Μια ΜΚΟ ο μεσολαβητής για τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Για τον ρόλο της ΜΚΟ Parthenon Project στο εθνικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης των γλυπτών του Παρθενώνα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Συγκεκριμένα  αναφέρει: «Με ανακοίνωση στις 5/1/2023 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τονίσει πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια λύση για το μείζον εθνικό ζήτημα της επιστροφής, επανένωσης και  έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα σύμφωνα και με τις συστάσεις της UNESCO, είναι μέσω της διπλωματικής οδού μεταξύ των δύο χωρών και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.

Ωστόσο η εφημερίδα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (11-12/3/23) με δισέλιδο άρθρο τους με τίτλο «Όλο το σχέδιο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» αποκάλυψαν τι περιλαμβάνει «το ντιλ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, που επεξεργάστηκε ο οργανισμός  Parthenon Project ….

Στο μείζον εθνικό ζήτημα, που είναι η επιστροφή, η επανένωση και η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα – στο σύνολό τους και σε μόνιμη βάση- στο μνημείο τους και στην χώρα τους, χωρίς «ανταλλάγματα» ή «εγγυήσεις», για άλλη μια φορά βλέπουμε να υπερισχύουν οι μη κρατικές διαβουλεύσεις.

«Είναι φανερό πως η μη θεσμική κινητικότητα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημιουργεί αναχώματα στην εθνική διεκδίκηση, αφού την απομακρύνει από την απόφαση της UNESCO».

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου με την οποία ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει: 

Ποιός είναι ο θεσμικός ρόλος της ΜΚΟ The Parthenon Project; Με ποια έγκριση έχει αναλάβει τον μεσολαβητικό ρόλο μιας εκστρατείας που αφορά εθνικό ζήτημα; Γνωρίζει αυτές τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της ΜΚΟ; το υπουργείο πολιτισμού και η ίδια η υπουργός; Τι απαντά στα δημοσιεύματα;

Για να δούμε. Θα έρθει η Υπουργός στη Βουλή ώστε να απαντήσει;

Ακολουθεί η ερώτηση στη Βουλή

Θέμα: Ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της ΜΚΟ “TheParthenonProject” στην εθνική διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, να επανενωθούν και να εκτεθούν στο σύνολό τους και σε μόνιμη βάση, χωρίς «ανταλλάγματα» ή «εγγυήσεις», στο μνημείο τους και στον τόπο που τα γέννησε. Αυτή η θεμιτή και δίκαιη απαίτηση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά έχει και ισχυρή καθολική αποδοχή, όπως φαίνεται και από τις συστάσεις της UNESCO. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση είναι μέσω της διπλωματικής οδού μεταξύ των δύο χωρών, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.

Όμως, για άλλη μια φορά η μη θεσμική κινητικότητα σ’ αυτό το μείζον εθνικό μας ζήτημα υπερισχύει των διακρατικών διαβουλεύσεων. ΤΑΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11-12/3/23 σε δισέλιδο άρθρο τους με τίτλο «Όλο το σχέδιο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»  αποκαλύπτουν τι περιλαμβάνει «το ντιλ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, που επεξεργάστηκε ο οργανισμός  Parthenon Project …»

Στο άρθρο, ο οργανισμός (MKO) TheParthenon Project περιγράφεται ως ένα «διακρατικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αποστολή να υλοποιήσει μια μεγαλόπνοη ελληνοβρετανική πολιτιστική σύμπραξη που θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα». Η συμβουλευτική επιτροπή του αποτελείται από τον Λόρδο  Βέιζι, από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Εργατικών Μπεν Μπράντσο, τον ηθοποιό Στίβεν Φράι την πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια των Σάντεϊ Τάιμς Σάρα Μπάξτερ, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, βαρόνη Μέγερ και λόρδο Ντομπς και τον καθηγητή της Οξφόρδης  και στενό συνεργάτη του έλληνα Πρωθυπουργού, Στάθη Καλύβα.

