Newsroom

Newsroom

Μια ιστορία ωμής αστυνομικής βίας που ξεχάστηκε

Του Βαγγέλη Τριάντη

astynomia 31

Του Βαγγέλη Τριάντη

Πριν από μερικές ημέρες, η εικόνα ενός άντρα των ΜΑΤ που χτυπούσε πισώπλατα καθαρίστρια έξω από το υπουργείο Οικονομικών, έκανε το γύρω του διαδικτύου και ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις.

Στην Ελλάδα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με αστυνομική βία. Σε κάποιες από αυτές οι υπαίτιοι τιμωρήθηκαν παραδειγματικά. Σε κάποιες άλλες το μαχαίρι ουδέποτε μπήκε βαθιά στο κόκκαλο, με αποτέλεσμα ένα γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων να είναι διάχυτο στην ελληνική κοινωνία.

Η υπόθεση Γκαλέγκου, την οποία αποκαλύπτει το e-reportaz.gr, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τα φώτα της δημοσιότητας. Μάλιστα, ο αντίκτυπός της ήταν τέτοιος που έφτασε να συμπεριληφθεί μέχρι και στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, ενώ αναρτήθηκε και πανό από οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης σε διεθνείς αγώνες.

H υπόθεση Γκαλέγκου

Όλα έγιναν στις 10 Απριλίου του 2005. Ο Νίκος Γκαλέγκος μαζί με τον αδερφό του και την αρραβωνιαστικιά του αδερφού του είχαν μεταβεί σε εορταστική εκδήλωση που έλαβε χώρα στους χώρους της Γεωπονικής. Επρόκειτο για έναν νεαρό παιδί ηλικίας 24 ετών. Κατά τη διάρκεια του πάρτι ένας συνομήλικος φίλος τους τραυματίστηκε από πεταμένα τζάμια. Τα παιδιά ανέλαβαν να τον μεταφέρουν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο. Δεν έβρισκαν ταξί και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν τα μηχανάκια τους. Στο ένα επέβαινε ο Νίκος Γκαλέγκος μαζί με την αρραβωνιαστικιά του αδερφού του και στο άλλο ο αδερφός του μαζί με τον τραυματία. Μαζί τους ακολούθησαν και άλλα μηχανάκια προκειμένου να συνοδεύσουν τον τραυματία στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Συνολικά πρέπει να ήταν γύρω στις 15 μηχανές. Όταν πέρασαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, επικράτησε αναστάτωση. Οι άντρες της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην περιοχή θορυβήθηκαν. Άρχισαν να τρέχουν και να φορούν τα κράνη τους επειδή θεώρησαν ότι επρόκειτο για ομάδα αναρχικών. Άλλωστε είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο από σήμα που τους είχε σταλεί.

Τα μηχανάκια συνέχισαν την πορεία τους. Όταν βγήκαν επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ένα περιπολικό άρχισε να τα ακολουθεί. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα. Έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αστυνομικοί έστησαν μπλόκο. Με το που είδαν τις μηχανές όρμησαν εναντίον τους, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειας. Με απειλές, βρισιές και φωνές πέταξαν κάτω τη μηχανή με τον τραυματία. Ο τελευταίος φέρεται να έχανε πολύ αίμα. Είχε γεμίσει παντού στα ρούχα, τα παπούτσια. Οι αστυνομικοί δεν έδειξαν έλεος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειας, άρχισαν να κλωτσούν και να βρίζουν τον τραυματία. Επικράτησε πανδαιμόνιο. Τα παιδιά έτρεχαν στους γύρω δρόμους να κρυφτούν από τη μανία των περιπολικών.

Ο Νίκος Γκαλέγκος φέρεται να καταδιώκονταν από δύο περιπολικά. Κάποια στιγμή μπήκε στη Λεωφόρο Κατεχάκη και κατευθύνονταν προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στο σημείο της Διασταύρωσης των οδών Κατεχάκη και Ανδριανείου, είχε στηθεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Μόλις αντίκρισαν τη μηχανή με τα παιδιά πετάχτηκε μπροστά τους. Ο Νίκος Γκαλέγκος αναγκάστηκε να κόψει ταχύτητα. Ένα άλλο περιπολικό έπεσε πίσω του. Το κακό δεν άργησε να συμβεί.


Έκθεση κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας

Τα παραπάνω καταγράφονται αναλυτικά σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και μόνο τιμητικά δεν είναι τόσο για την εικόνα της χώρας μας, όσο και για την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ). Η έκθεση κάνει λόγο για προσπάθεια μοτοσικλετιστή της αστυνομίας να κλωτσήσει τη μηχανή ούτως ώστε να πέσουν. Επίσης αναφέρει ότι ένα συμβατικό αυτοκίνητο και ένα περιπολικό βρέθηκαν μπροστά τους. Ο Νίκος Γκαλέγκος προσπάθησε να κόψει ταχύτητα. Τότε το περιπολικό που τους καταδίωκε έπεσε πάνω τους και τους χτύπησε.

