Μια «out of the box» συνέντευξη με τη Μάγκυ Δούση: Τι λέει για mansplaining, σεξισμό, πολιτική και νέους

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ανατολική Αττική, Μάγκυ Δούση, απαντάει για όλα στο koutipandoras.gr

unnamed 1 2

Η Μάγκυ Δούση, σε μια «out of the box» συνέντευξη στο Κουτί Πανδώρας, μίλησε για το mansplaining που υπάρχει και στην πολιτική, τον σεξισμό και το πώς βλέπουν οι νέοι την πολιτική και τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι κάτοχος πτυχίου Τοπογράφου Μηχανικού και Μεταπτυχιακού στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και διαχείριση του Χώρου, ενώ, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέρονταν ότι από τον Οκτώβριο του 2020, μαζί με μία ομάδα επιστημόνων, ερευνητών και καλλιτεχνών, ίδρυσε τον Αστικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ».

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, πήραμε απαντήσεις στο «γιατί» αποφάσισε να εισέλθει σε έναν άκρως απαιτητικό και ανταγωνιστικό χώρο, αυτόν της πολιτικής, και πώς είναι να δίνεις τη μάχη των εκλογών χωρίς τις ανέσεις που απολαμβάνουν οι υποψήφιοι που ανήκουν στην εγχώρια οικονομική και πολιτική ελίτ.

Μπορεί η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων να γίνεται και σε επίπεδο προγραμμάτων, αλλά επίτρεψε μου να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά τη συνέντευξη. Φαντάζομαι ότι δεν έχεις Πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να μετακινείσαι γρήγορα από τη μια περιοχή στην άλλη. Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να δίνει τη «μάχη του σταυρού» χωρίς τις ανέσεις που απολαμβάνει η εγχώρια πολιτική ελίτ;

Η απάντηση εδώ είναι μάλλον αναμενόμενη. Είναι και πολύ κουραστικό και κοστοβόρο. Ουσιαστικά ζω και εγώ σε ένα αυτοκίνητο. Στην Ανατολική Αττική είναι ακόμη δυσκολότερο γιατί οι αποστάσεις είναι χαώδεις και για να έρθεις σε επαφή με τους ανθρώπους της Ανατολικής Αττικής πρέπει να κάνεις εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα. Φυσικά δεν υπάρχουν και καλές συγκοινωνίες στην περιοχή που να εξυπηρετούν. Είναι ακόμη ένα ζήτημα σημαντικό για την Ανατολική Αττική. Που οι κάτοικοι της επίσης δεν έχουν αεροπλάνο, ούτε μπορούν να πάρουν το κρατικό αεροσκάφος για προεκλογικούς λόγους.

«Εγώ θα σου πω, δεν ξέρεις εσύ» – Man’s plaining ατάκα που ακούγεται σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Υπάρχει σεξισμός και στην πολιτική; Τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσει το κίνημα metoo;

Σεξισμός υπάρχει παντού και υποτίμηση. Η υποτίμηση μπορεί να μην αφορά μόνο το φύλο, αλλά την ηλικία, το επώνυμο ή την οικονομική κατάσταση. Φυσικά όλα αυτά υπάρχουν και στην πολιτική ζωή. Άλλωστε πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να λένε για γυναίκες στην πολιτική ότι κάνουν καριέρα λόγω εμφάνισης, όταν για έναν άντρα δεν θα ειπωθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να φροντίσουμε το παρόν και το μέλλον. Στο τέλος της ημέρας, ο σεξισμός είναι θέμα έλλειψης παιδείας. Πρέπει τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να μάθουν το σεβασμό για το άλλο φύλο, να εξαλειφθεί αυτή η μορφή ψυχολογικής βίας. Για το κίνημα metoo αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενθάρρυνση των γυναικών να συνεχίζουν να μιλάνε για περιστατικά βίας εναντίον τους και να τα καταγγέλλουν. Ακόμη είναι ανάγκη να φτιάξουμε δομές για την καλύτερη λειτουργία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ώστε τα θύματα να διευκολύνονται.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύεται για το εάν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα της αριστεράς. Τι θα έλεγες σε όλους αυτούς για να τους πείσεις;

Θα τους έλεγα να αποφασίσουν όχι με όρους εκδίκησης αλλά με όρους κυβέρνησης. Όσο πιο δυνατός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε μια δικαιότερη κοινωνία και καλύτερη ζωή για τους πολλούς. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είμαστε το κόμμα των νέων ανθρώπων, αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη παντού και πιστεύουμε ότι η αριστερά πρέπει να κυβερνά και να αναλαμβάνει την ευθύνη, όχι να διαμαρτύρεται αλλά να διαμορφώνει το μέλλον.

Και στους νέους που πάνε πρώτη φορά στην κάλπη; Γιατί να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ «συστημικός» για έναν 17χρονο;

Οι νέοι ψηφίζουν μαζικά σήμερα το κόμμα μας. Ακούω και εγώ να μας λένε συστημικούς τα κυρίαρχα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η λογική αυτής της φράσης εκπορεύεται από την προσπάθεια να δείξουν ότι όλοι είναι ίδιοι και η ψήφος δεν έχει σημασία. Αυτό είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το σύστημα για να διαιωνίζεται και να μην κινδυνέψει. Ξέρουν οι πάντες ότι η μόνη απειλή για τις δυνάμεις των ισχυρών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η δυνατότητα του να πετύχει την αναδιανομή του πλούτου και την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ας μου επιτρέψεις για το τέλος μια ερώτηση, κάποιος πιο προσωπική. Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική; Μήπως, εν τέλει, «είναι όλοι ίδιοι» και δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα;

Με την πολιτική ασχολήθηκα γιατί είμαι πολίτης. Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να παλεύουν οργανωμένα και συλλογικά για τη ζωή τους και σε αυτό το πλαίσιο επέλεξα να ασχοληθώ με τα κοινά και να εκτεθώ. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα με εντιμότητα, γνώση και όραμα αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή. Είτε ως υποψήφιοι, είτε ως ψηφοφόροι. Πρέπει να συμμετάσχουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτή η απλή σκέψη, νομίζω περιέχει όλη την ουσία της απάντησης στην πολύ καλή ερώτηση σας.

 

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…