Γενικότερα πρόκειται για μια «εκστρατεία» που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ο εν λόγω οργανισμός Parthenon Project, που ιδρύθηκε στην Βρετανία από τον επιχειρηματία Γιάννη Λέφα και  που σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ « προωθεί μεθοδικά την ιδέα της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας μέσα από μια λύση αμοιβαίου οφέλους win-win για τα Γλυπτά».

Σε διάφορες δηλώσεις στον Τύπο όλο το προηγούμενο διάστημα, από μέλη  της εκστρατείας “The Parthenon Project”,  https://parthenonproject.co.uk/, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης , προστέθηκαν και οι επιζήμιες σχετικές δηλώσεις  του πρωθυπουργού της Βρετανίας , κυρίου Σούνακ «Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό»

Επειδή φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση υποβιβάζει μια μείζονα εθνική υπόθεση στο επίπεδο των μη θεσμικών μυστικών διαπραγματεύσεων και εκχωρεί τον θεσμικό της ρόλο σε διάφορες ανέλεγκτες ΜΚΟ, οι οποίες, εκ του αποτελέσματος, δημιουργούν πισωγυρίσματα ή αναχώματα στην επιστροφή των γλυπτών,

Επειδή μη θεσμική κινητικότητα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημιουργεί  αναχώματα στην εθνική διεκδίκηση, αφού την απομακρύνει από την απόφαση της UNESCO, ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα διακυβερνητικό ζήτημα,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

1.Ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της ΜΚΟ “The Parthenon Project”; Με ποια έγκριση  έχει αναλάβει τον “μεσολαβητικό ρόλο” μιας εκστρατείας που αφορά εθνικό ζήτημα;

2.Γνωρίζει αυτές τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της ΜΚΟ “The Parthenon Project” το υπουργείο πολιτισμού και η ίδια η υπουργός;Τι απαντά στα δημοσιεύματα;

«Οι Έλληνες απαιτούν Δικαιοσύνη» Βίντεο του Αμερικάνικου δικτύου TRNN για το έγκλημα στα Τέμπη

«Οι Έλληνες απαιτούν Δικαιοσύνη» Βίντεο του Αμερικάνικου δικτύου TRNN για το έγκλημα στα Τέμπη

«Καθώς οι διαδηλωτές, κατηγορούν την κυβέρνηση, ταυτόχρονα, χρόνια λιτότητας ιδιωτικοποιήσεων και καταστολής των εργαζομένων έρχονται…

Αντίνοος Αλμπάνης: «Κι εγώ έχω θηλές, αλλά επιτρέπεται να τις δείξω. Οριακά αστείο αυτό που γίνεται στα social media» (video)

Αντίνοος Αλμπάνης: «Κι εγώ έχω θηλές, αλλά επιτρέπεται να τις δείξω. Οριακά αστείο αυτό που γίνεται στα social media» (video)

«Μπορώ με βεβαιότητα να σου πω πως άνθρωποι οι οποίοι έχουν υπάρξει ογκολογικοί ασθενείς ή…

Μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη θα καταθέσει ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη – Τι προηγήθηκε

Μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη θα καταθέσει ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη – Τι προηγήθηκε

«Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ θα καταθέσει μήνυση στον Γιώργο Λιάνη για προσβολή της μνήμης της μητέρας…

Τολμάτε κ. Μητσοτάκη να εκφωνήσετε ολόκληρη τη φράση του Κένεντι που ξεπατικώσατε στη Γλυφάδα;

κενεντι μητσοτακης

Τολμάτε κ. Μητσοτάκη να εκφωνήσετε ολόκληρη τη φράση του Κένεντι που ξεπατικώσατε στη Γλυφάδα;

Η κακομεταφρασμένη φράση του Κένεντι που χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης αλλά δεν σημαίνει τίποτα χωρίς... CONTEXT