηση θέσεων εργασίας ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του Κινήματος Πολιτών. Αφού οργανωθήκαμε σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν πλέον παραρτήματα του Κινήματος σε διάφορους νομούς και περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ενθουσιασμός στην επαρχία, μέσω των επιμελητηρίων, των συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι είναι καιρός να επισκεφθούμε τα κόμματα της χώρας, διότι ως θεσμοί της Δημοκρατίας, βεβαίως, θα πρέπει να μας πουν τις απόψεις τους και να αγκαλιάσουν αυτό το Κίνημα.

Το πρώτο κόμμα που μας υποδέχθηκε σήμερα, πραγματικά με μεγάλη θερμότητα και απ’ ό,τι βλέπω και με πολύ καλή προετοιμασία εκ μέρους του Γραμματέα, είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Γραμματέας του, ο οποίος, ίσως και λόγω της προηγούμενης θέσης του και της ενασχόλησής του με το θέμα, μπήκε πάρα πολύ βαθιά στο ζήτημα. Μας βοηθάει και με δικά του στοιχεία, τα οποία μας δίνει και νομίζω ότι, ήδη, τον έχουμε σύμμαχο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κυβερνόν κόμμα της χώρας να αγκαλιάσει αυτό το Κίνημα. Εμείς, βέβαια, παραμένουμε Κίνημα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πάρει και τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, ώστε να μπορούμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και στο μέλλον.

Θέλουμε να περάσει το μήνυμά μας παντού, κυρίως για να βοηθήσουμε να σπάσει αυτή η νοοτροπία, του «επιλέγω τα ξένα προϊόντα», όταν υπάρχει η επιλογή του ελληνικού. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ προϊόντων – καμία σχέση με αυτό. Λέμε απλώς να προτιμήσουμε, εκεί όπου μπορούμε και που είναι και καλύτερο πολλές φορές, το δικό μας προϊόν. Να σκεφτούμε εκείνη την ώρα ότι σώζουμε τη θέση εργασίας του φίλου μας, του αδελφού μας, του πατέρα μας, του παιδιού μας.

Αυτό και μόνο να σκεφτούμε εκείνη την ώρα, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά για την οικονομία, ώστε να ανακυκλωθεί και το χρήμα στη χώρα μας. Αυτή ήταν μόνο η πραγματική μας πρόθεση, που μας οδήγησε σε αυτό το Κίνημα και τίποτα πέραν αυτού. Δεν έχουμε καμία σχέση με σκοπιμότητες ή συμφέροντα.

Κ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ: Θέλω να πω για τον κ. Καρχιμάκη, ως Γραμματέα του Κινήματος, ότι εντυπωσιάστηκα από την προετοιμασία που βρήκα στο χώρο αυτό και από το υλικό. Είναι σαν να κάναμε ένα σεμινάριο, που ενδυναμώνει το ρόλο μας και αυτά που έχουμε να μεταφέρουμε, να τα περάσουμε στην ελληνική κοινωνία.

Ελπίζουμε να βρούμε την ίδια αντιμετώπιση και την ίδια προετοιμασία και από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Αλλά ήθελα σε όλα αυτά που ελέχθησαν μέχρι στιγμής, για το «τρώω και ντύνομαι και βάζω υποδήματα από την Ελλάδα», να προσθέσω, σε αυτή την περίοδο όπου όλοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και το ελληνικό δημόσιο σύστημα εκπαιδεύσεως, ότι είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο να τρώμε ελληνικά, αλλά και να σπουδάζουμε ελληνικά.

Γ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Νομίζω ότι τόσο ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όσο και η Πρόεδρος του «Κινήματος Πολιτών», έδωσαν μία σαφή εικόνα της προσπάθειας που κάνουμε. Αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι το «Κίνημα Πολιτών» είναι ήδη μέσα στα σπίτια κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, γιατί κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, απασχολείται σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν τουλάχιστον το 55% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να σκεφτούμε, λοιπόν, ότι στηρίζοντας τα ελληνικά προϊόντα, κάνοντας αγορές ελληνικών προϊόντων, αγροτικών και προϊόντων που παράγονται ή και συσκευάζονται στη χώρα, εξασφαλίζουμε θέσεις εργασίας στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στη γειτονιά μας. Σήμερα, το Κίνημα αυτό, πιστεύω ότι είναι μέσα στα σπίτια όλων των Ελλήνων, από αύριο, πρέπει να είναι και στην καρδιά τους και στο μυαλό τους.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω πραγματικά για τη συνάντηση και να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα σας και θα στηρίξει όλες αυτές τις προσπάθειες του «Κινήματος Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε». Και μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του, με τις Οργανώσεις του, τα μέλη του και τους φίλους του. Θα είναι δηλαδή και μία πρωτοβουλία από πλευράς μας, που θέλει να δώσει κινηματικά χαρακτηριστικά στην προσπάθεια αυτή, έτσι ώστε να έχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με μπροστάρηδες εσάς και εμάς μαζί σας, χωρίς διάθεση χειραγώγησης, χωρίς διάθεση ελέγχου, αλλά με μόνο κριτήριο και στοιχείο την προσφορά και την προσπάθεια, για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που περνάει σήμερα.

Να σας ευχαριστήσω και, πραγματικά, να ευχηθώ αυτή η προσπάθεια να μεταδοθεί και να πάρει πανεθνικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε οι Έλληνες να σταθούν στο ύψος που τους αξίζει, χωρίς δάνειες δυνάμεις, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς κανέναν να δημιουργεί προϋποθέσεις φαλκίδευσης της πορείας της χώρας μας.

Μπορούμε μόνοι μας και θα τα καταφέρουμε, αρκεί να το πιστέψουμε. Και εγώ, πιστεύω ότι ήδη το πιστεύουμε και όλα θα πάνε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…