«Ο Νίκος Γκαλέγκος και η επιβάτιδα εκτινάχτηκαν από τη μοτοσικλέτα και υπέστησαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι», αναφέρεται στην έκθεση, και σημειώνεται ότι «η αστυνομία, ωστόσο, παρουσίασε το περιστατικό ως δυστύχημα που συνέβη επειδή ο Νίκος Γκαλέγκος έχασε τον έλεγχο της μηχανής». Οι αστυνομικοί βέβαια που επέβαιναν στο περιπολικό πίσω τους αρνήθηκαν τα πάντα και ανέφεραν ότι είχαν χάσει την οπτική επαφή μαζί τους. Η οικογένεια του θύματος και οι δικηγόροι της Αλέξης και Ανδρέας Αναγνωστάκης έκαναν λόγο για αλλοίωση των στοιχείων από την πλευρά της αστυνομίας καθώς επίσης και ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση, μέχρι να κληθεί το ασθενοφόρο.

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου μεταφέρθηκαν οι αστυνομικοί ήταν ανήσυχοι. Ανώτατοι Αξιωματικοί μπαινόβγαιναν και προσπαθούσαν να πείσουν την οικογένεια του θύματος ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη για τους αστυνομικούς που έφταιγαν και πως ήταν ένα συνηθισμένο τροχαίο.

Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο

Ακολούθησε πολύμηνη προανάκριση για το συμβάν. Αρκετοί μάρτυρες εξετάστηκαν, κυρίως αυτόπτες. Τον Μάιο του 2005, η μητέρα του Νίκου Γκαλέγκου κατέθεσε μήνυση κατά των αστυνομικών. Στη μήνυσή της εξέφραζε ανησυχίες ότι η υπόθεση χαρακτηρίστηκε τροχαίο δυστύχημα και ότι υπήρξε αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων. Ζητούσε επίσης από τον εισαγγελέα να αφαιρέσει τη δίωξη από την τροχαία που πραγματοποιούσε τότε την έρευνα και να την αναθέσει σε ανακριτή.

«Μέχρι το τέλος του 2006, είχε καταθέσει διάφορες αιτήσεις στις εισαγγελικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία, να αφαιρέσουν τα αποδεικτικά στοιχεία από την κατοχή της αστυνομίας και να αναθέσουν την υπόθεση σε ανακριτή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η οικογένεια ανέφερε ότι δεν είχε λάβει καμία απάντηση από τις δικαστικές αρχές στα αιτήματά της», σημειώνεται στην έκθεση.

Στο μεταξύ η αρμόδια αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, απέρριψε την μήνυση της μάνας και την έβαλε στο αρχείο. Η απορριπτική διάταξη βασίστηκε στην μαρτυρία ενός ειδικού φρουρού και ενός ταξιτζή. Ο τελευταίος, υπέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων με αποτέλεσμα πριν το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης να διατάξει, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών τη διενέργεια έρευνας για ψευδορκία. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών όμως, της έδωσε βάση, ενώ αντίθετα δεν έδωσε καμία βάση στη μαρτυρία της συνεπιβάτιδος του αδικοχαμένου νέου η οποία είχε περιγράψει με ακρίβεια, την καταδίωξη και τη πρόσκρουση των περιπολικών στην μηχανή.

Η Δικαστική εξέλιξη είχε και συνέχεια. Οι δικηγόροι Αλέξης και Ανδρέας Αναγνωστάκης, άσκησαν προσφυγή κατά της Διάταξης της αντιεισαγγελέως, ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών. Ο τελευταίος ανακάλεσε την υπόθεση από το αρχείο και διέταξε περαιτέρω ανάκριση επί της υπόθεσης. Η εισαγγελέας όμως που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση ήταν ο ίδιος που είχε αρχικά απορρίψει την μηνυτήρια αναφορά της μητέρας.

«Τον Δεκέμβριο του 2008, η οικογένεια κατέθεσε προσφυγή και ζήτησε να ανατεθεί η υπόθεση σε άλλον εισαγγελέα και να επισπευσθεί η έρευνα, όμως η αίτησή της απορρίφθηκε», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η υπόθεση τελικά με διάταξη του εισαγγελέα Εφετών τέθηκε οριστικά στο αρχείο. Στο μεταξύ η εικόνα της Ελλάδας και της ΕΛ.ΑΣ στο εξωτερικό είχε διασυρθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει κάνει επανειλημμένως διαβήματα προς τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κανενός το αυτί όμως δεν φαίνεται να ίδρωσε.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…